Eko 12. rujna 2019.

Izvještaj Guardianova novinara iz požarom poharane Amazone

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tom Philips, dopisnik Guardiana iz Južne Amerike, proputovao je gotovo 2000 kilometara u ono što naziva "Bolsonarovim Amazonskim paklom". Njegov tekst prenosimo u cijelosti. Tekst je objavljen prije tri dana.

Iz daleka sve to podsjeća na tornado: ogromni sivi stup koji se uzdiže stotinama metara u zrak iznad zelenih krošnji Amazonske prašume. No, iz blizine je to zapravo pakao: požar koji bijesni uništava još jedan dio najveće svjetske prašume, dok stado goveda Nelore zbunjeno gleda, naveo je Philips.

"Sve je počelo jutros", rekao je Valdir Urumon, načelnik domorodačkog plemena u ovom izoliranom kutku države Rondônia, dok se ogromni stup dima nadvio nad krovove kuća napravljene od palmina lišća.

U kasno popodne, kada je dopisnik Guardiana stigao, vatra se razbuktala u ogromni plamen koji je krenuo prema sjeveru. Gusti dim dizao se prema nebu i izgledalo je kao da je ovaj dio prašume, u blizini brazilske sjeverozapadne granice s Bolivijom, bio podvrgnut bombaškome napadu, navodi Philips.

Možda te zanima... Izašle tajne informacije: Brazilski predsjednik planirao uništavanje Amazone? Eko

U seoskoj kući, koja je bila najbliža plamenu, svjetla su bila upaljena, ali u njoj nije bilo ljudi. Dvije prazne bačve s benzinom i gomila plastičnih kanistara bačenih na ulazu nagovještavali su moguće krivce požara - stočara koji želi još jedan dio brazilske prašume kako bi proširio svoju farmu.

Tri tjedna nakon što je u Brazilu, neobično jaka, sezona požara pokrenula međunarodnu zabrinutost, krajnje desna vlada Jaira Bolsonara pokrenula je globalnu marketinšku kampanju kako bi pokušala uvjeriti svijet da je sve pod kontrolom.

Požara nema, sve je to zbrka

"Amazona ne gori, uopće ne gori", rekao je brazilski ministar vanjskih poslova, Ernesto Araújo, u intervjuu za CNN.

Rondônijin guverner, Bolsonarov saveznik Marcos Rocha, naveo je da se "zbrka" zbog požara u masovnim medijima prenosi kako bi se narušila brazilska ekonomija.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Rocha, inače umirovljeni policijski pukovnik, izjavio je: "Ako pogledate situaciju u drugim zemljama, njihove šume gore mnogo više nego ove ovdje u našem Brazilu. Odete u London ili druge zemlje što vidite?

"Ne maglu - to je dim! Dim od izgaranja; iz industrije. Pa kako mogu tražiti od nas onda ono što ni sami nisu učinili? "

João Chrisóstomo, Bolsonarov kongresnik u glavnom gradu Rondônije, Porto Velho, odbacio je tvrdnje da je Brazil ušao u novu eru pustošenja Amazonije i tvrdi da je, suprotno rastućem nizu dokaza, očuvanje glavni prioritet brazilskom predsjedniku Bolsonarou.

Područje veličine Manhattana izgorjelo je svakog dana u srpnju

Statistički podaci Brazilskog svemirskog instituta - čiji je direktor otpušten prošlog mjeseca nakon sukoba s Bolsonarom - pokazuju da je deforestacija šuma porasla posljednjih mjeseci.

No, Chrisóstomo je nastavio tvrditi kako je Bolsonaro „uložio sve napore da zaustavi neovlaštenu sječu drveća“ i osuđivao europske čelnike, poput Emmanuela Macrona, koji su dovodili u pitanje Bolonsarovu viziju Amazone.

Chrisóstomo je ljutim tonom nastavio: "On nije predsjednik Brazila. Nije čak ni iz jedne od Amerika. Ova prašuma nije zajednička, kako on tvrdi. Ona pripada naciji koja uživa potpunu autonomiju i autoritet za odlučivanje što će se dogoditi sa prašumom i poduzima sve moguće mjere za njeno očuvanje. "

Možda te zanima... Poglavica brazilskog plemena Kayapo poslao poruku: "Mi, narodi Amazone, smo u strahu" Eko

Ta posljednja tvrdnja odisala je neistinom prošloga tjedna dok je dopisnik Guardiana putovao gotovo 2000 kilometra cestom i rijekom kroz dvije države Amazone koje su najteže pogođene ovogodišnjim požarima, Rondôniju i Amazonas.

