Eko Miss(ija) bez plastike 29. listopada 2019.

Izum na solarni pogon skuplja plastiku u rijekama prije nego što dođe do oceana

Foto: Screenshot: The Ocean Cleanup/Youtube

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mladi nizozemski izumitelj svoj napor usmjerio je na rješavanje problema plastičnoga zagađenja u Tihom oceanu koristeći novi plutajući uređaj za hvatanje smeća prije nego što plastika dođe, putem rijeka, do oceana.

Boyan Slat, 25-godišnji Nizozemac, osnovao je The Ocean Cleanup kako bi razvio i implementirao sustav koji je izumio kad je imao samo 18 godina. Navedeni izum "lovi" plastični otpad koji putem rijeka dospijeva u ocean.

U subotu je, 25. listopada, u Rotterdamu otkrio sljedeći korak u svojoj borbi protiv plastičnoga zagađenja: plutajući uređaj na solarni pogon nazvao je Interceptor koji uklanja plastiku iz rijeka dok ona pluta pored njega.

"Moramo zatvoriti slavinu, što znači spriječiti dolazak plastike do oceana", rekao je, nazivajući rijeke: "arterijama koje nose smeće s kopna u more".

Tri su stroja već poslana u Indoneziju, Maleziju i Vijetnam, a četvrti kreće u Dominikansku republiku, rekao je.

Izham Hashim, član vlade države Selangor u Maleziji, bio je prisutan prilikom postavljanja uređaja te je naveo da je veoma zadovoljan njime. "Koristi se već pola mjeseca u rijeci i radi vrlo dobro, skuplja plastične boce i sve smeće", rekao je.

Slat je rekao kako vjeruje da je 1.000 rijeka odgovorno za oko 80 % plastike koja se sliva u oceane i da ih sve želi očistiti u narednih 5 godina. "Ovo neće biti lako, ali zamislite ako to uspijemo", rekao je svojoj publici oduševljenih pristalica, koji su skakali i pljeskali, "mogli bismo uistinu ponovo očistiti naše oceane."

Stroj, svojevrsni "brod za skupljanje plastike", dugačak je 24 metra i ima kapacitet od 50 kubika. Dizajniran je tako da i dugački komadi trupaca koji plutaju mogu biti uklonjeni. Plastični otpad usmjerava se prema pramcu, a zatim ga transportna traka odvozi u sredinu stroja. Stroj sam šalje SMS poruku lokalnim operaterima kad je pun da ga mogu doći isprazniti.

Cijena stroja trenutno je oko 700.000 eura, ali Slat navodi da će trošak vjerojatno padati kako proizvodnja bude rasla.

Jan van Franeker iz Instituta za istraživanje mora u Wageningenu bio je kritičan prema The Ocean Cleanup-u, ali je rekao da novi uređaj izgleda obećavajuće. "Stvarno sam sretan što su napokon krenuli prema izvoru", rekao je u telefonskom razgovoru za CBC. "Dizajn, prema onome što vidim, izgleda prilično dobro."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.