Eko 13. srpnja 2009.

Zdrav pokrivač ostaje u obitelji

Spavanje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Spavajući provedemo trećinu života. San je potreban kako bi ojačali imunološki sustav i regenerirali živčani sustav. Spavanjem održavamo stalnu razinu kognitivnih sposobnosti – govora, pamćenja i razmišljanja

Kvaliteta našeg sna uvelike ovisi o spavaćoj sobi u kojoj spavamo i 'punimo baterije'. Spavaća soba je mjesto gdje se odmaramo od svakodnevnih stresova i problema, oaza u koju se uvijek iznova vraćamo kada želimo relaksaciju, opuštanje, san, ili romantiku. Najvažni dio spavaće sobe je naravno krevet.

Čiste i svježe plahte napravljene od prirodnih materijala doprinose mirnijem i bezbrižnijem spavanju. Tijekom osam sati sna tijelo se znoji, i zbog toga se preporuča odabir plahti koje 'dišu', tj. imaju dobru sposobnost upijanja vlage. Tijekom ljeta je najbolje koristiti lagani laneni pokrivač ili satenski pamuk, a zimi tkanine od organskog pamuka.

Plahte od poliestera napravljene su od vlakana na bazi nafte i najbolje ih je izbjegavati. Izbjegavati treba i plahte koje se obrađuju sintetskom smolom (prepoznat ćeš ih tako što se rubovi plahte neće moći peglati) jer se smatraju toksičnima.

Spavanje ispod organskih vunenih pokrivača umiruje i regenerira cijelo tijelo. Iako su organski vuneni pokrivači skupi, ako se pažljivo održavaju mogu se prenositi generacijama djece unutar jedne obitelji. Dugoročno, vrlo su isplativa investicija. Osobama koje su alergične na vunu, dobru alternativu predstavljaju organski pamučni pokrivači koji su  jeftiniji od vunenih.

Pravi jastuk donosi lijepe snove

Tijekom spavanja lice je u direktnom kontaktu s jastukom i ako jastuk nije ugodan za lice, teško da ćete se dobro naspavati. Vjerojatno ćete cijelu noć provesti vrteći se gore dolje po krevetu. Idealan jastuk je napravljen od prirodne vune ili pamuka, nije tretiran toksičnim kemijskim sredstvima i ima neutralan miris. Jastuk najviše upija naš znoj tijekom noći, i potrebno ga je redovito iznositi na zrak tijekom dana.  Kvalitetan jastuk od prirodnog materijala čuva zdravlje i doprinosi ljepšim snovima.

Najprirodniji izbor za spavanje je madrac od organske vune, jer nije tretiran pesticidima i herbicidima koji se koriste kako bi se ovce zaštitile od crijevnih nametnika. Za zdrav i ugodan san važno je s vremena na vrijeme otvoriti prozor u spavaćoj sobi i pustiti svježi zrak da uđe u sobu. Ugodna muzika, lijepe slike na zidovima i meditacija prije spavanja također pomažu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.