Eko Postani naš Eko junak i osvoji sportski bicikl! 01. rujna 2018.

6 činjenica o šumama zbog kojih će te boljeti svako uništeno stablo

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Šume su pluća svijeta jer fotosintezom proizvode kisik koji udišemo, a stručnjaci su izračunali kako jedno stablo s površinom lišća od 150 četvornih metara za 100 godina proizvede kisika koliko je čovjeku potrebno za 20 godina života.

 
Deforestacija je, zajedno sa sagorijevanjem fosilnih goriva, najvažniji uzrok klimatskih promjena, jer šume pohranjuju ugljen, dok paljenje ili sječa šuma oslobađa taj ugljen u atmosferu. Osim što šteti klimi, smanjenje šumskih površina gura mnoge biljne i životinjske vrste prema iščeznuću zbog gubitka staništa.
 
Svake se godine uništi prosječno 13 milijuna hektara šume, što je jednako veličini Portugala. Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u RH iznosi 2, 688. 687 ha što je 47% kopnene površine. Osim toga, samo jedno drvo kroz 150 godina proizvede čak 9.900 kg kisika.
 
Sadnja drveća donosi mnogo dobra, ali možda nemaš uvjeta za to. Ako je tako, poduzmi jednostavnije korake i nadoknadi gubitak drveća kroz par klikova. Ina i Zdrava Krava omogućuju ti da kroz nekoliko klikova posadiš virtualno drvo, a INA će za tebe posaditi pravu sadnicu na opožarenom području u RH.

Zašto su šume važne?

  • Šume su regulator emisije stakleničkih plinova koji su uzrok globalnog zagrijavanja planeta. Naime, poznato je da se najveći dio štetnog CO2 u atmosferu emitira sagorijevanjem fosilnih goriva, a prema podacima svjetskih organizacija koje se bave zaštitom šuma, prosječno stablo godišnje iskoristi 12 kg CO2.
  • Gubitak šuma dovodi do smanjenja kisika, što izravno utječe na smanjenje količine ozona u atmosferi, a ozon u atmosferi sprječava prodor UV zraka. A o štetnosti UV zraka već je puno rečeno i ne treba posebno spominjati da su one odgovorne za nastanak melanoma, zloćudnog raka kože.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Uništavanje šuma dovodi do narušavanja cjelokupnog ekosistema. Naime, šume ne podrazumijevaju samo drveće već i ostalo bilje i životinje koje svoje stanište nalazi tamo. Hrvatske šume i biljni endemi dom su za 80 posto biljaka i životinja.
  • Zbog neplanske sječe šuma nastaju klizišta, a jedno od rješenja za sanaciju klizišta je sadnja drveća.
  • Šume su jedan od najznačajnijih ekonomskih resursa. Pravilna eksploatacija i redovno pošumljavanje svakoj zemlji na svijetu mogu donijeti dugoročan, siguran i isplativ profit.
  • Prema WWF (World Wildlife Fund) opstanak više od dvije trećine kopnenih vrsta, ovisno je o šumama.
Sadnja drveća donosi mnogo dobra, ali možda nemaš uvjeta za to. Ako je tako, poduzmi jednostavnije korake i nadoknadi gubitak drveća kroz par klikova. Ina i Zdrava Krava omogućuju ti da kroz nekoliko klikova posadiš virtualno drvo, a INA će za tebe posaditi pravu sadnicu na opožarenom području u RH. Samo prošle godine u Hrvatskoj je u požarima izgorjelo šume veličine Berlina. Napravi korak dalje i ukratko napiši što si ti i kada napravio za okoliš i osiguraj si priliku da postaneš Eko junak i osvojiš nagradu. Na kraju projekta INA i Zdrava Krava odabrat će Eko junaka koji će osvojiti nagradu i digitalnu Eko povelju. Podijeli ovu informaciju sa svojim prijateljima i osobama koje su svjesne koliko je ekologija bitna jer samo zajedničkim djelovanjem možemo spasiti šume. Ina i Zdrava Krava u ime najbržih Eko junaka posadit će stabla.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.