Eko 27. kolovoza 2021.

Zaboravi na jogging, ploggingom trošiš više kalorija i radiš još nešto dobro!

Foto: shutterstock Plogging spaja trčanje i ekologiju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tjelovježba nikada nije bila zelenija. Brigom o svom zdravlju možemo pomoći i Planetu, a najbolji primjer za to je plogging, sport u kojem joggiramo i istovremeno uklanjamo otpad iz prirode. Sakupljanje otpada neće samo smanjiti zagađenje, nego nam osigurati i efikasniju tjelovježbu, a važno je i odabrati pravi tempo za sebe

Trčanje je jedan od najpopularnijih oblika tjelovježbi i svakako jedan od najzdravijih. Svakodnevna fizička aktivnost ključna je za dug i zdrav život, a osigurava nam i bolje mentalno zdravlje. Jesi li znala da trčanjem možeš pomoći učiniti planet zelenijim? Zaljubljenici u trčanje i ekologiju razvili su potpuno novu kategoriju trčanja - plogging. 

Trčanje kojim čuvamo zdravlje i planet 

Skandinavske zemlje poznate su po tome što imaju neke od najaktivnijih stanovnika Europe, a među njima je trčanje jedan od najzastupljenijih sportova. Skandinavci su također i uzor kako se trebamo odnositi prema planetu i okolišu pa nije niti čudno da je plogging nastao upravo tamo. Plogging je u definiciji sport u kojem osoba joggira prirodom i usput sakuplja otpad koji nalazi uz put kojim trči. Naziv je nastao kao spoj riječi jogging i švedskog izraza plocka upp što znači pokupiti. Ubrzo je postao svjetski popularan oblik tjelovježbe, a sada je i kod nas došao na velika vrata. I ti možeš sudjelovati na najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj.
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock U ploggingu mogu uživati sve generacije
 

Plogging, jogging i kalorije

Znamo koliko je trčanje dobro za naše zdravlje, no sigurno te zanima koliko kalorija možeš sagorjeti joggingom i ploggingom. Dok će osoba za 30 minuta trčanja potrošiti 235 kalorija u prosjeku, iznenadit će te činjenica da će ploggingom ista osoba potrošiti 288 kalorija. Ove rezultate objavila je švedska mobilna aplikacija za praćenje životnih navika Lifesum, prenosi The Washington Post. Podatke su dobili kroz stvarne korisnike i njihove svakodnevne tjelovježbe. 

Ono što ti osigurava učinkovitije sagorijevanje kalorija je upravo postupak saginjanja i čučanja dok sakupljaš otpad. Pokušaj svaki put kada vidiš komadić plastike ili drugog otpada na podu napraviti čučanj kako bi ga pokupila. Rezultat će biti više potrošenih kalorija, ali i oblikovanija stražnjica. 

Je li bolje trčati u kontinuitetu ili u manjim intervalima?

Najprije moramo napomenuti da je svaki oblik trčanja odličan način kako očuvati zdravlje i prevenirati brojne bolesti. No kada se odlučiš trčati, postavlja se dilema - je li bolje trčati u kontinuitetu manjeg intenziteta ili punog intenziteta u kraćim periodima? Većina stručnjaka će se složiti da ovisi o tome što želiš postići. 

Certificirani trener trčanja Thomas Watson za MyAppRun blog i aplikaciju objasnio je kako trčanje u kraćim intervalima u kojima dajemo svoj maksimum pomaže učiniti nas snažnijima, efikasnijima i naposljetku bržim trkačima. Taj podatak potvrdilo je i istraživanje u koje su atletičari u prosjeku bili 5,7% brži kada su trenirali ovom metodom. Intervalno trčanje također je nešto dinamičnije pa je pogodnije za osobe kojima je kontinuirano trčanje pomalo monotono. Još jedno zanimljivo istraživanje pokazalo je i kako trčanje u intervalima pomaže efikasnije izgubiti masne naslage. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Svaki put kada se sagneš pokupiti otpad napravi čučanj i osigurat ćeš još efikasniju tjelovježbu
 

S druge strane imamo kontinuirano trčanje u kojem od početka do kraja treninga trčimo istim tempom. Kada bi intenzitet trčanja gledali na ljestvici od 1 do 10, kontinuirano trčanje bilo bi oko 5 ili 6. Ovakav trening prikladniji je za osobe kojima odgovara nešto mirniji tempo i ne ciljaju na poboljšanje brzine ili eksplozivnosti, nego jednostavno uživaju u trčanju, dodaje Watson. Istraživanje pokazuje kako ovakav način trčanja može doprinijeti dužem i sretnijem životu

Trčati duže ili češće?

Dok neki uživaju u svakodnevnim kraćim treninzima, nekima je ipak draže tri puta tjedno odraditi duži trening. O tome hoćeš li trčati duže ili češće najbolje možeš procijeniti sama, no stručnjaci savjetuju da je ipak nešto zdravije trčati češće u manjim intervalima jer tako smanjuješ stres na organizam koji dolazi s tjelovježbom. Također su preporuke struke umjerenim tempom trenirati svaki dan barem 30 minuta kako bi sačuvali zdravlje organizma, prenosi Mayo Clinic. Isto tako, ako se umjesto na jogging odlučiš na plogging, svaki trening možeš odraditi drugom stazom i tako veću površinu očistiti od otpada. 

Početkom rujna u zagrebačkoj plogging utrci moći ćeš sudjelovati i ti

Ako si već iskusna u ploggingu ili ga tek želiš isprobati, svakako zabilježi 11. rujan u kalendar. Upravo tada se u Gradskom parku Bundek u organizaciji 24sata i missZDRAVA održava Ekotlon utrka u ploggingu. Utrka je prilagođena svima: za iskusne trkače tu je maxi plogging staza dugačka čak 5 kilometara, a za one kojima je to predugačko ili će doći s mlađom djecom, tu su midi plogging staza od 2 kilometra i mini plogging staza dugačka tisuću metara. Za duže staze od 5 i 2 km kotizacija iznosi 40 kn, dok je obiteljska kotizacija za mini stazu 60 kn. Utrka ima i humanitarni duh pa će tako ukupan iznos od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu opreme koju doniramo Dječjem vrtiću Petrinjčica u Petrinji. 

Dođite 11. rujna na Bundek na najveću plogging utrku u Hrvatskoj! Prijavite se OVDJE jer će ukupan iznos od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu opreme koju doniramo stradalom Dječjem vrtiću Petrinjčica, a pratiti nas možete i na društvenim mrežama. Ponosni partneri projekta su Konzum, adidas, INA, HEP, OTP banka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt podržava Bigbelly SMART SOLUTIONS FOR CITIES.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.