Fitness 24. veljače 2017.

7 razloga zbog kojih, iako vježbaš, ne uspijevaš razviti mišiće

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Provodiš sate u teretani, redovno ideš na trening, ali nikako da izgradiš one čvrste, lijepo definirane ruke ili čvrstu guzu. Postoje određeni elementi koji mogu biti krivi za to i, srećom, na njih uglavnom možeš utjecati.

Ako i ti muku mučiš s izgradnjom mišićne mase, razmisli o ovim mogućim uzrocima.

Kardio vježbe

Kardio vježbe su važan dio treninga jer pomažu u snižavanju masnoće u krvi i pogoduju zdravlju srca. Ipak, kada je riječ o izgradnji mišićne mase, neće ti mnogo koristiti, prenosi Health.com.

Zašto su trbušni mišići najvažniji mišići u tvom tijelu?

"Svaka komponenta vježbanja može ti pomoći u izgradnji mišićne mase, osim kardio vježbi", kaže trener Michelle Lovitt. Oni pokušavaju smršavjeti svakako se trebaju prikloniti kardio treningu, ali za izgradnju mišića su ipak bolji neki drugi oblici treninga.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ne dižeš dovoljnu težinu

U početku se uvijek kreće s utezima manje težine, ali ako dižeš utege već neko vrijeme, trebala bi malo po malo podizati njihovu težinu"Pritom nije važno dižeš li slobodne utege ili koristiš sprave, dok god vodiš računa o tome da podižeš dovoljnu masu", objašnjava fiziolog Michele Olson.

Izgradnju mišića, nužno je dizati težinu koja je dovoljno velik izazov za tvoje mišiće da u njima stvara mikro pukotine. Kada te pukotine zacijele, one stvaraju gušća i jača mišićna vlakna.

Zaboravi na dijetu i vježbaj s utezima

Ne spavaš dovoljno

Mikro pukotine koje smo maloprije spomenuli su ključan faktor u izgradnji mišićne mase, a da bi one mogle ispuniti svoju ulogu trebaš im priuštiti dovoljno odmora. Kako? Tako što ćeš se pobrinuti da dovoljno spavaš.

"Moraš odmarati i hraniti mišiće između vježbi, iako ne želiš da vremenom oslabe", pojašnjava Olson.

Nemaš rutinu

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Za razvoj mišićne mase najbolje je odrađivati 3 intenzivna i 2 lakša treninga tjedno. "Svaku ciljanu skupinu mišića moraš dotaknuti bar 2 puta tjedno da bi postigla neke rezultate", smatra Lovitt.

Što treba jesti za lijepo oblikovane ruke?

Neravnomjeran razvoj mišića

Neravnoteža mišića, situacija kada je jedan mišića mnogo razvijeniji od svog nasuprotnog mišića, smanjuje učinkovitost vježbi i može dovesti do ozljeda.

"Važno je na vrijeme popratitit da li zbilja vježbaš ciljanu skupinu mišića i prepoznati eventualni razvoj neravnoteže", savjetuje fizioterapeut Eric Ingram.

Ne izvodiš vježbe pravilno

Pravilno izvođenje vježbi je imperativ, osim ako se želiš ozlijediti i smanjiti učinkovitost svog truda. U početku je najbolje vježbati uz pomoć stručne osobe koja će ti pokazati kako pravilno izvoditi neku vježbu.

Vježba za lijepe ruke i ramena

Čak i iskusni vježbači bi trebali pitati za pomoć, ako nisu 100% sigurni kako izvesti neki pokret.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.