Eko 20. rujna 2019.

Počeli istraživati poljoprivrednike osumnjičene za potpalu požara u Amazoni

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstveno izvješće objavljeno 11. rujna u okviru projekta MAAP - Monitoring of the Andean Amazon Project - otkriva kritično preklapanje između deforestacije šuma i požara.

Najmanje 52.500 hektara brazilske Amazone - što odgovara brojci od 72.000 nogometnih igrališta - "očišćeno" je tijekom 2019. godine, a zatim je izgorjelo u kolovozu.

Rezultati MAAP-a pokazuju da se dramatične fotografije požara koji su poharali Amazonsku prašumu u kolovozu, podudaraju s deforestiranim područjima ranije ove godine, koja su nakon toga zapaljena kako bi se preobrazila za poljoprivredne potrebe, prenosi Mongabay.

Većina navedenih rezultata zabilježena je u sjevernoj državi Amazonas, koja je sama zauzimala 15.606 hektara ili oko 30 posto ukupnih očišćenih i požarom zahvaćenih područja. Velika područja deforestirana su i u državama Rondônia i Pará, gdje su u kolovozu također bili zabilježeni požari.

Možda te zanima... Izvještaj Guardianova novinara iz požarom poharane Amazone Eko

Rezultati znanstvenog istraživanja MAAP-a nadalje nude kartu koja prikazuje poveznicu između deforestacije i požara u 2019. godini. Također su predstavljeni i dokazi u vidu 16 videozapisa koji prikazuju postupak deforestacije i pojave požara u sjevernim dijelovima Amazonske prašume.

Navedena karta uključuje dva ključna podatka: upozorenja o deforestaciji šuma iz 2019. godine od GLAD-a,Global Land Analysis & Discovery laboratorija na Sveučilištu u Marylandu, te upozorenja o požarima iz 2019. godine od NASA-e, koja otkrivaju kritično preklapanje između deforestacije i požara.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Glavni problem je deforestacija šuma ... Sada ima smisla zašto je bilo toliko puno dima ... Izgledali su kao šumski požari, zadimljeni su bili kao šumski požari, ali su zapravo gorjeli nedavno prokrčeni dijelovi šuma ... Čitav ključ je bio u tome da se pogledaju arhivske satelitske snimke do 2019. Dobili smo mnogo više informacija putem njih nego putem jednostavne fotografije", rekao je Matt Finer, stariji stručnjak za istraživanje i direktor MAAP-a.

Podsjetimo, u kolovozu su na području Amazone aktivni bili deseci tisuća požara o kojima su izvještavali svjetski mediji. Prosvjednici u Brazilu i širom svijeta zahtijevali su da predsjednik Jair Bolsonaro poduzme određene mjere kako bi se oni zaustavili.

Možda te zanima... Istina o požarima u Amazoni: Odgovorni su političari i mesna industrija Eko

Požari u Amazoni zapazili su se nakon što je nebo São Paula 19. kolovoza odjednom postalo crno od dima, što je izazvalo veliku zabrinutost, a na društvenim medijima širom svijeta počeo se koristiti #PrayforAmazonas.

Spomenuti nalazi podupiru optužbe Bolsonarovih kritičara kako je njegova retorika, tijekom izbora 2018. godine, potaknula poljoprivrednike da počnu s krčenjem prašume čim je Bolsonaro došao u predsjednički ured.

Mongabay nadalje prenosi kako brazilske vlasti trenutno istražuju skupinu od oko 70 poljoprivrednika koji su navodno organizirali "Dan paljenja" 10. kolovoza kao podršku Bolsonaru i njegovim mjerama vezanima uz okoliš.

Možda te zanima... Što možeš učiniti ako primijetiš požar u prirodi? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.