Fitness 24. studenoga 2016.

Mišići kod žena slabe u 40-ima, a kod muškaraca u 30-im godinama

Trbuh_11
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oko 40. godine života mišićna vlakna kod žena počinju se skraćivati, dok kod muškaraca taj proces počinje već u 30-im godinama. U svakoj sljedećoj godini, mišićne stanice gube mitohondrije (središnje mjesto staničnog metabolizma) koji im osiguravaju energiju.

Oslabljeni mišići narušavaju ravnotežu, vrijeme reagiranja i manje efektno apsorbiraju šećer iz krvi, što može uzrokovati slabost i povećati rizik od pojave dijabetesa

Mišićna snaga se čuva uz vježbe snage

Pad mišićne snage moguće je smanjiti za čak 50 posto, ali samo ako se poštuje optimalan režim fizičke aktivnosti, uključujući vježbe snage.

Osobe koje treniraju s utezima ili rade vježbe snage, učinkovitije izgrađuju mišićnu masu i gube manje mitohondrija od onih koje vode pasivan život. 

Trening uz koji ćeš smršavjeti i osjećati se sjajno

Mlohavi_Trbuh_Uteg | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Stručnjaci kažu da je sasvim dovoljno da osoba bude aktivna 45 minuta, tri puta tjedno i da treba kombinirati 15 minuta vježbi snage sa 30 minuta šetnje brzim korakom, što će očuvati mišićno tkivo, brzinu metabolizma i gustoću kostiju te spriječiti povećanje tjelesne mase i pojavu osteoporoze.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.