Eko 25. rujna 2023.

9 kućanskih predmeta koje je potrebno redovito mijenjati

Foto: Pexels Drvena daska može trajati do pet godina
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zamjena kućanskih predmeta koji se redovito koriste poput kuhinjskih spužvi i jastuka može vam pomoći da izbjegnete moguće infekcije i druge zdravstvene probleme. Izgled i miris predmeta mogu najbolje ukazivati kada je vrijeme za zamjenu, a stručnjakinje donose koliko često biste ih trebali mijenjati.

Iako se predmeti poput ovlaživača zraka ili kuhinjskih spužvica mogu dugo koristiti, stručnjaci upućuju na važnost redovite izmjene kućanskih potrepština kako bi se izbjegle infekcije i drugi zdravstveni problemi. "Neredovito mijenjanje ovih kućanskih predmeta može dovesti mogućih infekcija, respiratornih i zdravstvenih problema s kožom", kaže Kara Wada, dr. med., specijalist za alergije na Sveučilištu Ohio State Wexner Medical Center i izvanredna profesorica na Sveučilištu Ohio State.

Prema Wadi, neki proizvodi poput neljepljivih tava za kuhanje ili plastičnih posuda za hranu mogu dovesti do izlaganja određenim kemikalijama kada se koriste nakon isteka roka. Ove kemikalije često imaju negativne učinke na zdravlje hormona i imunološkog sustava, a neki predmeti također mogu biti povezani s povećanim rizikom od određenih vrsta raka piše Health

Jastuci 

Dermatologinja Melanie Palm za Health objašnjava da jastuci, uključujući i one ukrasne na krevetima i kaučima, skupljaju mrtve stanice kože i bakterije, što može pogoršati alergije i potaknuti izbijanje prištića. Jastuci također mogu biti utočište grinja, koje mogu uzrokovati simptome alergije tijekom cijele godine. 

Palm preporučuje zamjenu jastuka svake jednu do dvije godine, ali postoje neke stvari koje možete učiniti između zamjene kako bi vaši jastuci bili čisti i higijenski. Na primjer, hipoalergenska navlaka za jastuk može zaštititi vaše jastuke od mrlja, grinja i stjenica. Palm također preporučuje stavljanje jastuka u sušilicu na visokoj temperaturi na 10 do 15 minuta svakih jedan do dva mjeseca kako bi ih lakše dezinficirali i riješili se grinja. Ako su vaši jastuci s višestrukim punjenjem, što znači da su punjeni sintetičkim poliesterskim vlaknima, Wada predlaže da ih zamijenite svake godine. Što ih duže imate, to se količina grinja i alergena grinja u njima znatno povećava. 

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+ Jastuke je potrebno zamijeniti svake jednu do dvije godine

Madraci

Baš kao i jastuci, madraci tijekom vremena skupljaju mrtvu kožu, bakterije, grinje i gljivice. Oni mogu biti opasni za vaše zdravlje, osobito ako imate osjetljivu kožu ili patite od kožnih alergija ili astme. “Mrtve stanice kože i bakterije na vašem madracu privlače grinje i sitne kukce koji ostavljaju izmet na vašem madracu koji može uzrokovati kontaktni dermatitis, iritaciju kože, koprivnjaču (urtikariju) ili pogoršati postojeće stanje astme”, objašnjava Palm. 

Ako redovito usisavate svoj madrac i koristite hipoalergensku zaštitu koja blokira grinje i mrtve stanice kože, Palm kaže da ćete ga vjerojatno morati mijenjati svakih sedam godina. Ukoliko to ne prakticirate, ona preporučuje da madrac zamijenite svakih 5 godina, osim ako ne osjećate iritaciju, te biste u tom slučaju odmah trebali zamijeniti madrac.

Osim usisavanja madraca i korištenja zaštitnih presvlaka, svaki tjedan operite posteljinu, uklonite suvišne stvari s kreveta (poput plišanih životinja i ukrasnih jastuka) i zabranite kućnim ljubimcima pristup spavaćoj sobi kako biste spriječili grinje. 

Prirodna sredstva za čišćenje Možda te zanima... Prirodna sredstva za čišćenje koja možeš napraviti kod kuće Eko

Spužve za kupanje

Spužve za kupanje zadržavaju bakterije i plijesan, osobito kada se čuvaju u vlažnom tušu ili kupaonici. Korištenje prljave spužve može s vremenom biti okidač za alergije, astmu, kožne infekcije ili akne. Palm objašnjava da ovi često korišteni predmeti mogu izložiti vašu kožu bakterijama i gljivicama koje mogu izazvati osip, iritaciju ili svrbež kože. Osim toga, ako se tuširate s otvorenim ranama na koži, prljava spužva može uzrokovati infekciju nakon što bakterije uđu u kožu.

Tania Elliot, alergologinja i imunologinja iz New Yorka kaže da plijesan koji se na njima može razviti, može dovesti do začepljenja, svrbeža, kihanja, problema sa sinusima i glavobolje, osobito ako ste alergični.

Ako morate koristiti spužvu, Elliot predlaže da nabavite novu svaka dva do četiri tjedna. Ako vaša spužva i prije toga ima čudan miris, onda je to znak da je trebate baciti. Ako možete bez nje, to je najbolja opcija, a umjesto toga, Wada preporučuje upotrebu krpe koja se može redovito prati pa je sigurnija i čišća opcija. 

