Eko Postani naš Eko junak i osvoji sportski bicikl! 31. kolovoza 2018.

Što možeš učiniti ako primijetiš požar u prirodi?

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bismo sačuvali naše šume, ključno je zaustaviti požare u prirodi koji ih nepovratno uništavaju.

Najčešći razlog nestanka šuma u Hrvatskoj su požari, samo prošle godine u požarima u Hrvatskoj izgorjelo je šume veličine Berlina.

Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u RH iznosi 2 688 687 ha što je 47% kopnene površine. Hrvatske šume i biljni endemi dom su za 80 posto biljaka i životinja. Osim toga, samo jedno drvo kroz 150 godina proizvede čak 9 900 kg kisika. Globalno zagrijavanje, požari, prekomjerno krčenje šuma su neke od prijetnji endemskim vrstama, ali i šumama općenito. Svake godine u svijetu se uništi prosječno 13 milijuna hektara šume, što je jednako veličini Portugala.

Hrvatska INA i Zdrava Krava pokrenule su projekt EKO junak, klikni i doznaj više o projektu u kojem i ti možeš dati svoj doprinos za očuvanje šuma.

 Zagrebački vatrogasci na svojoj web stranici savjetuju kako spriječiti požar u prirodi

  • Ne pali vatru na otvorenom, ne bacaj opuške. Ljeti je paljenje vatre strogo zabranjeno! Educiraj djecu o požarnim opasnostima.
  • Zatvori prozore i vrata na kući, ukloni granje, korov, raslinje.
  • Požar u početnoj fazi, gasi priručnim sredstvima (zemlja, pijesak, vuneni ili pamučni prekrivač, lopata, mokra metla i grana sa zelenim lišćem ).
  • Pokrij glavu, a mokrom tkaninom ili ručnikom pokrijte lice, nos i usta.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Grad Omiš na svojoj je stranici dao još neka uputstva u slučaju požara u prirodi

  • Gašenje - ne podcjenjuj male požare!
  • Gasi požar u sagnutom položaju. Ako je jako isijavanje požara nađi zaklon. 
  • Na otvorenom prostoru požar gasi niz vjetar. Pazi da te ne zahvati plamen ili ne poprska zapaljiva tekućina koju gasiš zato počni gasiti iz udaljenosti od oko 5 metara. 
  • Gasi samo ako sebe i svoje bližnje ne dovodiš u opasnost.

Svakako pozovi 193 kako bi vatrogasci iskorijenili požar u prirodi te spriječili njegovo širenje!

U Hrvatskoj je zbog požara prošle godine izgorjela ogromna površina šuma. Nadoknadi gubitak i posadi virtualno drvo u nekoliko klikova, a INA će za tebe posaditi pravu sadnicu na opožarenom području. Napravi korak dalje i ukratko napiši što si ti ikada napravio za okoliš i osiguraj si priliku da postaneš Eko junak i osvojiš nagradu. Na kraju projekta INA i Zdrava Krava odabrat će Eko junaka koji će osvojiti nagradu i digitalnu Eko povelju. Podijeli ovu informaciju sa svojim prijateljima i osobama koje su svjesne koliko je ekologija bitna jer samo zajedničkim djelovanjem možemo spasiti šume. Ina i Zdrava Krava u ime najbržih Eko junaka posadit će stabla.

Klikni i osvoji bicikl!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.