Eko 04. veljače 2020.

Vlasnici servisa za čišćenje otkrivaju tajne savršeno pospremljene kuće

Foto: Guliver/Shutterstock Čišćenje može smanjiti umor i poboljšati koncentraciju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi mi imamo onog prijatelja ili prijateljicu čiji stan ili kuća svakog puta kada im dođeš izgleda - savršeno. Sve je na svojem mjestu, jastuci su savršeno poslagani, ne možeš pronaći trag prašine, a čak se i boje slažu i nadopunjuju.

Iako ti se možda čini da on ili ona puno vremena provode na čišćenje ili da su jednostavno "nadareni" i imaju smisla za organizaciju prostora - varaš se. Često, kao i u ostalim aspektima života, riječ je o jednostavnim trikovima koji će i tvoj stan učiniti savršenim, a koji su to, za Bright Side su otkrili profesionalni čistači i vlasnici obrta za čišćenje.

Možda te zanima... Mjesta u kući koja treba čistiti svaki dan, jednom tjedno i jednom godišnje Eko

Postoji razlika između urednosti i čistoće

Tvoj dom može biti savršeno čist, ali on neće tako izgledati jer možda nije dovoljno uredan, odnosno, možda na otvorenim površinama držiš mnoštvo stvari - dječjih igračaka, odjeće, neuredno poslaganih knjiga ili papira i slično.

Dakle, osim čistoće, važno je održavati i visoku razinu urednosti u domu. Čak ako je tvoj stan prašnjav, on će izgledati bolje ako bude uredan.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Izbaci sve nepotrebne stvari

Veoma malo ljudi svoj dom može učiniti čistim i urednim ako posjeduju mnoštvo nepotrebnih stvari. Letci od restorana, treća identična četka za kosu, petnaest različitih šalica za čaj ili nepotrebne plastične posude za čuvanje hrane - sve te stvari zauzet će mjesto u prostoru zbog čega će tvoja kuhinja, kupaonica ili dnevni boravak izgledati "natrpano" i neuredno. Nemoj se ustručavati baciti stvari i nemoj kupovati nepotrebno - tako ćeš uštedjeti dio novca, a dobit ćeš i uredniji stan.

Možda te zanima... Kistovi za make up: Najbolja prirodna otopina za njihovo čišćenje Ljepota i relax

Kutija za stvari koje nemaju svoje mjesto

Nitko nije savršen. Ponekad se gosti pojave kad ih najmanje očekuješ i onda umjesto da pokušaš brzinski pospremiti stvari iz dnevnoga boravka na svoje pravo mjesto, na što će ti otići puno vremena i mnogo hodanja - sve što ti treba je kutija u koju ćeš ih staviti i zatim odnijeti u drugu prostoriju, a nakon što gosti odu pospremit ćeš ih na njihovo pravo mjesto. Na taj ćeš se način brzo riješiti nereda, ali i lakše ćeš pronaći "zametnute" stvari koje inače rukom gurneš ispod stola ili u prvu ladicu koja je do tebe.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Provjeri sobu prije nego iz nje izađeš

Neka ti ovo bude nova navika - prije nego izađeš iz prostorije, osvrni se i pogledaj što je u njoj, a ne pripada tamo ili mu nije mjesto točno tamo gdje se sada nalazi - jakne ili odjeća na stolicama, prljave šalice ili knjige. Tako ćeš svoj stan držati čistim i urednim, a da to ni ne primijetiš.

Neka ti čišćenje postane opuštajući proces i mjesto distrakcije

Čišćenje je sjajna navika koju možeš iskoristiti onda kada ti treba malo vremena da razmisliš o nečemu - o važnim pitanjima ili samo kada se trebaš malo opustiti uz pomoć organiziranja. Ako "posao" čišćenja pretvoriš u ritual koji te opušta i koji ti dopušta da posložiš svoje misli usput - onda je to dobro kako za tvoje psihično zdravlje, tako i za kuću.

Možda te zanima... Napustio posao kako bi mogao čistiti rijeku od plastike Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.