Fitness 08. siječnja 2013.

Asane za mirne hormone

Joga-Okomita
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog povezanosti s prirodom i njenim mijenama žene su, mnogo više nego muškarci, podložne hormonalnim, emotivnim i mentalnim promjenama ravnoteže. Nakon burnog perioda adolescencije - velikih hormonalnih promjena i sazrijevanja žene – konačno se, između dvadesetih i tridesetih, dostiže fizička, emotivna i mentalna zrelost te energetski vrhunac snage i potencijala

Joga i hormonalna ravnoteža ženskog tijela između 20-e i 30-e

U tom periodu složena životna pitanja kao što su osnivanje vlastitog doma, pronalazak životnog partnera, djeca, karijera... počinju stvarati nov pritisak i stres. Osim hormona kortizola koji se luči uslijed stresa, u svakodnevnom životu događa se stalno balansiranje između estrogena, progesterona i testosterona, koji s jedne strane daju veću fleksibilnost, no s druge strane donose emotivnu nesigurnost i anksioznost. Stoga prakticiranje joge ženama neosporivo pomaže lakšem, veselijem načinu življenja.

Do sredine prošlog stoljeća ova drevna disciplina smatrala se „muškom“ te prenosila gotovo isključivo s muškog učitelja na muške učenike

Joga je znanost koja sadrži tisućljetnu mudrost uravnoteženja tijela i uma. Sama riječ joga znači ujedinjenje, a u doslovnom prijevodu jaram za volove, odnosno poveznica između uma i tijela, kroz koju se dostiže duboka centriranost. Ta centriranost otvara vrata prema našem dubokom istinskom dijelu - duhu, stoga čitav život dobiva punije, smislenije i skladnije značenje.

Joga u praktičnom smislu

Kako smo već rekli, ovaj životni period karakteriziran je velikim energetskim potencijalom i snagom, ali i konstantnim promjenama ravnoteže. Stoga će i praksa joge u ovom životnom periodu biti prilagođena tome. Snažni i dinamični stilovi joge (Ashtanga, Vinyasa...) bit će ono što će pomoći ženi izraziti svoju snagu, potaknuti je na pomicanje vlastitih granica, na izazov koji donose zahtjevne asane. Položaji koji grade snagu i istovremeno razvijaju centriranost (pozdravi suncu, ratnici, položaj daske, položaj vrane...) bit će od velike pomoći za usmjeravanje te velike kreativne energije. No u danima menstruacije ravnotežu i osjećaj olakšanja donijet će mirnije, restorativne asane poput Viparita Karani s nogama na zidu ili balasana.

Pomoću redovne joga prakse žensko tijelo pronalazi način za prirodnu regulaciju unutarnjih procesa te se smanjuju simptomi PMS-a, stresa, hormonalnih i emotivnih promjena... Prakticiranjem dinamičnih asana tijelo znojenjem izbacuje štetne tvari i otrove te se održava čistim i zdravim na potpuno prirodan način. Tijekom prakticiranja dinamičnih stilova um postaje potpuno usredotočen i smiren, što dodatno razvija osjećaj unutrašnjeg mira i ravnoteže.

I na kraju nešto što nismo spomenuli, što je zapravo kolateralni ali i najvidljiviji efekt prakticiranja joge – tijelo postaje vitalnije i elastičnije, mišići čvrsti i vretenasti, ten blistav, a žena (još) ljepša, zadovoljnija i sretnija!

Čitaj dalje i potraži objašnjenje asana.

Opis vježbi

  • Virabhadra 1 – položaj ratnika. Daje snagu i smirenost ratnika, s kojom se lakše suočavamo sa životnim izazovima.
  • Adho Mukha Svanasana – položaj psa s licem prema dolje. Umiruje nemiran um i uravnotežuje promjene raspoloženja izazvane hormonalnim promjenama.
  • Virabhadra 2 – položaj ratnika. Pomaže pronaći ravnotežu između napora i opuštanja, te između simpatičkog (aktivnog) i parasimpatičkog (opuštajućeg) živčanog sustava
  • Plank pose – položaj daske. Gradi čvrsti centar, koji je od osnovne važnosti tijekom života
  • Bakasana – položaj vrane. Pomaže osnažiti centar, podiže vatru u tijelu te gradi ravnotežu i izdržljivost
  • Ustrasana – položaj deve. Pomaže otpustiti negativne emocije te predati se i opustiti za vrijeme intenzivnih životnih perioda

Sve foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Više informacija potraži na: www.gaia-yoga.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.