Fitness 08. prosinca 2009.

Izbriši celulit vježbajući s gumom

Mare-Bok
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Guma je sjajan dodatak za vježbanje jer se pomoću nje aktiviraju mišići cijelog tijela, a pritom se topi potkožno masno tkivo i smanjuje celulit. Izvođenje vježbi s gumom ne zahtijeva puno prostora i dostojna je zamjena za teretanu za sve prave ovisnike o vježbanju

Dipl. ing. nutricionizma i fitness trenerica Marija Andrijašević iz Vita fitness centra pokazala nam je što se sve može napraviti s jednom običnom rastezljivom gumom za vježbanje.

'Guma zapravo predstavlja teretanu u malom i idealna je za ljude koji nemaju puno prostora za vježbanje, a posebno je praktična za one koji su često na putu jer ju lako mogu nositi sa sobom i pomoću nje umjesto teretane odraditi trening cijelog tijela', objašnjava Marija Andrijašević.

'Vježbe s gumom preporučujem svima, guma se koristi i u rehabilitaciji, ali uz napomenu da je u slučaju ranijih ozljeda prije vježbanja ipak potrebno tražiti mišljenje liječnika', preporučuje voditeljica Vita fitness centra.

Kod izvođenja vježbi s gumom jako je važno držati trbušne i leđne mišiće pod kontrakcijom kako bi se spriječilo izvijanje i uvijanje trupa.

Sve vježbe se mogu raditi i bez gume, ali upravo guma pruža dodatan otpor, izdužuje mišiće i postiže se puno veći učinak vježbanja.

Broj ponavljanja

Gumom se trenira cijelo tijelo i sve mišićne grupe, a broj ponavljanja ovisi o ciljevima samog treninga.

Marija ti za početak vježbanja s gumom savjetuje da dva do tri puta radiš od 12 do 15 ponavljanja za svaku vježbu, i postepeno pojačavaš broj serija vježbi.

'Kako bi se vježbe izvele što pravilnije važno je imati stabilnost trupa, a to ćeš najbolje postići fokusiranjem pogleda u jednu točku', savjetuje ti Marija Andrijašević.

Odabir gume

Prilikom kupnje gume važno je obratiti pažnju na vlastitu visinu i tražiti savjet od prodavača u specijaliziranim dućanima fitness opreme.

Vodič kroz kupovinu gume:

  • niže osobe trebaju kraću gumu
  • više osobe trebaju dužu gumu
  • osobe s većom fizičkom kondicijom biraju jače gume
  • početnicima se preporučuje mekša guma većeg elasticiteta i savjetovanje s trenerom prije početka vježbanja

Gumom protiv celulita

Vježbe s gumom jako vole žene, jer djeluju direktno na kritične zone, smanjuje se obim vanjskog dijela nogu, oblikuje se guza i smanjuje se celulit.

'Guma pruža otpor i na taj način se pojačava rad mišića, veliki broj ponavljanja reducira podkožno masno tkivo, a rezultati su čvršći mišići', objašnjava Marija.

'Redovito vježbanje uz adekvatnu prehranu, izbjegavanje slane i masne hrane i unos velike količine vode tijekom i nakon vježbanja donosi  sigurne rezultate'.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.