Eko 06. rujna 2019.

Prosvjedi širom svijeta zbog odnosa brazilske vlade prema Amazoni

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Peti rujna u Brazilu je službeno proglašen Danom Amazone.

Deseci tisuća aktivnih požara posljednjih tjedana uništavaju pluća zemlje - Amazonsku prašumu. Zbog neaktivnosti vlade i predsjednika Jaira Bolsonara došlo je do masovnih prosvjeda u gradovima Brazila, ali i širom svijeta.

Možda te zanima... Amazona gori: Zašto je to i naš problem? Eko

"Prestanite ubijati našu Amazonu" bilo je ispisano na plakatima koje su nosili sudionici prosvjeda u São Paulu, Rio de Janeiru, Brasíliji, Londonu, Ženevi, Parizu, Berlinu i Torontu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U Velikoj Britaniji pokrenuta je i online peticija koja je tražila od Europske unije da sankcionira Brazil zbog povećanog krčenja šuma, a predsjednik Bolsonaro od tada je naredio oružanim snagama da pomognu u rješavanju šumskih požara.

Prosvjednici su također zatražili da Bolsonaro i ministar okoliša Ricardo Salles podnesu ostavku.

"Ovo je prvi put da Brazilci ikada ovako brane šumu", izjavila je biologinja Erica Guimarães, te nastavila kako "Prosvjedujemo za bolje zdravstvo, bolje obrazovanje, bolji tretman od strane političara, ali zaboravljamo na šumu. Ne možemo to učiniti. Šuma nam daje život. Dio je našega DNK."

Možda te zanima... Istina o požarima u Amazoni: Odgovorni su političari i mesna industrija Eko

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.