Fitness 03. travnja 2012.

Do-In vježbe za razbuđivanje

Do-In5Sanja
1/12
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Do-In vježbe srodne su shiatsu metodi, a uključuju tehnike istezanja, disanja, metode lupkanja, samomasažu i stimulaciju tjelesnih zona. Sanja Novko, shiatsu praktičarka iz Makronove objasnila je kako izgledaju jutarnje Do-In vježbe te zašto su one dobre za razbuđivanje i uklanjanje proljetnog umora

Upoznaj Do-In osnove

Do-In je umijeće orijentalne samomasaže i istezanja u svrhu poboljšanja fizičke kondicije, postizanja emocionalnog i mentalnog mira, povećanja vitalnosti organizma, relaksacije i eliminacije stresa. Razvio se iz pradavnog istočnjačkog sustava koji je obuhvaćao tjelovježbu, prehranu, meditaciju i masažu, a Do-In je zapadu ponovno predstavio Michio Kushi, učitelj makrobiotičkog pristupa življenju.

Do-In je srodan shiatsu metodi, vještini rada na tijelu kojom se također teži uspostavljanju protoka chi-ja (životne energije). Raditi Do-In je poput pružanja shiatsu tretmana samom sebi zato što počivaju na istim principima (yinu i yangu i pet elemenata transformacije) te se u vježbanju koriste isti elementi (istezanja, rotacije, pritisci, tehnike disanja, meditacija).

Buđenje energije

Sanja Novko, đumbiroterapeutkinja i učiteljica u Međunarodnoj shiatsu školi pri Makronovi, pokazala je kako izgleda uvod u Do-In jutarnje vježbe te je objasnila zašto su upravo one dobar odabir za buđenje tijela i energije u proljeće.

'Do-In vježbe su osmišljene kako bi prilagođavale tijekove energija u tijelu te uspostavljale aktivne odnose ili miran sklad s okolišem i samim sobom. Takvo vježbanje povećava vitalnost i daje osjećaj unutrašnjeg mira', objašnjava Sanja Novko koja se Do-Inom bavi već deset godina.

U Do-Inu se to postiže kroz razna istezanja, pokrete tijela u slijedu, kroz tehnike disanja, najrazličitije samomasaže, stimulacije određenih zona ili točaka, kroz tjelesne položaje koje zauzimamo i kroz zvučnu i tihu meditaciju.

'Nije svejedno ni koje je godišnje doba, kakvo je vrijeme ili koje je doba dana, gdje se nalazimo i kako se osjećamo i što nam je u tom trenutku potrebno. Svemu se tome prilagođavaju pristupi i vježbe koje se koriste', dodaje Sanja.

Do-In možeš vježbati u dvorani, kod kuće ili u prirodi, u grupi ili sam. Ne ovisi o rekvizitima, a opet je dovoljno prilagodljiv da i prostirka, stolica u uredu ili komad tkanine mogu biti korisni. Vježbe možeš raditi bilo kada, a pritom ih ne moraš izvoditi u određenom slijedu već odabireš segment koji ti je potreban.  

Metoda koja koristi svima

Vježbanje ove metode je prikladno za svakoga tko u njoj uživa, bez obzira na dob ili tjelesnu kondiciju.

'Posebno ga preporučam starijim osobama jer puno teže pronalaze aktivnosti koje im odgovaraju. Jednako tako, ove su vježbe dobre za sve koji se oporavljaju od određenih bolesti i ozljeda, jer uključuje lagane, a opet učinkovite tehnike za povećanje vitalnosti. Do-In mogu vježbati čak i najmlađi', ističe Sanja Novko.

Ono što ti Do-In donosi kroz svakodnevnu primjenu je osjećaj povezanosti u vlastitom tijelu, osjećaj lakoće i mogućnost da podržiš ili transformiraš vlastito stanje: umor prema svježini, bolest prema zdravlju.

'Do-In vježbe razvijaju koordinaciju i snagu, osjetljivost za samog sebe, pomažu ti da osvijestiš gdje se unutar tebe događaju napetosti te da ih otpustiš i jačaju vitalnost. Neovisno o tome želiš li vježbama osvijestiti duh, relaksirati se ili vježbanje želiš upotrijebiti u svrhu dinamiziranja i jačanja cirkulacije - Do-In je odličan izbor!', kaže Sanja Novko.

Vježbaj Do-In ujutro

Vježbanje Do-Ina ujutro pomoći će ti da se pripremiš za dnevne obveze i aktivnosti koje te očekuju. Vježbe počinju u ležećem položaju, a završavaju u sjedećem - kreće se od nogu, stopala, trbuha i na kraju se završava sa zagrijavanjem glave. Ovakve vježbe odgovaraju procesu jutarnjeg buđenja i ustajanje.

Prije samog vježbanja najbolje je ne jesti, odnosno vježbe izvoditi natašte, ali jutarnje vježbe možeš izvoditi bilo kada tijekom dana. Pogotovo su dobre za uklanjanje proljetnog umora, koji zahvaća veliki broj ljudi.

Do-In također jača imunitet, što je posebno važno u sezoni alergije, a vježbe su koncipirane tako da potiču na pravilno disanje.

Do-In možeš vježbati u Zagrebu u Makronovi, a više informacija potraži ovdje.

U nastavku pročitaj, a u galeriji pogledaj kako se izvode Do-In jutarnje vježbe.

Izvođenje vježbi

Cilj Do-In jutarnjih vježbi je pokrenuti energiju od stopala uzlazno, prema glavi. Jutarnje vježbe započinju u ležećem položaju.

Ove vježbe možeš izvoditi u krevetu ako je tvoj madrac dovoljno tvrd da ti kralješnica leži ravno.

  1. Prisloni stopala jedno o drugo i energično ih protrljaj najmanje 100 puta kako bi potaknula cirkulaciju u nogama i razgibala kukove (slika 3).
  2. Zatim pomoću suprotnog stopala "iskrckaj" i istegni nožne prste (slika 4).
  3. U položaju na leđima ispruži jednu nogu, i stopalo. Zatim privuci stopalo noge prema sebi i zategni ga. Svako stopalo istegni i zategni tri puta te prati izmjenom udaha i izdaha (slika 5, 6).
  4. U ležećem položaju savij noge u koljenu i prekriži jednu nogu preko druge. Lagano spuštaj noge prema dolje u stranu, pritom ćeš podići kuk, a ramena zadrži na podu. Ponovi tri puta na svakoj strani, a noge spuštaj na izdah (slika 7, 8).
  5. Sjedni na prostirku s ispruženim nogama i uspravnim leđima. Sagni se prema naprijed iz kukova, blago uvuci donji dio trbuha unutra i rukama uhvati vrške nožnih prstiju ili ruke položi na koljena (slika 9, 10).
  6. Sjedi na bedrima (Seiza položaj), lagano rukama uhvati glavu i bradu, sporo i pažljivo glavu okreni u jednu stranu, a zatim u drugu. Vježbu u obje strane ponovi tri puta. Ova vježba opušta vrat i stimulira područje grla (slika 11, 12).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.