Eko 13. rujna 2019.

Umjesto nogometnoga travnjaka zasadili šumu od 300 stabala

Foto: Facebook/Ante Bagarić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Umjesto nogometnog travnjaka na austrijskom stadionu zasadili su šumu od 300 stabala. For Forest je replika europske šume koja je prevezena u Wörthersee Stadion u Klagenfurtu, gdje posjetitelji mogu uživati u spektaklu lišća koje se mijenja i opada tijekom jeseni.

Švicarski kustos Klaus Littmann posadio je skoro 300 stabala na nogometnom stadionu u Austriji kao "spomen" okolišu u antropocenskoj eri, prenosi Dezeen.

 

Instalacija je Littmannova realizacija distopijske vizije umjetnika Maxa Peintnera, koji je zamislio svijet u kojem će drveće postojati samo poput vrsta životinja u zoološkom vrtu.

Navedenu viziju u obliku umjetničkoga djela Klaus Littmann prvi put je vidio 1970. godine, a tri desetljeća kasnije, instalacija, koja je nazvana For Forest - neprestana privlačnost prirode, otvorila je svoja vrata, prenosi BBC.

Drveća su jedan od najvažnijih simbola antropocenske ere - razdoblja u kojemu čovjekova aktivnost ima najveći utjecaj na okoliš. Deforestacija šuma - bilo to raščišćavanje zemlje za poljoprivredu ili industriju ili kao rezultat požara poput onih koji trenutno gore u Amazoni - ključni je faktor u nastanku ere antropocena.

Možda te zanima... Izvještaj Guardianova novinara iz požarom poharane Amazone Eko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klaus Littmann „FOR FOREST - The Unending Attraction of Nature“, Art Intervention 2019, Wörthersee Stadium Klagenfurt | Austria ⁠ #forforest⁠ ⁠ 08.09.19 - 27.10.19⁠ FREE ENTRY⁠ DAILY 10:00 - 22:00⁠ ⁠ For Forest Opening: 08.09.19⁠ ⁠ Want to learn more about visiting FOR FOREST or learn about the making of Klaus Littmann's monumental art installation? Visit www.forforest.net for more information.⁠ ⁠ Follow here to subscribe: @forforestklagenfurt⁠ ⁠ #artinstallation #exhibition #trees #drawing #maxpeintner #klauslittmann #painting #art #artwork #artist #artlovers #artlover #artproject #temporary #contemporaryart #artinpublicplaces #modernart #artinpublicspaces #exhibition #intervention #klagenfurt #carinthia #visitcarinthia #austria #wood #forest #tree #nature #future⁠ ⁠ @littmann_kulturprojekte ⁠ @visit.klagenfurt ⁠ @visitcarinthia ⁠ @enea_landscape_architecture⁠ ⁠ Photo: UNIMO⁠

A post shared by For Forest (@forforestklagenfurt) on

"Percepcija je zaista središnja tema mojih projekata", rekao je Littmann. "U For Forest radim to tako što uzmem nešto što znamo u svakodnevnom životu i stavim to u novi kontekst. To prisiljava ljude da preispituju stvari koje ih okružuju i što oni uzimaju zdravo za gotovo, u ovom slučaju stabla."

U instalaciju nisu, niti će se dodati životinje ili insekti, ali Littmann navodi kako se nada da će „životinje pronaći svoj put u šumu“ za vrijeme dok će se umjetničko djelo prikazivati. 

For Forest će biti otvorena za razgledavanje do 27. listopada.

Možda te zanima... 6 činjenica o šumama zbog kojih će te boljeti svako uništeno stablo Eko Možda te zanima... Svakodnevne eko navike kojima možeš doprinijeti spasu šuma Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.