Eko 26. kolovoza 2019.

Istina o požarima u Amazoni: Odgovorni su političari i mesna industrija

Foto: Adolfo Lino/DPA/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što su ogromni požari zahvatili Amazoniju i svjetska javnost se digla na noge te čelnici zemalja G7 koji su prošli vikend imali sastanak u Francuskoj - Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila odobrio je vojne operacije za borbu protiv požara u Amazoniji te je požar na nekim od lokacija stavljen pod kontrolu.

Od 12 južnoameričkih zemalja Amazonsku prašumu dijeli njih devet, a najveći dio je u Brazilu 67 posto. Iako su požari u prašumi učestala pojava, ove godine su se povećali za 83 posto te su isključeni prirodni uzroci, a gotovo cijeli svijet je jednoglasno za požare optužio Bolsonara za što postoji itekako puno indicija.

Brojni znanstvenici suglasni su da je za trenutne požare kriv porast krčenja šuma. Stručnjaci vjeruju da su intenzivne poljoprivredne i srodne prakse u regiji dovele do pojave deforestacije posljednjih mjeseci, što je dokumentirala i brazilska svemirska agencija. Bolsonaro je negirao podatke brazilske državne znanstvene agencije o krčenju šuma, a šefu agencije koji je iznio te istinite podatke uručio je otkaz, sve se to odigralo prije nego ga je svijet stisnuo uz zid. 

 | Author: NAVESH CHITRAKAR/REUTERS/PIXSELL Foto: NAVESH CHITRAKAR/REUTERS/PIXSELL

Komičarev apel za Amazoniju

Američki komičar Hasan Minhaj u svojoj emisiji na Netflixu iznio je niz informacija o pozadinskim uzrocima požara u Amazoniji. Informacije koje iznosi u emisiji prenio je iz svjetskih medija poput CNN, Al Jazeere, a neke priloge je i sam istražio i snimio, mi ti donosimo neke od zanimljivijih informacija:

  • Prošle godine uništeno je 13, 7 posto Amazone što je gubitak 1, 2 milijardi stabala. Sve se to događa sada kada su klimatske promijene postale sasvim očite jer gotovo svakodnevno na raznim dijelovima svijeta svjedočimo poplavama, uraganima, pojavama mrtvih zona u oceanima, sušama.
  • Amazonija upija 25 posto ukupnih emisija ugljikovog dioksida, proizvodi također ogromne količine kisika i vodene pare što djeluje kao sustav za hlađenje Zemlje, što je ujedno razlog zbog kojeg Amazonu nazivaju plućima svijeta.
  • Zemlja koja je najviše odgovorana za deforestaciju je Brazil, u posljednjih 50 godina 17 posto Amazonije je uništeno. Iako Brazil ima zakone o zaštiti prašume političari ih zbog vlastitih interesa i pogodovanja poljoprivrednoj i stočarskoj industriji zanemaruju. Protiv Bolsonarovog prethodnika Michela Temere, koji je otišao s vlasti 2018. vodi se istraga zbog korupcije.
  • Stvari s novim predsjednikom Bolsonarom nisu postale bolje, naime po dolasku na vlast izjavio je da Brazil ne duguje svijetu ništa kada je ekologija u pitanju, izjavio je da se njega pita da bi svaka osoba nosila oružje, imao je homofobne i seksističke izjave, uglavnom često ga nazivaju južnoameričkim Trumpom.

Braća Batista, vlasnici najveće svjetske mesne kompanije JBS podmitili su gotovo 2000 političara i potrošili 150 milijuna $ na mito

  • Razlog zbog kojeg Bolsonaro prešutno dopušta izrabljivanje prašume je poljoprivredni biznis koji uprihoduje 23 posto BDP-a. Brazil je najveći svjetski izvoznik šećera, kave, soje, soka od naranče i naravno govedine.
  • Brazil je dom milijunima vrsta, a najveća prijetnja im je uzgoj stoke koja je uzrok 80 posto deforestacije. Stočari ne samo da sijeku drveća nego i pale zemlju kako bi dobili pašnjake.
  • Glavna kompanija koja pokreće uništavanje prašume radi govedine je JBS, najveća svjetska mesna kompanija. Prošle godine JBS zaradio je 46 milijardi dolara što je duplo od McDONALD'S-ovih prihoda.
  • JBS je također jedna od najkorumpiranijih kompanija na svijetu. Vodili su je braća Batista. Onyx Lorenzoni, Bolsonarov šef kabinata priznao da je uzimao novac od JBS-a, a Bolsonarova ministrica poljoprivrede Tereza Cristina Dias omogućila je JBS-u porezne povlastice, a uz to je imala i svoje privatne poslove s njima.
  • Braća Batista u sudskom procesu priznali su da su podmitili gotovo 2000 političara i potrošili 150 milijuna dolara samo za mito i pristali platiti 3.2 milijardi dolara novčanih kazni.
  • Nakon svega toga posao tvrtke JBS nastavio je raditi ekološku štetu. Optuženi su da su kupili stoku koja je uzgojena na zemlji koja je ilegalno deforestirana u Amazoni. Iako su oni to zanijekali, istražitelji su nedavno ponovno uhitili Joesley Batistu zbog davanja mita službenicima u Ministarstvu poljoprivrede. Podmitili su inspektore za hranu da odobre stavljanje pokvarenog mesa na tržište. U SAD-u je prosincu prošle godine iz supermarketa povučeno 12 milijuna kilograma pokvarene govedine od tvrtke JBS. Posljednjih nekoliko godina u govedini navedene tvrtke pronađena je plastika, guma i e-coli.
  • Osam milijuna hektara brazilskog dijela Amazonije dom je velikom broju plemena od kojih mnoga nikada nisu došla u dodir s ostatkom čovječanstva, samo su fotografirani iz zraka. U Brazilu živi oko milijun domorodaca, a gotovo polovica ih živi u prašumi. Postoji čak 305 plemena koji žive na označenoj zemlji, odnosno Ustavom im se jamči pravo na taj teritorij i fizičku nepovredivost. 
  • Pleme Guajajara jedno je od amazonskih plemena i oni se nazivaju čuvarima šume te vode rat sa seljacima koje žele iskrčiti dio šume na kojem oni žive. Pleme je uspostavilo patrole za zaštitu svog područja prije šest godina. Iako je krčenje prašume počele puno prije Bolsonara, nitko poput njega nije bio tako neprijateljski raspoložen prema domorodačkom stanovništvu. Rekao je da on domorodcima ne bi ostavio niti jedan milimetar zemlje.
  • Uzgajivači stoke i poljoprivrednici obožavaju Bolsonara jer im je obećao da će moći proširiti svoj prostor za ispašu stoke na zabranjena područja, ali domorodci se ne daju i planiraju braniti svoju zemlju.
  • Sonia Guajajara aktivistica iz istoimenog plemena rekla je da je već nekoliko članova plemena ubijeno zato jer su branili zemlju.
Možda te zanima... Amazona gori: Zašto je to i naš problem? Eko

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Maria
      Maria

      Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zaht

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.