Fitness 30. travnja 2015.

Tajne treninga Dinamovih nogometaša

Dinamo
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko trbušnjaka dnevno rade Ronaldo i Šokota da bi imali onakve 'pločice'? Što jedu? Kako uopće izgleda radni dan profesionalnih nogometaša? Goal.com zavirio je u Dinamovu svlačionicu i donio odgovore na sva ta pitanja

Dva treninga dnevno

"Bude se između 7.30 i 8 sati, doručkuju, na jutarnji trening koji traje dva i pol sata odlaze oko 10 sati. Pola sata prije ili nakon treninga igrači rade na individualnim korekcijama. Radimo trening u realnom vremenu i odmah dobivamo rezultate na računalu, tko nije zadovoljan rezultatima produži si trening za pola sati ili 15 minuta", objašnjava Damir Krznar, pomoćni trener Dinama i nastavlja: "Ručak je od 30 do 60 minuta nakon treninga. Slijedi popodnevni odmor, koji je jako bitan. Od igrača tražimo da se obavezno odmore bar sat do sat i pol jer je spavanje tijekom dana jako bitno za bržu regeneraciju."

"Popodnevni trening je sličan, ali nemamo individualne korekcije. Ujutro je kondicijski dio treninga, a popodnevni je tehničko-taktički trening. On je na rasporedu oko 17 ili 18 sati. U 20 sati je večera i potom su slobodni do 23 kada idu na spavanje", govori Damir Krznar i otkriva da nogometaši ne koriste klasičnu teretanu te da vježbe snage rade bez utega i fitness sprava. "Vježbe snage radimo kao tip treninga, ali to su funkcionalne vježbe. Radimo primijenjenu snagu ili vježbe na terenu. Pritom se koristi samo vlastito tijelo, bez utega i fitness sprava. Imitiraju se situacije s kojima se igrač susreće na travnjaku za vrijeme utakmice."

Važni su hidratacija, odmor i prehrana

Dinamovi nogometaši u pripremnom razdoblju pretrče i do 15 kilometara na dan, ako treniraju dva puta dnevno."U pripremnom razdoblju je bitno koliko pretrče, ali i kojim tempom. Imaju aerobni ekstenzivni i intenzivni trening. U ekstenzivnom je bitno da pretrče deset i više kilometara u srednjem intenzitetu. U intenzivnom je manje kilometara, ali je brži tempo."

Nakon treninga najbitnija je prehrana igrača te hidratizacija nakon utakmice. "Jako je bitno da nadoknade izgubljene elektrolite i zato je hidratizacija nakon treninga od iznimne važnosti. Elektrolite, vitamine i minerale nadoknađuju izotoničnim napitcima. U roku od pola sata nakon treninga ili utakmice potrebno je da nadoknade energetsku komponentu koju si izgubili jer ako to učine sat vremena nakon treninga, tad je već prekasno pa je oporavak znatno dulji", objašnjava Damir Krznar.

Ponekad i plešu

"Surađujemo i s trenerima koji nisu u Dinamovu stožeru. Oni ponekad koriste nekonvencionalne metode kao što su joga i pilates. Dođe nam Tamara Despot pa radi s takozvanim 'life kinetic' metodama. Takav trening koristimo kad dođe do zamora kako bismo im osvježili želju za treningom u slučaju zasićenosti. Tamara uglavnom koristi ples, ali ubaci i pilates ili jogu", govori Damir Krznar.

Na Goal.com pročitaj zašto dodatni treninzi s privatnim trenerima nisu dobri, kako se nadziru igrači te koju revolucionarnu metodu koriste za što brži oporavak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.