Eko Miss(ija) bez plastike 16. listopada 2019.

Hrvatica je dio velike svjetske ekspedicije za spašavanje oceana od plastike

Foto: eXXpedition / Facebook

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sonja Jakić jedna je od 300 žena koja sudjeluje u 'eXXpedition – Round the World 2019-2021.' eXXpedition je "neprofitna organizacija koja vodi pionirske istraživačke ekspedicije kako bi se istražili uzroci i rješenja zagađenja oceanskom plastikom", stoji na njihovim službenim stranicama.

Pet tisuća žena prijavilo se, a Cresanka Sonja Jakić uspjela je naći se među njih 300 koje sudjeluju u 'eXXpedition – Round the World 2019-2021.' - ženskoj ekspediciji oko svijeta koja uključuje 30 putovanja u periodu od dvije godine.

eXXpedition je "neprofitna organizacija koja vodi pionirske istraživačke ekspedicije kako bi se istražili uzroci i rješenja zagađenja oceanskom plastikom", stoji na njihovim službenim stranicama.

Osnovani su 2014. godine, a glavni fokus im je na bolje razumijevanje problema plastike kao cjeline i rad s industrijom na utvrđivanju rješenja na globalnoj razini. To žele postići rješavanjem nedostataka u znanju i pružanjem dokaza kojima bi se došlo do učinkovitih rješenja.

Članice posade, za vrijeme ekspedicije, dijele vlastita iskustva, podržavaju nova i inovativna znanstvena istraživanja i sudjeluju u raznim radionicama, a nakon završetka putovanja pridružuju se već postojećoj mreži ambasadora 'eXXpedicije' te prenose poruku vezanu uz oceansku plastiku u svoje zajednice.

Sonja u ovoj ekspedicije sudjeluje volonterski što znači da sama snosi dio troškova. Dio novca za ekspediciju uštedjela je sama, a za drugi dio pokrenula je online crowdfunding kampanju koja je otvorena još 16 dana, a oni koji se žele uključiti to mogu i napraviti klikom na link.

Jakić sudjeluje u prvom putovanju, od njih 30, koje traje dva tjedna te bi se s njega trebala vratiti do 25. listopada.

Prvi dio uključuje putovanje od Plymoutha do Azora, a partner putovanja je Sveučilište u Plymouthu. Plan je provesti na moru nešto manje od 9 dana, ploveći preko 1200 nautičkih milja, preko Atlantika do Azora. 

Na službenim stranicama eXXpedition-a možeš pratiti blogove koje pišu i tako bilježe zanimljivosti koje se događaju za vrijeme putovanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.