Fitness 09. travnja 2017.

Trenerica detaljno objašnjava koje su vježbe najbolje protiv celulita

Role
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kardiovaskularni treninzi kao što su trčanje, vožnja bicikla, aerobic, plivanje i rolanje, poboljšat će ti cirkulaciju, te ubrzati metabolizam i potrošnju masti, a za učinkovitu borbu protiv celulita izaberi kombinaciju kardio treninga i vježbi snage uz dodatne vježbe za područja zahvaćena celulitom.

Celulit je postao velika estetska briga suvremene žene. Na toj je brizi sazdana i njome se bogati cijela industrija ljepote. Proizvode se različiti načini, za više ili manje uspješno ukljanjanje celulita, no prečesto skupe metode daju samo kratkotrajne rezultate. Stoga se postavlja pitanje, koji je način uistinu djelotvoran?

Celulit se, za razliku od drugih deponiranih masnoća u ljudskom tijelu, akumulira u vezivnom tkivu. U tom neelastičnom tkivu ispod kože masne stanice bivaju zarobljene, što otežava njihovu eliminaciju, a s druge strane se lako opipaju i uočavaju golim okom. Celulit se nakuplja u predjelima tijela gdje je cirkulacija slaba, a posebno u području bedara, stražnjice i trbuha, formirajući jastučiće koji izvana poprimaju izgled narančine kore.

Voda_7 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Stres i dehidracija mogu uzrokovati celulit

Za celulit možemo biti genetski predisponirani, ali ga mogu uzrokovati i dehidracija, loša cirkulacija, nezdrava prehrana, određeni medikamenti (kontracepcijske pilule), nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje te velike razine stresa.

Tehnologija današnjice nudi nam niz opcija kako bi izmijenili i poboljšali naš vanjski izgled. Što se celulita tiče, možemo izabrati brza rješenja koja će pokazati svoju kratkotrajnost ili odabrati duži put. Duži i teži put odnosi se na promjenu načina na koji živimo, usvajanju zdravih navika koje će, ne samo smanjiti postotak celulita, već utjecati na kvalitetu života uopće.

Pravilna prehrana i tjelovježba osnovni su alati u eliminaciji celulita

Istraživanja su pokazala kako su pravilna prehrana te učestala i kontinuirana tjelovježba osnovni alati u eliminaciji celulita te nezaobilazni u zadržavanju dobrih rezultata. Jedini je nedostatak što oni daju rezultate nakon dužeg vremena tako da je bitna ustrajnost i strpljenje, što mnogi od nas nemaju, pa se pribjegava brzim rješenjima koji uklanjanju posljedicu, ali ne i uzrok.

Stoga kad se nakon određenog vremena vratimo lošoj i neredovitoj prekrani, nekretanju, sjedilačkom načinu života, uskoro se vraća i celulit. Smisao je učiniti dugotrajne životne promjene koje će na prirodan način, ne samo ukloniti celulit već mu neće dopustiti ponovno nakupljanje.

Dobro zaokružen program protiv celulita trebao bi biti temeljem na balansiranoj prehrani i tjelovježbi. Nutritivno bogata prehrana (voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasno meso i riba) i dovoljne količine tekućine dokinuti će dehidraciju te pomoći u izbacivanju toksina iz tijela.

Vježbanje_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Program protiv celulita

Kardiovaskularni treninzi kao što su trčanje, vožnja bicikla, aerobic, plivanje i rolanje, poboljšat će cirkulaciju, te ubrzati metabolizam i potrošnju masti.

Trening snage nužan je drugi segment treninga, a pretpostavlja trening u teretani (s malim opterećenjima), vježbe s jednoručnim utezima ili bučicama te pilates programe na podlogama ili pilates mašinama, gdje su otpori vlastito tijelo, opruge, gume, težinske loptice itd.

Pilates izdužuje mišiće

Osobno favoriziram pilates programe zbog dodatnog utjecaja na izduživanje mišića te svog učinka na zdravlje kralježnice, a od kardio programa ples i vožnju bicikla po prirodi.

No, bez obzira gdje se izvode, statičke vježbe snage oblikuju tijelo, povećavaju mišićni tonus i potrošnju potkožnog masnog tkiva. Učestala i redovita tjelovježba, koja kombinira kardiovaskularni trening i vježbe snage, dokazano su najdjelotvornija metoda s dugotrajnim učincima.

Stoga bi bilo najbolje, jačajući cijelo tijelo, posebnu pozornost posvetiti kritičnim regijama, gdje je tendencija nakupljanja celulita veća. Na taj će se način dodatno poboljšati cirkulacija te povećati postotak kvalitetnog tkiva u tim područjima. Preporučila bi da se kombinacijski trening za cijelo tijelo izvodi tri puta tjedno te dodatno treniraju područja zahvaćena celulitom.

Vježbe-Pilates-Lopta | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Kratke vježbe za stražnjicu, noge i trbuh

Tako se osim regularnih i cjelovitih treninga, još dva do tri puta tjedno mogu izvoditi 15-minutni treninzi oblikovanja stražnjice i nogu ili trbuha. U tome ti može pomoći Pilates on demand DVD izdanja, koja imaju koncipirane programe za određene regije tijela ili/i video klipovi s tvog omiljenog portala, Zdrave Krave.

Kad tjelovježba i zdrava prehrana postanu životnom navikom, sve ostale metode mogu biti povremeno dodane radi postizanja većih rezultata. Ipak koju god kozmetičku metodu uklanjanja celulita primijenila, vitkost ćeš morati održavati tjelovježbom i zdravom prehranom. Zato možemo zaključiti da koliko god volimo brze i jednostavne načine, najdjelotvornija je sustavna briga o tijelu.

Treba trenirati kontinuirano, jesti dobru hranu, misliti pozitivne misli, voljeti svoje tijelo i tretirati ga što prirodnijim metodama. I najbitnije, teba biti strpljiv i realan, jer prihvaćanje godina i promjena dio su sazrijevanja.

www.bm-pilates.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.