Fitness 08. srpnja 2016.

Koja vrsta glazba može poboljšati učinkovitost treninga?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvena istraživanja pokazala su vrlo blagotvoran učinak koji na nas ima vježbanje uz glazbu. Naime, osobe koje treniraju uz glazbu vježbaju intenzivnije od onih koji vježbaju u tišini, potvrdilo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Brunel.

Naime, kada ritam vježbanja prilagodiš ritmovima glazbe i tako pojčaš intenzitet treninga birajući bržu pjesmu, to će pojačati učinak tjelovježbe, a nećeš niti primijetiti da treniraš napornije. 

Koja vrsta glazbe odgovara uz određenu tjelovježbu?

Osim što je istraživanje otkrilo kako muškarci i žene ne biraju istu vrstu glazbe, pokazalo se kako ne ide svaki glazbeni žanr uz svaki stil tjelovježbe. Tako rap stvara najbolju zvučnu kulisu za trčanje, a dance je najprikladniji za trening snage. U rapu je prosječan broj udaraca u minuti (bpm) između 75 i 95, što najbolje odgovara tempu trčanja većine ljudi. Pop glazba savršena je za sporiji tip aktivnosti, a to uključuje i zagrijavanje i hlađenje. Dance je najbolje slušati tijekom treninga snage zbog njegova brzog i ritmičnog basa, a rock bi se trebao izbjegavati kod aktivnosti visokog intenziteta jer česte promjene u tempu glazbe mogu utjecati i na ritam vježbanja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.