Fitness 29. studenoga 2023.

Naš trener u Americi: "U zamjenu za smještaj ponudio sam treninge"

1/4
Foto: Denis Rajčić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naš trener i kolumnist Denis Rajčić, odlučio se preseliti u SAD. Denis će nam slati kolumne o svom životu i snalaženju "preko bare". U prvoj kolumni opisao je kako se odlučio na preseljenje i kako se snalazi. Denis umjesto da plaća smještaj domislio se kao protuuslugu ponuditi treninge.

Kako sam krenuo na put i nalazak smještaja...

Nevjerojatno je to da kada se za nešto odlučite, cijeli se Svemir uroti da vas u tome podrži. Ne znam kako drugačije opisati niz događaja koji su mi se poklapali po savršenom kozmičkom redu. A sve to kada sam odlučio krenuti u svoju Američku avanturu. Kao prvo, odlučio sam isprobati zakon privlačenja i pozitivne vibracije. Konkretno, odlučio sam si dati pravi izazov: u gradu u koji idem prvi put u životu i u kojem ne znam niti imam ikog živog - živjeti par mjeseci for free!

Inače, San Francisco slovi za jedan od najskupljih gradova za život u SAD-u, upravo zbog visokih cijena najma kuća, stanova i soba. Stoga sam par mjeseci prije puta, po prvi put u životu, odlučio isprobati planetarno popularni Couchsurfing. Za one koji ne znaju, to je online zajednica/platforma na kojoj napraviš svoj profil, označiš gdje i od kad do kad želiš putovati te u njihovoj tražilici pronađeš smještaj u gradu koji te zanima. Glavno pravilo couchsurfinga je da te domaćin obično ugosti na 2, 3 dana. Smještaj je naravno besplatan.

 | Author: Denis Rajčić Foto: Denis Rajčić

Tako sam napravio svoj profil i rikvestao (šalješ zahtjeve za smještaj i poruku na profil osobe koja ti se čini ok) svog prvog hosta. Na moju veliki sreću i radost, taj prvi mi je odmah pozitivno odgovorio i potvrdio moj smještaj za prva 3 dana u San Francisca (SF)! Pri tome je imao super uređeni novi stan u samom centru SF-a, i s privatnom teretanom na vrhu zgrade. Pomislio sam: Woow, pa ovo funkcionira, možda bih mogao tako stalno pronalaziti hostove na Couchsurfingu i uštedjeti hrpu love u skupom San Franciscu, ali naravno tko bi se selio svakih par dana. Stoga sam se sjetio nečeg vrlo praktičnog. Kako sam fitness trener, odlučio sam da za dulji period smještaja (minimum 10 dana ili više) svojim domaćinima ponudim uslugu osobnih treninga. Tako osim što bi naučili o zdravom životu (treninzima i fit prehrani), imali bi jedinstvenu priliku da sa svojom osobnim trenerom i žive!

Kako je u SAD-u prilično razvijena svijest o tjelovježbi i rekreaciji (pogotovo na Zapadnoj obali) – od kuda je i krenuo trend angažiranja osobnih trenera, računao sam da je to realna i poštena razmjena (ovdje se cijena osobnog treninga kreće od oko 100 $ na više). Smislio sam i originalni slogan i time upotpunio svoj profil na Couchsurfingu: ''Coach 4 Couch. You Have A Great Chance  To Live And Train With A Fitness Coach!"

 | Author: Denis Rajčić Foto: Denis Rajčić

Nedugo nakon što mi je taj prvi host potvrdio smještaj, javio mi se i jedan gospodin kojeg su zanimali treninzi u zamjenu za smještaj. Bio sam oduševljen, jer moja strategija radi! On je čak pristao na desetak dana smještaja. Kasnije mi je rekao da sobe u svojoj kući iznajmljuje za 2.000 $ na mjesec. Tako sam riješio prva dva tjedna (a kako se to proteglo na dva i pol mjeseca, čitajte u idućim blogovima) počeo sam se bezbrižno pakirati za put. Također, niti sekunde nisam posumnjao da ću se i za poslije tako super snaći. Imao sam povjerenja u život. I s kupnjom povoljne karte imao sam sreće možda zato jer vjerujem da nam se u životu apsolutno ništa ne događa slučajno. Tako sam i sve ovo shvatio kao pozitivan sinkronicitet i znak. Samo kada se usudite pokrenuti i krenuti ka onom gdje vas srce i sva unutarnja radost i uzbuđenje vuče, sve će se krenuti poklapati i rješavati samo od sebe.

 | Author: Denis Rajčić Foto: Denis Rajčić

Kad smo odlučni put se sam otvori! Ovdje želim naglasiti da nije potrebno u detalje unaprijed znati sve korake svoga puta. Putokazi i prave prilike otvaraju se usput. Kada krenemo za nečim što volimo, život nam uvijek servira sve potrebne međukorake, odnosno putokaze prema novim ljudima, situacijama, spoznajama, kreativnosti. Na primjer, to je kao da krenete na put za Beč. Ne trebate znati gdje ćete skrenuti 100 km prije Beča. Ako krenete iz Zagreba, prvo idete prema Sloveniji i dalje pratite putokaze. Daljnji smjerovi će vam se na vrijeme ukazivati. Pri tome put i putovanje možete shvatiti doslovno (poput moga putovanja), ali i metaforički – za sve ono što u životu želimo (ili bolje rečeno, trebamo). Ali ne zaboravite, kako kaže mudra kineska poslovica: ''Važnije je putovanje (put) do cilja, nego cilj sam.''

Pratite Denisa na njegovom Instagram profilu i stranici www.denisrajcic.com. Pročitajte kolumne koje je Denis pisao za missZDRAVU.

U videu pogledajte kako je Denis putovao i kakav mu je bio prvi kontakt sa San Franciscom

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.