Fitness Vježbe za mršavljenje 16. ožujka 2017.

Savjet trenerice: 12 tjedana do vitkijeg i fleksibilnijeg tijela

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kraj zime, početak proljeća, idealno je vrijeme za pročistiti vlastite misli i navike, za odbaciti elemente kojima smo svakodnevno vezani i koji nas sputavaju da se razvijamo na bolje. Najava proljeća je pravo vrijeme za nove početke u kojima u centar vlastitog djelovanja stavljamo sami sebe, da kao takvi, bolji i zadovoljniji, možemo biti zadovoljniji i drugima.

Ne želim biti Instagram ljepotica niti trenerica s pločicama

Ideja je krenula iz moje vlastite potrebe da promijenim stvari. Ali bez pritiska, bez brojčano određenih ciljeva, bez komparacija. U vremenu gdje je izgled glavna mjera stvari, htjela sam ostati sebi dosljedna, ne hvatati svoje dvadesete već se naći u miru sa svojim četrdesetima. Ne želim biti Instagram ljepotica niti trenerica s pločicama, „my thing“ je i tako znanje. Ipak osjećaj koji donose godine, dva poroda u kasnim tridesetima, nesustavno bavljenje sobom, ne samo da narušava vitalnost, nivo energije, zdravlje i estetiku već i samopouzdanje.

Promjena na bolje je moguća i bez spartanskog režima

Upravo zato odlučila sam nešto promijeniti. Ideja je bila pokrenuti se, naći svaki tjedan vrijeme za sebe, neznajući koliko puta i koliko čega, ali kretati se sa veseljem i kretati se što više. Htjela sam postati pokretljivija, jača, brža, preciznija, htjela sam budno pratiti kako moje tijelo raste u različitim sposobnostima, ne mjereći se time s nikim nego sa samom sobom. Htjela sam biti svjedokom kako se suptilno mijenja moj izgled, nivo energije i zadovoljstva, a da pri tome ne ulazim u gladijatorski režim već da nađem neki umjereni i održivi nivo, u kojem ostavljam prostora za kontemplaciju, učenje, obitelj i rad. Htjela sam naći taj srednji put i iz njega izvući maksimum.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Jedini broj uključen u proces jest 12. On određuje broj tjedana koliko smatram da je potrebno za neku promjenu. Nakon toga, naravno nastavljam i dalje. Jedini cilj bio je, biti bolja ja, u tijelu, umu i duhu. Popustiti sa svim pritiscima spram sebe i samo se prepustiti vremenu, procesu i pokretu da me mijenjaju na bolje. I taman kad sam htjela započeti sa svime, neke su moje kolegice izrazile želju da i same budu dio ove priče, a njima su se ubrzo pridružili i drugi. Tako je moj osobni program postao program jedne krasne grupe klijenata Body & Mind Studija, a tako je program dobio i određeniji sadržaj i periodizaciju, o kojima ću vam pisati u narednim kolumnama.

Kako se boriti s upalom mišića nakon početka vježbanja?

Iza nas je prvi tjedan, prvi od dvanaest, koji je pružio svima pravi poticaj za nastavak ove pametne priče. Prvi tjedan je bio uvod u ritam, u osnovne kretene strukture, u osnovni sadržaj programa. Prvi tjedan je naravno sa sobom donio i prve muskulfibere, što je normalno, pogotovo kod onih ljudi koji nisu dugo trenirali ili su krenuli vježbati jačim intenzitetom.

 | Author: Mirela Anić Foto: Mirela Anić

Pojava muskulfibera je očekivana i svojim polaznicima uvijek sugeriram da navečer nakon treninga popiju paracetamol, opuste se u toploj kupki, te dan nakon takvog intenzivnog treninga budu aktivni (šetnja ili nekakvo drugo dopunsko blago kretanje kako bi se ta mliječna kiselina otpustila iz tijela).

Tijelo s vremenom stječe veću kondiciju, pa su i pojave takvih većih muskulfibera rjeđe, što čini vježbanje većim užitkom, posebno kada se razvije kondicija, jačina, fleksibilnost i mobilnost.

Vježbe za čvrstu stražnjicu Mirele Anić

Veliki problem na početku svakog vježbanja je motivacija. Upravo je trening u grupi jedan od faktora koji čovjeka tjera da iz sebe izvuče maksimu, a veliku ulogu nerijetko odigraju i treneri koji trebaju znati motivirati polaznika, te ga pokrenuti da i na one dane kada mu se baš i ne da, ipak izdrži.

Nagrada za to stiže nakon treninga u obliku osjećaja koja nastaje posredstvom rada hormona u tijelu, osjećaj užitka, veselja i lakoće, koji je izuzetno bitan da se ostane u tom procesu. U konačnici, kombinacija tog osjećaja, grupe, samog trenera, ali i glazbe, učinit će svoje motivirajući nas za početak, a onda kada se stekne navika vježbanja, ona može ostati i cjeloživotna.

Polaznici imaju različite ciljeve, ali su ujedinjeni idejom da nakon 12 tjedana budu bolji sami sebi. Neki žele smršavjeti, neki osnažiti, neki povećati kondiciju, neki umanjiti stres, a neki nam samo prave društvo. Svatko je odabrao broj treninga u tjednu koji mu je dostupan (dva do tri). I žene i muškarci zajedno, svatko sa svojim mogućnostima i ograničenjima, odradili smo zadano, završivši tjedan zadovoljni sobom. Rastali smo se veseliji i vitalniji. Pred nama su tjedni u kojima ćemo zajedno, svatko u svojoj mjeri, postići još bolje za sebe same! A ja sam sretna na prilici da svojom vizijom i znanjem doprinesem zadovoljstvu i zdravlju drugih i sebe same!

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako još nisi sigurna zašto bi se trebala uključiti u ovaj izazov:

  • Program su kreirali stručnjaci koji su ujedno uključeni u njegovu provedbu.
  • Namijenjen je svima onima koji su odlučni napraviti nešto uistinu dobro za svoje tijelo, um i duh.
  • Program je za sve koji stoje u sredini između atleta i tjelesno neaktivnih. Srednji put je najteži put, a ovaj program uči kako izvući maksimum iz njega.
  • Ovim programom ćete izgraditi zdravo, prekrasno, snažno, okretno i pokretljivo tijelo. Osim sto razvija motoričke i funkcionalne sposobnosti, ovaj program predstavlja pravi tjelesni odgoj i obrazovanje, povećavajući motoričke znanja i tjelesnu pismenost.
  • Program utječe i na razvoj mentalnih snaga! Povećava  samopouzdanje, samosvjesnost, odlučnost, snagu volje te bolju percepciju vanjskog svijeta.
  • Program čine pametni i efikasni treninzi kojima se reducira potkožna mast, povećava količina kvalitetnog mišićnog tkiva, popravlja držanje i kretanje. 
  • Polaznici dobivaju savjete o prehrani i detoksikaciji, podršku i motivaciju tijekom cijelog ciklusa. Polaznici prolaze inicijalna, tranzitivna i finalna mjerenja.
  • Program se odvija u malim grupama koje dopuštaju personalizaciju i bolji učinak programa. Ujedno se uspostavlja timski rad, zajedništvo i poštivanje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.