Eko Miss(ija) bez plastike 28. listopada 2019.

Napustio posao kako bi mogao čistiti rijeku od plastike

Foto: Bence Párdy/Facebook

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bence Pardy napustio je svoj stalni posao konobara u Budimpešti kako bi vodio bitku protiv smeća. Sada se bavi čišćenjem plastike iz svoje omiljene rijeke Tise.

U tri mjeseca čišćenja rijeke, Pardy je napunio 466 vreća punih odbačene plastike iz rijekeTisa je druga najveća mađarska rijeka koja teče iz Ukrajine, preko Mađarske, te se s Dunavom spaja u Srbiji nakon čega odlazi na istok prema Crnom moru. 

Mladić svojim motornim brodom putuje po rijeci i skuplja otpad. Plastičnoga otpada ima toliko da se na mjestima stvaraju "plastični otoci" koji plutaju dok ih rijeka nosi. 

Preko ljeta, Pardy se pridružio i volonterima u uklanjanju 11 tona otpada iz Tise, a pronašli su sve, od hladnjaka do dijelova automobila, ali i opasnih stvari poput igala.

Možda te zanima... U EU samo 40% voda je u dobrom stanju: Kako spriječiti daljnje zagađenje? Eko

"Toliko me šokiralo plastično zagađenje da jednostavno nisam više mogao raditi i uživati u svom poslu", rekao je Pardy, a prenosi World Economic Forum, "tužno je to što viđam ljude i ribare koji dolaze tu za praznike i samo prolaze pored smeća, koje bi mogli pokupiti samo da ispruže ruku. Iznenađen sam visinom ljudske nepažnje i nemarnosti."

Možda te zanima... Plastika ili kamenčići s plaže: Piroplastika, novi oblik plastičnog zagađenja Eko Možda te zanima... Zastrušujuće statistike: Devet od deset ljudi udiše zagađeni zrak Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.