Čišćenje doma Možda te zanima... Mjesta u kući koja se uglavnom ne čiste dovoljno često, a trebala bi Eko

Neljepljive tave

Tave s neprijanjajućim premazom ne traju vječno. Ako primijetite da je premaz oštećen, to znači da je vrijeme da nabavite novu tavu. Mnogi premazi koji se nalaze na neprianjajućim tavama sadrže PFAS, "također poznate kao vječne kemikalije, koje su upletene u mnoge zdravstvene probleme. Ako je premaz oštećen, veća je vjerojatnost da ćemo progutati te kemikalije", naglašava Wada.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), PFAS (perfluorirane i polifluorirane alkilne tvari) može uzrokovati oštećenje jetre i imunološkog sustava. Također se u istraživanju laboratorijski životina pokazalo da mogu uzrokovati nisku porođajnu težinu, urođene mane, zakašnjeli razvoj i smrt novorođenčadi. Koliko ćete često mijenjati neprianjajuće tave ovisit će o tome koliko ih često koristite. Ako je premaz oštećen, trebali biste ih odmah zamijeniti. 

Daske za rezanje

Daske za rezanje koje imaju duboke utore može biti teško pravilno očistiti, što znači da se tamo mogu razviti bakterije, plijesan i virusi. To može dovesti do moguće kontaminacije hrane ili čak infekcije. Ako se dobro brinete o dasci, ona može trajati najmanje godinu dana, a one drvene i do pet. No, ako je već oštećena, vrijeme je da ju zamijenite. 

Kako bi izbjegli kontaminaciju, Elliot preporučuje pranje daske u vrućoj vodi sa sapunom. Također, izbjegavajte rezati meso i povrće na istoj dasci. 

Kuhinjske spužve

Kuhinjske spužve, kao i one za kupanje, mogu sadržavati bakterije i plijesan. Jedna studija otkrila je da 362 različite vrste bakterija žive u korištenim kuhinjskim spužvama, a gustoća bakterija dosezala je i do 45 milijardi po četvornom centimetru. To zapravo znači da na vašoj kuhinjskoj spužvi postoje mrlje koje mogu imati jednako visoke koncentracije bakterija kao i WC školjka.

Wada preporučuje zamjenu kuhinjskih spužvi svaka dva tjedna, ali to može napraviti i ranije ako primijetite bilo kakve vidljive znakove plijesni. Ako spužva čudno miriše, to je još jedan znak da je bacite. Također ih možete dezinficirati u perilici suđa svaki drugi dan jer to "minimizira širenje bakterija i smanjuje mogućnost da budu kontaminirane", kaže Wada.

 | Author: Pexels Foto: Pexels Korištene kuhinjske spužve pune su bakterija

Plastične posude

S vremenom se plastične posude mogu izgrebati, oštetiti ili zaprljati. U nekim slučajevima, ovakva vrsta istrošenosti može omogućiti bakterijama da prebivaju u njima, što predstavlja rizik za sigurnost hrane. Osim toga, neka "plastika sadrži tvari poput BPA (kemijski spoj Bisfenol A) i srodnih spojeva koji mogu utjecati na zdravlje naših hormona i povećati rizik od određenih vrsta raka", objašnjava Wada. Neka istraživanja pokazala su da bi BPA mogla povećati rizike od raka dojke, prostate i jajnika

Obično plastične posude za hranu treba mijenjati svakih šest mjeseci do godinu dana, ali ako su izgrebane ili oštećeme, trebali biste ih zamijeniti odmah. Umjesto korištenja plastičnih posuda, Wada predlaže prelazak na staklene posude kada je to moguće. 

Plastična_Boca Možda te zanima... BPA u tijelu oponaša i ometa rad hormona Hrana

Ovlaživači zraka

Iako ovlaživači zraka mogu biti učinkoviti u liječenju suhoće nosa, grla i usana ili čak sprječavanju transepidermalnog gubitak vode tijekom spavanja, Palm napominje kako oni također mogu biti i plodno tlo za štetne bakterije i plijesan. "Iako većina ljudi zna očistiti svoje ovlaživače barem jednom tjedno, mnogi ne shvaćaju da se filtar ili vodena ploča s vremenom moraju zamijeniti", dodaje Palm.

Ako ovlaživače ne zamijenite, možete biti izloženi bakterijama i plijesni koji rastu u filtrima ovlaživača. Stoga, Palm preporučuje zamjenu filtara ili vodenih ploča ovlaživača najmanje svakih jedan do dva mjeseca. No ako se ne želite gnjaviti s time, Palm predlaže ultrazvučni ovlaživač zraka s trajnim keramičkim filtrom koji zahvaća nečistoće u vodi.

Ventilacijski otvori

Otvori klima uređaja mogu skupljati prašinu i druge čestice iz zraka, poput peludi. Količina čestica i krhotina prikupljenih u ventilacijskim otvorima varirat će ovisno o lokaciji, a više će prikupljati u područjima s visokim onečišćenjem zraka i teškim požarima. "Kada uključite klima uređaj na početku sezone, ona će poslati te alergene u zrak koji mogu izazvati kašalj, kihanje i začepljenost nosa", kaže Elliot.

Ako imate klima uređaj, Elliot predlaže promjenu ventilacijskih otvora svakih tri do šest mjeseci. Ukoliko se oni ne zamjene, mogu ugroziti čisti zrak, ali i uzrokovati češće kvarove na sustavima grijanja i hlađenja. 

Možda te zanima... 5 malih i jednostavnih navika za istinski čistu kuću Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.