Eko 28. studenoga 2011.

Savjeti za eko trening u teretani

Bicikl
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ekološke navike možeš primjenjivati kod kuće, na poslu, ali i u teretani. Traku za trčanje zamijeni steperom ili sobnim biciklom jer ćeš tako uštedjeti veliku količinu električne energije, a pritom jednako učinkovito vježbati. Kad kupuješ torbu za teretanu, odaberi eko vrećicu od organskog pamuka ili ruksak od recikliranog materijala

Malim i jednostavnim koracima možeš dati svoj doprinos za uštedu energije i zdraviji okoliš, a ovog puta smo ti pripremili zelene savjete tijekom vježbanja u teretani.

Umjesto pokretne trake vježbaj na steperu

Kardio vježbe  pokušaj raditi na spravama kod kojih nije potrebna vanjska opskrba električnom energijom. Odaberi, primjerice, sobni bicikl ili steper umjesto pokretne trake za hodanje/trčanje.

Tijekom četrdesetominutnog vježbanja možeš uštedjeti 0,8 kWh energije - količina koju bi potrošila da trčiš 11 kilometara. Ako cijelu godinu ne koristiš pokretnu traku za trčanje i umjesto toga voziš sobni bicikl, uštedjet ćeš 160 kWh energije.

Pripazi da zatvaraš vrata saune

Ako se nakon odrađenog treninga voliš opustiti u sauni, pripazi da nakon izlaska iz saune zatvoriš vrata. Tako ćeš uštedjeti oko 0,1 kWh energije za svaku minutu kada se sauna ne koristi.

Torba za teretanu od recikliranih materijala

Kad kupuješ torbu za teretanu, odaberi eko vrećicu od organskog pamuka ili ruksak od recikliranog materijala, umjesto onih od poliestera ili PVC-a, koji se izrađuju od naftnih derivata, a teško ih je reciklirati.

Zelena odjeća za vježbanje

Jednako je lako opskrbiti se "zelenom" odjećom za vježbanje. Organski pamuk našao je zapaženo mjesto u tekstilnoj industriji. Također, potraži čarape za vježbanje proizvedene od vune ili organskog pamuka.

Posudi ili daruj sportsku opremu

Ako kupuješ sportsku opremu i rekvizite - rekete, bicikle, štapove, uvijek traži one koji su načinjeni od različitih vrsta smole. Trajniji su od metalne opreme, pomažu u uštedi proizvodne energije i smanjenju količine otpada koji odlazi na odlagališta. Potraži podlogu za vježbanje napravljenu od prirodne gume i jute ili od biljnog tekstilnog vlakna.

Također, kad god možeš koristi rabljenu opremu. Ako se želiš riješiti svoje stare sportske opreme, nemoj ju bacati nego daruj prijatelju ili kolegi. Tako ćeš uštedjeti resurse potrebne za proizvodnju nove opreme.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.