Fitness 19. veljače 2010.

Bolna kralježnica u trudnoći

Mirela1_
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vježbanje pilatesa u trudnoći smanjuje bolove u kralježnici i zglobovima, omogućuje sigurnije obavljanje svakodnevnih poslova te brži i lakši oporavak nakon poroda, poručuje instruktorica Stott Pilatesa Mirela Anić, koja ekskluzivno za zdravukravu pokazuje pilates vježbe za ublažavanje neugodnih bolova u leđima tijekom trudnoće

U Body & Mind Studiju Mirela Anić sa svojim timom nudi pilates za trudnice ili ''Prenatal Pilates''- namijenjen trudnicama koje su bile aktivne do trudnoće, ali i trudnicama koje su bile manje aktivne, pod uvjetom da se onda zapravo radi blagi modificirani trening.

'Važno je reći kako se sam program tjelovježbe mijenja kako trudnoća napreduje , tj. prati ritam ženskog tijela koje se također mijenja', ispričala nam je Mirela iskustva iz prve ruke, jer je i sama u osmom mjesecu trudnoće.

Prije početka treninga, Mirela trudnicama ipak preporuča konzultaciju i dozvolu liječnika. Ako ne postoji ograničenja, trudnica može krenuti s vježbanjem već od prvog tromjesečja.

Svako tromjesečje ima svoje posebnosti

U prvom tromjesečju trudnica još uvijek smije raditi vježbe na leđima.Od sredine drugog tromjesečja pa na dalje, postoje osnovna ograničenja. Trudnica ne bi smjela trenirati ležeći na leđima, pa se više koriste vježbe u sjedećem položaju, vježbe na boku, klečeći, eventualno stojeći.

'Zbog promjena u trudnoći, mijenja se naš centar za gravitaciju, pa radeći stojeće vježbe, doprinosimo balansu i ravnoteži tijela, objašnjava Mirela.

'Važno je da se trudnica ne zadržava dugo u istim pozicijama i da se koriste blage vježbe s blagim otporima, bez naglih kretnji, velikih trzaja, pretjeranih istezanja'. dodaje.

Ako u bilo kojem trenutku osjeti jaču bol, vrtoglavicu ili slabost trudnica treba prestati s vježbanjem. Vrlo je važno da vježbe za trudnice vodi certificirani trener, jer je jako bitno teorijsko poznavanje materije.

Pogledaj naš video vježbi za trudnice...

Bolovi u kralježnici

Satovi za trudnice održavaju se u malim grupama dva puta tjedno, traju od 45 min do 60 min, a trajanje ovisi o tome da li je trudnica već vježbala pilates ranije ili ne. Svaka trudnica može vježbati i u vlastitom domu dva do tri puta tjedno, po 30-tak minuta, i doprinjeti tome da se osjeća bolje.

Ipak, trening u Pilates studiju je preporučljiv zbog bogatstva sportskih pomagala (jastuci, podloge, lopte, gume, pilates mašine) koji omogućuju velik diapazon različitih, a opet sigurnih vježbi. Ujedno educiranost trenera jamči korektan odabir vježbi za svaku trudnicu, sukladno njezinom ranijem iskustvu u treningu i stadiju trudnoće.

Najčešći problem trudnica

'Trudnice se najčešće žale na bolove u leđima. Donji dio leđa je posebno bolan kod trudnica zbog širenja abdominalnih mišića, pomicanja zdjelice unaprijed, dodatnog izvijenja donjeg dijela leđa te širenja (opuštanja) svih zglobova', ispričala je Mirela.

Mirela preporučuje pilates vježbe za leđa jer:

 • osiguravaju stabilnost kralježnice unatoč promjenama u trudnoći
 • omogućavaju svakodnevnu sigurnu mobilnost
 • doprinose pravilnijem držanju (posturi)
 • smanjuje pritisak na kralješke, posebno onih donjeg dijela leđe
 • istežu mišiće kralješnice i ramenog obruča
 • jačaju duboke stabilizacijske mišiće trupa

Pročitaj zašto akupunktura tijekom trudnoće osigurava kraći i bezbolniji porod...

Prednosti pilatesa

Koje su prednosti vježbanja pilatesa u trudnoći?

 • smanjenje bolova u kralježnici i zglobovima
 • veća stabilnost i mobilnost tijela
 • sigurnije kretanje i obavljanje svakodnevnih poslova
 • bolja ravnoteža tijela
 • povećanje energije i elana
 • potpomaže pravilan obrazac disanja koji pomaže u relaksaciji ali i pri porodu
 • brži i lakši oporavak nakon poroda

Mirela kaže kako su iskustva trudnica koje su vježbale u njezinom studiju vrlo pozitivna, i kako se većina trudnica vraća vježbanju nakon poroda.

Više info na: www.bm-pilates.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.