Eko 27. ožujka 2022.

5 malih i jednostavnih navika za istinski čistu kuću

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovih pet malih svakodnevnih navika, koje si možda i počela primjenjivati za vrijeme epidemije koronavirusa, mogu zauvijek učiniti tvoj dom čišćim mjestom ako ih nastaviš prakticirati svakodnevno.

Iako većina od nas teži da kuća ili stan u kojem živimo bude čista, mirisna i organizirana u bilo koje doba, proljetno je vrijeme idealno za dodatne korake vezane uz higijenu i čišćenje koje možeš poduzeti već sljedećeg puta prilikom odlaska u kupaonicu.

Zatvori poklopac WC-a prije ispiranja ili puštanja vode

Studije su otkrile rizik od toaletnih čestica, aerosola ili kapljica tekućine promjera manjeg od 1 mikrometar, koje se stvaraju prilikom ispiranja WC-a. Stoga, ako prilikom ispiranja ostaviš podignut poklopac, aerosoli koji se ispuštaju u zrak mogu sletjeti na obližnje površine koje drugi mogu dodirnuti. Zbog toga, kako bi spriječila širenje mikroba i bakterija, uvijek zatvori poklopac, a zatim pusti vodu. Također, i četkicu za zube trebaš držati podalje od WC-a, po mogućnosti u zatvorenom ormariću, prenosi Health.

Nemoj čistiti 'prebrzo'

Ovo je jedna od najčešćih grešaka u čišćenju koju ljudi prave. Ako zaista želiš dezinficirati sve one površine koje se često dodiruju u tvojem domu - kvake na vratima, prekidače za svijetlo, daljinske upravljače, moraš se pridržavati preporučenog vremena za svaki proizvod za čišćenje. Naime, većina dezinfekcijskih sprejeva i proizvoda mora odstajati na površini neko vrijeme kako bi učinkovito uništila mikrobe ili bakterije. Stoga, osušiš li prebrzo stol ili kuhinjsku radnu površinu, nakon tretiranja dezinfekcijskim sredstvom, mikrobi i bakteriji mogli bi preživjeti i ostati i dalje na njoj. 

Možda te zanima... Brzo i učinkovito čišćenje površina na kojima ima najviše bakterija Eko

Probaj prestati nositi telefon u kupaonicu

Mnogi od nas postali su nerazdvojni od svojih mobilnih telefona pa ih čak sa sobom unosimo i u kupaonicu. No, ako si pročitala prvu navedenu stavku, zašto je važno poklopac od WC-a držati zatvorenim, shvatit ćeš i koliko su velike šanse da neke od bakterija i mikroba svoj dom mogu pronaći upravo na tvojem mobilnom uređaju. Pod pretpostavkom da svoj uređaj ne dezinficiraš svakog puta nakon odlaska iz kupaonice, svoje svježe oprane ruke mogla bi izlagati upravo onim bakterijama koje si s njih pokušala ukloniti nekoliko sekundi ranije.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Operi svoje vrećice za višekratnu upotrebu...

Jedna lekcija koju si mogla naučiti tijekom trenutne epidemije koronavirusa jest važnost pranja vrećica za višekratnu upotrebu te njihovo odlaganje na određena mjesta. Proizvodi ponekad procure ili na sebi sadrže bakterije i mikrobe koje se zatim prenesu na spomenute vrećice i upravo je zato važno održavati i njihovu čistoću. Nadalje, ako nemaš namjensku vrećicu za svoje proizvode, onda vjerojatno koristiš one kupovne, koje za vrijeme prijenosa stvari iz trgovine do tvojega doma mogu dotaknuti mnogo površina.

Možda te zanima... Vlasnici servisa za čišćenje otkrivaju tajne savršeno pospremljene kuće Eko

... i ne stavljaj ih na radne površine u kuhinji

Od pulta u trgovinama, do poda, zatim automobila i u konačnici tvog kuhinjskog pulta, upravo na vrećicama može biti mnoštvo bakterija koje zatim mogu doći u doticaj s hranom za vrijeme kuhanja. Zbog toga je važno da svoje višenamjenske vrećice redovito pereš te da ih nakon dolaska iz trgovine ne odlažeš na kuhinjske i druge radne površine.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.