Fitness 28. srpnja 2016.

Lakši utezi grade jednake mišiće kao i teži

Utezi_3
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ne moraš muku mučiti s dizanjem teških utega jer je novo istraživanje otkrilo da i veći broj ponavljanja s manjom kilažom jednako povećava mišićnu masu.

Upornost važnija od težine utega

"Umor je tu najbolji pokazatelj. Dižeš li utege do točke iscrpljenosti, nije bitno jesu li utezi teški ili lagani", kaže profesor Stuart Philips, glavni autor studije Sveučilišta McMaster. Iako je višedesetljetni mit o izgradnji mišićne mase “teškim” radom s utezima duboko ukorijenjen među vježbačima, istraživači su ispitanike podijelili u dvije skupine.

Jedna je grupa dizala lakše utege, do 50 posto svoje maksimalne snage i to u rasponu od 20 do 25 ponavljanja, dok je druga podizala teže utege, do 90 posto maksimalne snage, u rasponu od osam do deset ponavljanja. Obje su grupe radile do iznemoglosti, do kada im mišići više nisu reagirali na podražaje, a nakon 12-tjednog trening testa analiza mišića i krvnih uzoraka otkrila je da nema značajnih razlika u dobivanju na mišićnoj masi i kvaliteti mišićnih vlakana, kao najvažnijem mjerilu snage.

Istraživači pojašnjavaju kako su u trenucima umora obje skupine pokušavale maksimalno aktivirati mišić i generirati veću silu, a maksimalno naprezanje rezultiralo je efikasnijom izgradnjom vlakana. Stoga je za postizanje željene figure dovoljno biti uporan i s manjim težinama, pogotovo jer je ova metoda prihvatljivija za zdravlje, pogotovo ako je ono načeto.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.