Fitness 20. listopada 2023.

Lejla Filipović: "Otkrila sam trening godine s kojim sam brzo postigla cilj"

lejla Filipović
Foto: Igor Šoban/PIXSELL Lejla Filipović
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lejla Filipović (47), bivša miss Hrvatske, i dalje plijeni pozornost svojim lijepim izgledom. Na svom Instagram profilu Lejla je objavila da je našla trening koji smatra otkrićem godine jer kako je istaknula uz pomoć tog treninga prvi put se približila svojim idealnim proporcijama i to u samo dva mjeseca treninga.

Iako je teško povjerovati da Lejla i prije nije imala idealne proporcije, njezin trener Davor Ilič, objasnio je kako je cilj treninga bio povećati mišićnu masu i učvrstiti mišiće. Trening kojim je Lejla oduševljena je EMS - elektromišićna stimulacija. Trening se izvodi u specijalnom odijelu koje emitira bezbolne impulse s ciljem dodatne stimulacije mišića tijekom treninga. Navodno, jedan EMS trening zamjenjuje tri tradicionalna treninga jer mišićna elektrostimulacija omogućava pojačanu kontrakciju čime se troši više kalorija i izgrađuje se mišićna masa. Ono što je posebno zanimljivo je da ovaj trening traje samo 20 minuta. Na treningu se izvode klasične vježbe bez dodatnog opterećenja.

Intenzitet treninga kao i jačina impulsa prilagođavaju se stanju pojedinca te je ovaj tip treninga prikladan za osobe različite razine fizičke spremnosti. "Napokon se veselim svakom odlasku na trening", napisala je Lejla. Kolegica s portala miss7 probala je EMS trening i jedan od njezinih zaključaka je da je trening vrlo intenzivan i težak iako kratko traje.

 
 

Postoje i istraživanja koje potvrđuje učinkovitost EMS treninga. Donosimo rezultate istraživanja: Fiziološki učinak vježbanja s odijelom za električnu stimulaciju mišića cijelog tijela na snagu i ravnotežu kod mladih žena. Provedene su mnoge studije o električnoj stimulaciji mišića (EMS) kako bi se utvrdila učinkovitost EMS-a. Međutim, većina studija uključivala je samo starije bolesnike. Štoviše, samo je nekoliko studija potvrdilo učinak cijelog tijela (WB - whole body/ cijelo tijelo) WB-EMS odijela na mlade zdrave žene. Stoga je glavna svrha ove studije bila provjeriti fiziološke učinke vježbanja s WB-EMS odijelom kod mladih žena. Tijekom razdoblja istraživanja, 24 mlade žene bile su nasumično raspoređene u dvije skupine: WB-EMS skupina za obuku i kontrolna. Svi sudionici u dvije grupe izvodili su istu vježbu otpora niskog intenziteta tri puta tjedno tijekom šest tjedana u centru za obuku.

Grupa 1 koristila je električnu struju za WB-EMS odijelo koja je bila uključena tijekom perioda vježbe. Mjere ishoda bile su sastav tijela, opseg tijela bokova i trbuha, izokinetička funkcija mišića koljena, funkcije ravnoteže, magnetska rezonancija (MRI), kardiopulmonalne funkcije i lipidni profili. Svi rezultati mjereni su prije i nakon protokola vježbanja tijekom šest tjedana. Ukupno 23 mlade žene završile su 6-tjedni režim vježbanja. Nakon vježbanja usporedili su razlike prije i poslije programa vježbanja u svakoj skupini. Postojale su značajne razlike u opsegu tijela, kardiopulmonalnoj funkciji u skupini 1 i 2. Konkretno, skupina 1 koja je aktivirala WB-EMS pokazala je značajne razlike u izokinetičkoj funkciji mišića na fleksorima koljena i funkcijama ravnoteže. Rezultati ove studije pokazuju da se vježbanje s WB-EMS odijelom može smatrati učinkovitim dodatkom vježbanju za mlade žene.

 
Utezi_2 Možda te zanima... 5 zalogaja koji debljaju nakon treninga i što pojesti umjesto njih Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.