Fitness 22. rujna 2009.

Najbolji trening za miss guze

Rautek450X300_1
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Profesor kineziologije i vlasnik zagrebačke fitness kuće Collum, Branimir Vajda, osmislio je program vježbi koji damama ispunjava dvije želje; onu za vitkijim strukom i čvršćom, prćastijom guzom. Zahvaljući upravo Branimiru, guza pjevačice E.T.-a, Katarine Rautek, nosi titulu 'Miss guze'

U radu na estetskim transformacijama kod žena često se susrećem s problemom nejednakih kožnih nabora na bokovima i sindromom spuštene stražnjice. Riječ je o ženama sjedilačkog načina života, koje klasičnim beauty metodama nisu uspjele ispraviti tu estetsku asimetriju i podići volumen stražnjice. 

Problem kod većine ispitanica leži u asimetriji zdjelice, gdje je jedan gornji rub zdjelice pomaknut prema gore pa jedna noga izgleda kraće od druge. No, to se može 'popraviti' jačanjem  mišića stražnjice jer, u većini slučajeva ove vrste asimetrije, dolazi do pojave lumbalne lordoze, gdje se ulegne donji dio kralježnice, a stražnjica strši prema van.U tom slučaju dolazi do opadanja mišića stražnjice te se ispod nje povećava kožni nabor.

Katarinino iskustvo

S Branimirom sam počela vježbati zbog bolova u leđima prouzročenih visokim petama koje nosim na nastupima, kaže Katarina, pjevačica grupe E.T.

No, nakon nekoliko treninga bol je jenjala, a primjetna su i estetska poboljšanja - uži struk i prćastija guza.

Kako 'podići' guzu

Jačanje mišića prednje strane natkoljenice često je neželjena pojava kod treniranja.

Naime, zbog prema naprijed rotirane zdjelice, što je produkt lumbalne lordoze, sve sile prelaze na prednju stranu natkoljenice, a ne na mišiće stražnjice. Rezultat je jačanje neželjenog mišića dok volumen stražnjice ostaje isti.

Na aparatu Huber mjeri se koordiniranost mišića trbuha, leđa, stražnjice i nogu. Po dobivenim podacima odabiru se vježbe koje utječu na položaj zdjelice.

Korekcijom kuta i ispravljanja visine zdjelice dolazi se do koordiniranih pokreta lijeve i desne strane pa i kožni nabori postaju isti.

Jače trošenje obuće s vanjske strane također može biti rezultat asimetričnosti zdjelice. Ako je mišić quadratus lumborum podigao lijevi rub zdjelice, tada se kao kompenzacija hod odvija preko vanjskog ruba lijevog stopala što znači da se više troši i vanjski lijevi rub obuće.  

Velika zabluda u korekciji zdjelice i odabiru vježbi jest činjenica da se asimetrija ili bol očitava na stražnjem dijelu tijela. Ustvari se radi o oslabljenim mišićima zadnjeg zida trbuha. Stoga se specifičnim vježbama rotira zdjelica prema naprijed i rezultira pravilnom kontrakcijom mišića stražnjice.

Trening transformacije

Estetski postupak smanjenja potkožnog masnog tkiva ima za cilj izjednačiti sve kožne nabore na mjestima masnih zona, uzimajući dozvoljena odstupanja ovisno o mjestu mjerenja.

Velika odstupanja u kožnim naborima upućuju na lošu prokrvljenost masne zone što često uzrokuje upalne procese u mišićnom tkivu.

Novim pristupom rješavanja problema uspjeli smo povezati estetske potrebe i rad na simetrali leđa. Treninzi su usmjereni na dvije transformacije u jednom tretmanu. Vrijeme postizanja rezultata je puno kraće nego do sada jer se radi paralelno na rješavanju dva problema.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.