Fitness 12. veljače 2020.

Ashtanga yoga radionica u Zagrebu - izvrsna i za žene u menopauzi!

1/5
Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Angelina i Ružica, dvije autorizirane učiteljice iz Siska podučavaju yogu u tradiciji Sharath Joisa te naglašavaju da je yoga praksa namijenjena svima.

U zadnjih dvadesetak godina Ashtanga yoga postaje sve popularnija kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Ovaj sustav yoge baziran je na učenjima velikog indijskog učitelja yoge Sri T. Krishnamacharye. S pravom ga možemo nazvati ocem moderne yoge, zato što su neki od vodećih stilova yoge današnjice potekli iz njegovih učenja. Na zapadu Ashtanga yogu populariziraju Sri K. Pattabhi Jois i njegov unuk Sharath Jois.

Angelina i Ružica imaju tu sreću da već godinama odlaze u Indiju produbiti svoju vlastitu praksu te učiti od svog učitelja Sharath Joisa. Znanje dobiveno tamo nesebično prenose svojim učenicima.

 | Author: PR Foto: PR

Jedine su u Hrvatskoj i među rijetkih par stotina učitelja u svijetu koje su za podučavanje prve i druge serije autorizirane od strane svog učitelja, Sharath Joisa, jedinog autoriteta koji može dati ovlaštenje za podučavanje ovog stila, čime ta autorizacija dodatno dobiva na vrijednosti.

Suprotno raznim uvjerenjima da je Ashtanga namijenjena samo mladima, zdravima i fleksibilnim ljudima njih dvije smatraju da to nije tako. Kroz praksu vlastitog podučavanja i radom sa ljudima raznih dobnih skupina, tjelesnih konstitucija i fizičkih izazova drže da je Ashtanga yoga praksa koja se može prilagoditi svima.

"Ashtangu prati glas da je izuzetno fizički zahtjevna, da se treba vježbati šest puta tjedno i da je natjecateljskog karaktera, međutim to nije tako. Vježbajući već i dva puta tjedno možete vidjeti rezultate", kaže nam Angelina.

 | Author: PR Foto: PR

U tradiciji prakticira se kao samopraksa, što znači da svatko vježba određeni slijed asana uz pomoć i asistenciju učitelja, pa time praksa može biti prilagođena i određenim ozljedama ili stanjima kao što su hernije diska, trudnoća, visoki tlak, artritis, anksioznost...

Od najveće važnosti u ovom stilu joge je dah, stoga se inzistira na svjesnosti daha koji je čujan, dubok i ujednačen pa vježbači kroz dah, pokret i fokus pogleda (dristhi) osjećaju prisutnost, bivanje u trenutku. S obzirom da mali broj yoga učitelja i samih vježbača odlazi u Mysore, voljele bi da se taj broj poveća te da i oni sami iskuse kako je to vježbati u samom centru Ashtanga yoge uz vodstvo Sharatha Joisa.

 | Author: PR Foto: PR

Vrlo su sretne što će krajem drugog mjeseca (29.02. i 01.03.) održati radionicu Ashtanga yoge u Zagrebu na poziv cura iz yoga studia YOGAM Facebooku.

Na radionici će održati i predavanje o svojim iskustvima iz Mysore-a, od prijava za odlazak, samog putovanja i vježbanja u Shali.
Isto tako organiziraju i retreat na otoku Hvaru krajem svibnja ove godine, na koji su dobrodošli svi koji se žele odmoriti, vježbati yogu i uživati u prekrasnom Jadranskom moru http://yogasisak.com/, https://www.facebook.com/padmasisak

Za kraj par citata nekih od njihovih 50+ vježbačica i vježbačica sa ozljedama kralježnice, na koje su Angelina i Ružica posebno ponosne.

"Joga je pomladila moje tijelo,ojačala mišiće i pokretljivost kralježnice, smanjila visoki tlak i naučila me pravilno disati što je važno u liječenju astme koju imam."

 | Author: PR Foto: PR

Zdravka DŽ. 63. godine, jogu vježba 3 godine 2 do 3 puta na tjedan

"Vježbanje joge na tjelesnoj razini brzo donosi napredak, postala sam pokretljivija, prestali su mi bolovi u leđima i pritisak u glavi zbog vratne kralježnice. Na mentalnoj razini donijela mi je jednu savršenu mirnoću i ravnotežu.

Snježana M. 61.godinu, jogu vježba 6 godina, 2 do 3 puta na tjedan

" 2012. godine završila sam na histerektomiji nakon koje sam istog trena ušla u menopauzu. I tada sam vidjela koliko mi vježbanje joge pomaže da se lakše nosim sa svim simptomima koje menopauza i operacija nose".

 | Author: PR Foto: PR

Željka H. 55.godina, jogu vježba 10 godina, 3 do 4 puta na tjedan

" Za razliku od svojih prijateljica vježbajući jogu gotovo da uopće nisam osjetila simptome menopauze,a da ne pričam koliko me manje bole leđa."

Maja M. 54. godina, jogu vježba 7 godina 2 do 3 puta na tjedan

"Ja sam savršen kandidat za odustati od joge, punije građe, nefleksibilna, okoštane kralježnice, visokog tlaka, pa ipak evo me tu na prostirci i nakon 7 godina. Joga me naučila kako biti strpljiva i prihvatiti ono što ne mogu promijeniti"

Jelena S. 41.godina, jogu vježba 7 godina 2 do 3 puta na tjedan

"Prošle godine morala sam zamrznuti godinu na studiju zbog problema s kralježnicom. Imam urođen rascjep prvog sakralnog kralješka i prolaps tri lumbalna diska koji su mi uzrokovali išijas. Vježbajući jogu stanje mi se stabiliziralo te sam se vratila na studij. Joga mi pomaže u održavanju emocionalne stabilnosti te me uči strpljenju sa sobom i drugima"

Monika M. 21. godina, jogu vježba godinu i pol dana 5 puta na tjedan

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.