Za vrijeme putovanja gotovo identične izjave dolazile su od domorodaca, ekoloških aktivista i vladinih dužnosnika: Bolsonarovo uklanjanje zaštite i antiekološka retorika doprinijeli su ogromnim razmjerima požara - njih više od 30.000 zabilježeno je samo u kolovozu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"To je kaos. Kaos, kaos, kaos ", ogorčeno je izvikivao jedan visoki dužnosnik iz brazilske agencije za zaštitu okoliša, Ibama, koji je pristao dati izjavu, ali pod uvjetom anonimnosti. "Ako ovako nastavimo, stvari će ići sve gorje i gorje", predvidio je.

Život nikada nije bio lak za aktiviste i vladine agente koji žele usporiti uništavanje prašume u golemom području koje mnogi još uvijek nazivaju brazilskim "faroeste" - divljim zapadom.

U riječnom gradu Humaita u državi Amazonas, nekadašnje sjedište Ibame, autor članka pronašao u ruševinama. Dvije godine prošlo je od kada su ga ilegalni kopači zlata razrušili, pretresli i spalili do temelja u znak odmazde.

Tri regionalna ureda Ibame - u Humaiti, Parintinsu i Tabatingi - u procesu su gašenja, a preostalo je samo jedno središnje zapovjedno mjesto u glavnom gradu Manausu za borbu protiv kriminala protiv okoliša u državi koja je tri puta veća od Španjolske, navodi Philips.

U nedavnom pismu novom predsjedniku Ibame, nekoliko stotina dužnosnika izrazilo je „ogromnu zabrinutost“ zbog smjera u kojem se kreće zaštita okoliša.

Možda te zanima... Prosvjedi širom svijeta zbog odnosa brazilske vlade prema Amazoni Eko

Márcio Tenharim, domorodački vođa iz rezervata u blizini Humaite, rekao je da se boji da će se priljev farmera koji uzgajaju soju, stočara i rudarskih kompanija ubrzati jer će se brazilski predsjednik potruditi da takve aktivnosti budu dozvoljene na prethodno zaštićenim područjima.

"Nismo spremni za to", rekao je Tenharim, predviđajući da će takav "razvoj" donijeti "samo bijedu" njegovom narodu.

Mnogi u regiji Bolonsarovu viziju Amazone u budućnosti vide kao blagodat

"On je naša nada za poboljšanje", rekao je Martins Tavares (33), rudar koji je rekao da su on i gotovo svi njegovi kolege podržali Bolsonara, vjerujući da će im njegova obećanja o otvaranju dijelova Amazone pomoći da prehrane svoje obitelji.

U Rondôniji - gdje je 72% birača podržalo krajnje desnog kandidata na prošlogodišnjim izborima - podrška je sve jača. Plakati Bolonsara nalaze se duž autoceste na kojima piše: "Zajedno ćemo promijeniti sudbinu Rondônije i Brazila!"

"Gotovo svi ovdje glasali su za njega", rekao je Vicente Costa, 69-godišnji vlasnik restorana u gradu Araras, čiji je srebrni terenac (SUV) bio oblijepljen naljepnicama Bolsonara na kojem je pisalo: "Stvarno promijenite Brazil."

Možda te zanima... Amazona gori: Zašto je to i naš problem? Eko

To oduševljenje je u suprotnosti s rastućim očajem mnogih stanovnika prašume čiji su životi drastično promijenjeni u šezdesetim godinama kad je brazilska vojna diktatura sagradila ceste duž Amazone.

"Tijekom svoje kampanje Bolsonaro je obećao podijeliti domorodačke zemlje. Zato su stočari glasali za njega, ali mi ne želimo dijeliti našu zemlju ", rekla je Valdillene Urumon (28) dok je vatra nastavila bujati u blizini njezinog sela.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Osjećali smo se tužno (kada je Bolsonaro pobijedio), ali sada se moramo boriti, zar ne? "

Chrisóstomo, Bolsonarov kongresnik u glavnom gradu Rondônije, inzistirao je na tome da su strahovi za budućnost brazilskih šuma "totalno pogrešni". No, na periferiji Humaite izbio je još jedan požar i kako je pala noć, dva lokalna vatrogasca uzalud su se borila kako bi je obuzdali.

"Okoliš je za nas ključan, zar ne?", rekao je jedan vatrogasac za vrijeme pauze gašenja plamena. "Rastužuje nas što vidimo kako se okoliš ovako uništava."

Bilo je, kao i obično, nemoguće znati tko je započeo požar ili zašto, ali muškarci koji su ga gasili sumnjali su na namjerno paljenje, upozoravajući novinara i kamermana da odu za svaki slučaj ako je piroman još u blizini.

"Svake godine radimo kampanje (protiv podmetanja požara), ali kao da postaje sve gore", rekao je. "To nam ostavlja malo vjere u to da će ljudi ikada shvatiti da trebaju zaštititi okoliš."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.