Fitness 10. prosinca 2020.

Jedna vježba zbog koje ćeš izgledati kao da vježbaš s osobnim trenerom

Foto: Getty Images
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Penjači su izvrsna vježba za izdržljivost, čvrstoću jezgre tijela i okretnost jer jednim jednostavnim pokretom pokreću cijelo tijelo. Možeš ih raditi doma i ništa te neće koštati.

Ako imaš vremena za jednu vježbu ili redovito vježbaš, ali ne vidiš pomak neko vrijeme, pokušaj u svoju rutinu ubaciti - penjače, možda poznatije pod nazivom mountain climbers.

Osobni trener Ivan Burev za Daily Star naveo je da je "započinjanje najteži dio u procesu mršavljenja ili povećanja tjelesne aktivnosti radi zdravlja. Postoje stotine različitih vježbi i teško je znati otkuda započeti."

Možda te zanima... Penjanje na stijeni: Razvija samokontrolu, rješava strahove te oblikuje ruke i leđa Fitness

Burev vjeruje kako su upravo penjači najbolja vježba za uvesti tjelovježbu u svoj život ili za promijeniti svoju dosadašnju rutinu. Navedena vježba je jednostavna je i ne zahtijeva dodatnu opremu. Možeš ju raditi doma i ništa te neće koštati. "To je funkcionalna vježba koja se može izvoditi bilo gdje, a nudi razne mogućnosti i napredovanje na svim razinama", zaključio je.

Kako pravilno izvoditi penjače

Započni u plank položaju tako da tvoji dlanovi budu u ravnini s tvojim ramenima. Noge neka budu ispružene iza tebe. Kada dođeš u navedeni položaj, naizmjenično počni povlačiti koljena prema prsima. Čini to 30 sekundi, zatim 20 sekundi odmaraj. Ponovi to tri do pet puta.

Penjači su izvrsna vježba za izdržljivost, čvrstoću jezgre tijela i okretnost jer jednim jednostavnim pokretom pokreću cijelo tijelo.

Burev je poručio i kako je važno da imaš na umu da se "vježba, kao i svaka druga navika, postupno razvija u tvojem umu i tijelu", te nadodao kako "nikada nisam upoznao nekoga tko je završio trening i nije se osjećao pozitivno i veselo."

Možda te zanima... Fitness trikovi zbog kojih Jennifer Aniston u 50-oj godini izgleda fantastično Fitness

7 razloga zašto su penjači izvrsna vježba

  1. Veoma su efikasni - penjači su složena vježba koja utječe na tvoje zglobove, mišiće od vrata do stopala, trbušnjake, leđa, kuk, kvadricepse i stražnjicu.
  2. Poboljšavaju kardiovaskularnu kondiciju - penjači su veoma eksplozivna vježba i podići će tvoje otkucaje srca u svega nekoliko sekundi. Zbog toga, probaj ih izvoditi što brže možeš 30 sekundi, a zatim se 20 sekundi odmaraj.
  3. Jačaju jezgru tijela - osnovni mišići jezgre tijela su mišići trbuha, donjeg dijela leđa, gluteusa i mišića zdjelice. Oni pomažu da imaš dobro i pravilno držanje te su važni za izbjegavanje ozljeda, prenosi Shape. 
  4. Pomažu u jačanju stražnjice i nogu - za vrijeme izvođenja penjača tvoji gluteusi i mišići nogu rade veoma naporno, kao i kada trčiš. Zbog toga, izvrsno djeluju na tvoj donji dio tijela.
  5. Oni su vježba niskog utjecaja - za razliku od trčanja, koje je vježba visokog utjecaja, penjači su vježba niskog utjecaja te stavljaju manje pritiska na često bolna mjesta koja se aktiviraju za vrijeme trčanja. Upravo zato, odlična su zamjena za trčanje.
  6. Poboljšavaju tvoju okretnost i koordinaciju - za vrijeme izvođenja penjača tvoje tijelo mora biti u ritmu te moraš raditi brze poteze što ovu vježbu čini izvrsnom za poboljšanje okretnosti i koordinacije.
  7. Povećavaju fleksibilnost - obzirom da se noge za vrijeme izvođenja penjača kreću naprijed nazad i tako dolazi do opuštanja zglobova u kukovima i koljenima, poboljšava se tvoja pokretljivost. Zbog toga, penjači su odlična vježba i za zagrijavanje koja će povećati tvoju fleksibilnost za ostale napore.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.