Fitness 26. travnja 2011.

Do-In vježbe prema raspoloženju

Makronova1
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Do-In vježbanje srodno je Shiatsu metodi, a sastoji se od vježbi  istezanja, tehnika disanja, metode lupkanja, različitih samomasaža, stimulacija određenih zona i meditacije. Prakticirajući ovu metodu, postići ćeš unutarnji sklad i pojačati životnu energiju

Prilagodi se prirodnom ritmu

Do-In je umijeće samomasaže i raznih vježbi čija je osnovna svrha usklađivanje tjelesne i mentalne razine svojeg postojanja s okolinom u kojoj živimo. Osmišljen je kako bi prilagođavao tokove energija u tijelu i uspostavljao aktivne odnose ili miran sklad s okolišem i samim sobom.

Takvo vježbanje ciljano povećava vitalnost i daje osjećaj unutrašnjeg mira. Ali i važnije, razvija svjesnost i sposobnost osjećanja i tumačenja energija u sebi i oko sebe, iz čega proizlazi učenje o tome kako postizati sklad unutar sebe i tako podržavati svoje zdravlje.

Do-In podučava da je ključ aktivnog odnosa između sebe i okoline, od koje smo neodvojivi, upravo u prilagođavanju našeg stanja prirodnim ritmovima. Na taj način čuvamo i jačamo svoju vitalnost. U Do-In-u se to postiže kroz razna istezanja, pokrete tijela u slijedu, kroz tehnike disanja, različite samomasaže, stimulacije određenih zona ili točaka, kroz tjelesne položaje koje zauzimamo i kroz zvučnu i tihu meditaciju.

Jutarnje vježbe bude, večernje umiruju

Također je važno koje je godišnje doba ili doba dana, kakvo je vrijeme, gdje se nalaziš, kako se osjećaš i što ti je u tom trenutku potrebno. Svemu se tome prilagođavaju pristupi i vježbe koje se koriste. Baš ta karakteristika čini ovo umijeće jedinstvenim u odnosu na druge sustave rada na tijelu.

Zbog toga su u jutarnjim vježbama zastupljeniji položaji tijela koji prirodno prate ciklus razbuđivanja i poticaja organizmu, a prije spavanja, u večernjim vježbama, položaji koji umiruju tvoj živčani sustav i pripremaju te za fazu regeneracije i odmora.

Prije svega, Do-In vježbama teži se prepoznati vlastito trenutno stanje, uvažiti ga i tako djelovati na njega. Na primjer, nećeš vježbati na isti način ili koristiti iste vježbe ako si tužna ili vesela. U prvom slučaju fokus ćeš staviti na vježbe disanja i pokrete koje će ti pomoći te osjećaje, a želiš li podržati vlastito veselje, fokusirati ćeš se na dinamičnije vježbe i meditaciju.

Do-In možeš vježbati u zatvorenom i otvorenom prostoru, u vlastitoj dnevnoj sobi ili uredu, na plaži, livadi ili na planinarenju. Poželjno je da se, kad je to moguće, upravo zbog vježbi disanja izvodi na otvorenome.

Važnost pravilnog disanja

Sat grupnog Do-In vježbanja uključuje elemente zagrijavanja, istezanja meridijana, vježbe snage, razne vrste samomasaže i stimulacije akupresurnih točaka, te obično završava meditacijom. Svjesno disanje je važan element koji se provlači kroz cijeli sat, međutim, ono što ti posebno pomaže usvojiti pravilno disanje je upravo pažnja na dah u tjelesnom pokretu.

Jednako kao što možeš vježbati u grupi, možeš to činiti i individualno. Do-In ne ovisi o rekvizitima ili prostirci za vježbanje, a opet je dovoljno prilagodljiv da i prostirka, i obližnje drvo, kamenčić ili jastuk mogu biti korisni.

Svaki od elemenata zasebno, bilo da se radi o vježbama disanja, samomasaži ili istezanju, možeš koristiti u vježbanju za opuštanje koje izvodiš kod kuće ili u uredu za energizaciju.

