Eko Miss(ija) bez plastike 04. studenoga 2019.

Argentina bi mogla postati 'žrtvena zemlja' za plastični otpad

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Južnoamerička zemlja izmijenila je definiciju otpada u svojem zakonu, te aktivisti smatraju kako bi navedena izmjena mogla dovesti do povećanog uvoza plastičnoga otpada niske kvalitete.

Argentina je promijenila definiciju otpada, a navedeni potez omogućit će im uvoz milijuna tona plastičnog otpada odbačenog u SAD-u.

Predsjednik države, Mauricio Macri, potpisao je u kolovozu dekret kojim se određeni materijali, koji su namijenjeni za recikliranje, klasificiraju kao "roba" umjesto kao "otpad", prenosi Guardian.

Aktivisti navode da je uredba nezakonita. Jim Puckett, izvršni direktor mreže Basel Action, grupe koja se bori protiv izvoza toksičnog otpada u zemlje u razvoju, naveo je: "Oni su voljni postati žrtvena zemlja u koju ostatak svijeta može poslati svoj otpad na kojemu bi oni mogli profitirati."

Možda te zanima... Izum na solarni pogon skuplja plastiku u rijekama prije nego što dođe do oceana Eko

Više od 180 zemalja potpisalo je Bazelsku konvenciju koja regulira međunarodnu trgovinu otpadom, no Sjedinjene Američke Države nisu jedna od njih.

Prema nedavnom amandmanu koji je predložila Norveška, razvijene države neće moći izvoziti nekvalitetni plastični otpad zemljama u razvoju bez dobivanja izričitog pristanka i osiguravanja da se navedeni otpad zbrinjava na odgovarajući način.

Možda te zanima... Napustio posao kako bi mogao čistiti rijeku od plastike Eko

Cilj amandmana je osigurati da se i zemlje koje nisu potpisale Bazelsku konvenciju, poput SAD-a, pridržavaju pravila prilikom slanja plastičnoga otpada siromašnim zemljama.

Zemlje koje su potpisale Baselsku konvenciju još uvijek mogu sklopiti odvojene sporazume sa SAD-om, sve dok osiguraju da se svaka plastika koju dobiju neće odlagati na načine koji štete okolišu i krše konvenciju, rekao je Pål Spillum, zamjenik generalnog direktora norveškog ministarstva za okoliš.

Možda te zanima... Hrvatica je dio velike svjetske ekspedicije za spašavanje oceana od plastike Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.