Eko Postani naš Eko junak i osvoji sportski bicikl! 31. kolovoza 2018.

Svakodnevne eko navike kojima možeš doprinijeti spasu šuma

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svake se godine uništi prosječno 13 milijuna hektara šume, što je jednako veličini Portugala. Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u RH iznosi 2, 688. 687 ha što je 47% kopnene površine. Hrvatske šume i biljni endemi dom su za 80 posto biljaka i životinja. Osim toga, samo jedno drvo kroz 150 godina proizvede čak 9.900 kg kisika.

Sadnja drveća donosi mnogo dobra, ali možda nemaš uvjeta za to. Ako je tako, usvoji bar jednu naviku koju ti savjetujemo u članku, a sada sa samo nekoliko klikova možeš posaditi virtualno drvo. Ina i Zdrava Krava omogućuju ti da kroz nekoliko klikova posadiš virtualno drvo, a INA će za tebe posaditi pravu sadnicu na opožarenom području u RH.

Koristi reciklirani papir i platnene vrećice

Kupuj proizvode od recikliranog papira. Kad kupuješ papirnate proizvode traži one čija su vlakna napravljena od rabljenog i recikliranog papira. Što je veći postotak recikliranih vlakana, to bolje. Također, nastoj zamijeniti papirnate proizvode s predmetima za višekratnu upotrebu – dakle, sa salvetama i ručnicima od tkanine te tanjurima i čašama od keramike.

Odbaci papirnate (i plastične) vrećice za kupovanje i prijeđi na platnene – za njihovu proizvodnju nije potrebno sjeći drveće. Ako rabiš papirnate vrećice, nađi im novu namjenu i nakon što ti više ne može poslužiti za nošenje stvari – neka ti posluže za zamatanje ili kao podloga.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Manje printaj i koristi elektronske račune

Procijeni možeš li prorijediti printanje. Prije nego što ispisuješ ono što baš moraš, provjeri tekst, ispravi sve pogreške i ispiši samo konačnu verziju. Piši i printaj na obje strane papira. Ako ti printer nije prilagođen za automatsko korištenje obaju strana, a ti trebaš isprintati više stranica u nizu, žrtvuj par sekundi svog vremena za ručno umetanje i okretanje listova. Počni koristiti elektronske račune. Ugovori primanje računa e-mailom sa svim kompanijama koje dopuštaju takvu mogućnost. Hrvatski davatelji telekomunikacijskih usluga to odavno prakticiraju, a osim računa dostavljaju i ispis poziva u digitalnom obliku.

Čitaj digitalne knjige i otkaži reklame

Provjeri koji je od tvojih omiljenih magazina dostupan u elektronskom obliku pa ugovori pretplatu na digitalno izdanje. Moći ćeš i spremiti svoj primjerak na tvrdi disk, ako želiš ponovno čitati. Istu stvar poduzmi i u pogledu knjiga jer sve je više izdanja u digitalnom formatu. Zamoli dostavljače da ti prestanu donositi reklame i prospekte.

Uvedi zdravije prehrambene navike

Proizvodnja mesa dovodi do otpuštanja značajnih količina stakleničkih plinova, a zbog ispaše stoke se krče šume. Stoga njegovom umjerenijom konzumacijom možeš doprinijeti očuvanju šuma, a osim toga nutricionisti zbog zdravstvenih razloga preporučuju njegovu umjerenu konzumaciju.Jedi namirnice iz lokalnog uzgoja jer su one nutritivno bogatije, zato jer imaju kraći put od polja do stola te se troši manje resursa na transport. Pij vodu iz slavine,a ne iz plastičnih bočica u zemljama gdje je voda zdravstveno ispravna kao što je u Hrvatskoj.
 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Odnosi se s poštovanjem prema prirodi

Nemoj paliti vatru na mjestima na kojima je to zabranjeno. Ne bacaj opuške i smeće na mjesta koja nisu zato predviđena. Iznošenu odjeću daj na reciklažu. To su sve mali, ali značajni koraci, ako ih većina ljudi postane svjesna koji nam mogu pomoći da nas Zemlja dariva svojom ljepotom i plodovima.
 
Samo prošle godine u Hrvatskoj je u požarima izgorjelo šume veličine Berlina. Napravi korak dalje i ukratko napiši što si ti i kada napravio za okoliš i osiguraj si priliku da postaneš Eko junak i osvojiš nagradu. Na kraju projekta INA i Zdrava Krava odabrat će Eko junaka koji će osvojiti nagradu i digitalnu Eko povelju. Podijeli ovu informaciju sa svojim prijateljima i osobama koje su svjesne koliko je ekologija bitna jer samo zajedničkim djelovanjem možemo spasiti šume. Ina i Zdrava Krava u ime najbržih Eko junaka posadit će stabla.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.