Fitness 16. veljače 2023.

Arnold Schwarzenegger podijelio pet savjeta za vježbače početnike

Foto: Instagram @schwarzenegger
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Slavni bodybuilder iznenadio je korisnike Reddita gdje je podijelio svoje savjete za sve one koji žele započeti vježbati

Legenda bodybuildinga, glumac i političar Arnold Schwarzenegger na Redditu je odgovarao na brojna pitanja zaljubljenika u sport te onih koji to tek žele postati, navodi Independent. Među pitanjima o njegovom dnevnom rasporedu vježbanja, koristima redovite tjelovježbe i omiljenog recepta za proteinski shake, odgovorio je i na upite o tome kako započeti svoje fitness putovanje. Ovo je njegovih pet savjeta za sve početnike. 

Krenite polako

"Moj savjet za početnike je jako jednostavan: krenite", napisao je Schwarzenegger i dodao: "Krenite i nastavite dok vam ne postane rutina". Objasnio je glumac kako je za mnoge ljude najteži korak početi te da je rješenje pronaći bilo kakvu aktivnost koja nas veseli. Za početak to može biti šetnja od trideset minuta, objašnjava i dodaje da oni koji žele izgraditi snagu probaju napraviti pet sklekova i pet čučnjeva. Nakon toga neka naprave četiri skleka i četiri čučnja, odmore se ako im je potreban odmor te zatim nastave po dva i na kraju jedan sklek i čučanj. "Ako vam je takva vježba previše jednostavna, idući put započnite s 10 ponavljanja", zaključio je. 

Ne odustajte 

Schwarzenegger je objasnio kako je ključ biti uporan i ne odustati lako, odnosno da je važno stvoriti momentum. "Potičem ljude da si zadaju ciljeve koje uistinu mogu ostvariti na početku", rekao je i savjetovao da prvi mjesec treniraju svaki dan 10 minuta te zatim produže trening na 15 minuta idući mjesec. "Motivacija lako blijedi, ali rutina je ono što vas drži. Morate vježbanje pretvoriti u rutinu", pojašnjava. 

Zabilježite svaku vježbu

Jedan obožavatelj je pitao Schwarzeneggera je li korisno bilježiti svaku vježbu, na što je glumac odgovorio da je to poželjno te da je i sam u teretani koristio kredu i ploču kako bi zapisao plan tjelovježbe i prekrižio svako isplanirano ponavljanje kada ga odradi. "Možete u teretani koristiti mobitel za praćenje vježbi i slušanje glazbe, ali za ništa drugo", napomenuo je. 

Nemojte koristiti mobitel u teretani

Bodybuilder se zadržao na temi mobitela te je više puta spomenuo kako ne voli kada ljudi u teretani provode puno vremena koristeći mobitel. Schwarzenegger smatra da se tijekom tjelovježbe trebamo potpuno izolirati i usredotočiti samo na vježbe koje radimo. Jedan razočarani obožavatelj napisao je kako je nesretan što je propustio razgovor s glumcem dok je bio online na Redditu jer je bio na treningu što je Schwarzenegger pohvalio i rekao: "Šampione, ponosan sam na tebe što nisi tipkao dok si bio na treningu". Istaknuo je glumac i istraživanje koje je pokazalo da korištenje mobitela prije vježbe može smanjiti snagu za 30 posto. 

Proteini, proteini i još proteina

Za sve one koji tek počinju vježbati, Schwarzenegger savjetuje da u prehranu dodaju više proteina, posebno ako im je cilj dobiti mišićnu masu. Objašnjava da je najbolje prehranom unositi dovoljno proteina te da svaki obrok treba imati dozu proteina. Njegovo omiljeno jelo za održavanje mišićne mase je omlet s puno povrća i salatom. Za doručak rado jede granolu s jogurtom, a za međuobrok gricka bademe i popije proteinski shake. Dan obično završi povrtnom juhom. 
 

Možda te zanima... Sylvester Stallone (76) plijeni dobrim izgledom u novoj seriji, otkriva kako trenira Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.