Fitness 29. travnja 2016.

Ples s Marijom ruši sve granice

Ples-Istezanje
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dokumentarni film Ples s Marijom približava nam život argentinske plesačice Marie Fux, rođene 1922. godine, a koja i u devedesetim godinama života pleše i podučava. U Marijin plesni studio u Buenos Airesu svi su dobrodošli bez obzira na tjelesne predispozicije. Često radi s muškarcima i ženama s mentalnim i fizičkim poteškoćama kroz mješovite plesne grupe, a svi zajedno se bore protiv vlastitih ograničenja

Marija je svoje radionice plesa zapravo osmislila kao terapije na kojima polaznici prelaze granice vlastitog tijela i stvara se nova energija. Svi polaznici imaju mogućnost razviti svoj način izražavanja i talent. Na njenim plesnim radionicama se pleše uz glazbu i bez nje. Marija zapravo inzistira na stvaranju ritma dlanovima, glasom i također stavlja naglasak na unutarnji ritam svakog polaznika. U filmu je priznala kako je jedan od razloga zbog kojih se počela baviti plesom, hendikep njene majke koja ju je ujedno, za razliku od oca, podržavala u njenom pozivu.

Marija je postala svjetski poznati terapeut

Marija je postala priznata kao pokretač vlastitog sustava plesne terapije u Argentini te je osnovala plesne škole u Argentini i Europi. U svojim plesnim školama trenirala je fizioterapeute, radne terapeute, logopede, liječnike, učitelje plesa i gimnastike, psihoterapeute i psihologe.

Dugometražni film talijanskog redatelja Ivana Gergoleta, originalnog naslova Dancing with Maria, prvi je dokumentarac koji je uvršten u program prestižnog Tjedna kritike u sklopu Venecijanskog filmskog festivala, gdje je osvojio nagradu Civitas Vitae prossima. Film je prošle godine prikazivan i u hrvatskim kinima te vam povodom Svjetskog dana plesa, donosimo dio iz filma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.