Svatko može vježbati Do-In

Do-In možeš vježbati u bilo koje doba dana, upravo zbog svoje raznolikosti, a vježbaš li intenzivnije u grupi, dovoljno je dva do tri puta tjedno.

Osnovni je moto uložiti što manje energije u proces vježbanja, a iz njega dobiti što više. Puno toga ovisi o samom voditelju vježbanja i njegovoj osposobljenosti i znanju, te su zbog toga voditelji Do-In vježbanja najčešće upravo shiatsu praktičari koji direktnu inspiraciju crpe iz svoje prakse. 

Shiatsu praktičari i sami vježbaju Do-In, uče ga tijekom osposobljavanja u Međunarodnoj shiatsu školi u Makronovi, a nakon shiatsu tretmana najčešće ćeš neku od Do-In tehnika dobiti kao preporuku za samostalnu vježbu.

Vježbanje Do-Ina je prikladno za svakoga tko u Do-In-u uživa, bez obzira na dob ili tjelesnu kondiciju.

Srodnost sa Shiatsu metodom

Do-In se razvio iz pradavnog istočnjačkog sustava koji je obuhvaćao tjelovježbu, prehranu, meditaciju i masažu, a smatra se da su iz njega potekli svi kasniji oblici tjelovježbe. U obliku u kakvom ga poznajemo danas, Do-In je svijetu predstavio Michio Kushi, učitelj i autoritet s područja makrobiotičkog načina življenja.

Svojim pristupom i namjerom Do-In je srodan Shiatsuu, vještini rada na tijelu kojom se također teži uspostavljanju protoka chi-ja (životne energije). Raditi Do-In je poput pružanja Shiatsu tretmana samom sebi zato što počivaju na istim principima, te se u vježbanju koriste isti elementi koje shiatsu praktičar koristi pri izvođenju shiatsu tretmana.

Međutim, to znači da, želiš li sama prakticirati Do-In, ipak ti je potrebno određeno znanje, a koje je lako steći uz voditelja u grupnom vježbanju.

Do-In lupkanje

Lupkanje je jednostavna metoda, vrlo karakteristična za Do-in. Koristi se za otklanjanje tjelesnih i mentalnih stagnacija, ubrzavanje cirkulacije krvi i limfe, toka energije u meridijanima, za jačanje kostiju, ubrzavanje metabolizma i otklanjanje umora.

  • Lupkanje se izvodi vršcima prstiju po vlasištu i vratu, gdje se lupka mekano u smjeru od čela prema vratu, najmanje pet puta.
  • Zatim desni lakat smjesti u lijevi dlan, te desnom šakom lupkaj po lijevom ramenom pojasu, od baze vrata pa preko ramena, također najmanje pet puta.
  • U nastavku mekano zatvorenom šakom (palac zatvoren u šaci, a zapešće opušteno) lupkaj po rukama. Unutarnju stranu ruke od ramena prema šaci najmanje pet puta, vanjsku stranu ruke od šake prema ramenu najmanje pet puta.
  • Gornji dio prsa izlupkaj vršcima prstiju, a u području prsne kosti nježnije i uz glasni izdah sa zatvorenim šakama dva do tri puta.
  • Nagni se prema naprijed, savijenih koljena, i izlupkaj područje uz kralješnicu, od prsnog dijela do stražnjice 10-15 puta. Otvorenih dlanova snažno istrljaj područje bubrega.
  • Na kraju kružno izlupkaj stražnjicu pa prijeđi na noge. Vanjsku stranu nogu lupkaj u smjeru od kukova prema stopalima najmanje pet puta, a zatim unutarnju stranu nogu, od stopala u smjeru prepona najmanje pet puta.
  • Uspravi se i u stojećem položaju zatvorenih očiju par trenutaka osjeti efekt vježbe.

Do-In možeš vježbati u Zagrebu u Makronovi sa Sanjom Novko ili Lukom Korkutom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.