Fitness 14. prosinca 2010.

Pametne vježbe za zdravu kralježnicu

Martina-Sprava
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

'Svaki dan napredujem i osjećam manje bolova u leđima danas i prije svih terapija koje smo napravili', kaže naša čitateljica Martina koja je cijeli protekli tjedan intenzivno vježbala mišiće ruku i nogu u Abargo Rehab centru, ali i kod kuće

Osjećam napredak svaki dan

'Zadnjih tjedan dana smo puno vježbali. Sve vježbe  koje sam naučila ponovim i kod kuće. Radimo puno vježbi za mišiće ruku, nogu i trbušne mišiće. Meni osobno su sve podjednako teške i zahtjevne, ali trudim se raditi što više da bi cijela terapija bila što uspješnija. Znam da svaki dan  napredujem jer osjećam razliku u leđima danas i prije svih terapija koje smo napravili'.

'Premda su bolovi u leđima još uvijek prisutni osjećam da mi se opće stanje poboljšava i to mi se jako sviđa. Vjerujem da će terapija biti uspješna'.

'Drago mi je da imam priliku raditi vježbe uz nadzor fizioterapeuta jer u slučaju da radim nešto nepravilno, odmah me isprave. Svjesna sam da nepravilno odrađene vježbe nemaju efekta. Jako sam zadovoljna s uloženim naporima, nastojat ću i nakon svega raditi sve što sam naučila. Mislim da ovo nije samo jednomjesečna terapija, jer znanje koje sam stekla pomoći će zdravlju moje kralježnice i nakon završetka terapije'.

Mišljenje fizioterapeuta

Voditelj centra za fizioterapiju, rehabilitaciju i medicinski fitness Abargo Rehab i prvostupnik fizioterapije Ivan Golubiček objasnio je kako vidi Martinin napredak kroz dva tjedna.

'Prošli tjedan smo i dalje radili na vježbama stabilizacije trupa, jačanja trbušne i leđne muskulature i vježbe na balans pločama. Počeli smo raditi po PNF konceptu (poseban koncept fizioterapije koji se temelji na ideji da je cijelo tijelo jedna cjelina i da ako jedan dio tijela ne može odraditi određeni zadatak možemo uključiti druge dijelove tijela koji pomažu ozlijeđenom dijelu da se aktivira na pravilan način). Koristili smo i k-taping ( tehnika kod koje se lijepe ljepljive trake na kožu da bi se dobili rezultati poput opuštanja ili osnaživanja reakcije mišića, potpora zglobovima, pojačavanje funkcije ligamenata i tetiva, smanjenje boli…) da bi Martini opustili prenapetu paravertebralnu muskulaturu (male mišiće uz kralježnicu)'.

'Budući da smo dosta radili i na poboljšanju opće kondicije, rezultati se ponajviše vide na tom području. Primjetno je i lagano smanjenje bolova u području kralježnice, ali postoji problem Martininog posla koji zahtjeva dugotrajno sjedenje, pa se relativno brzo izgube rezultati koje terapijom postignemo', objasnio je Ivan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.