Eko 27. travnja 2020.

8 navika loših za okoliš i kako ih možeš promijeniti

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Do sada si vjerojatno napravila barem nekoliko promjena u svom načinu života u nadi da živiš održivije. No, mnogo naizgled benignih navika zapravo je loše za okoliš. Ako želiš napraviti veći utjecaj kada je u pitanju održivi život zapitaj se koje su to navike koje bi mogla promijeniti u nešto pozitivnije.

Crveno meso

Problem: prevelika konzumacija crvenog mesa

  • Prema USDA, Amerikanci jedu oko 40 % više crvenog mesa od preporučenog unosa. No, unatoč ljubavi prema njemu, crveno meso, posebno govedina, ima ogroman danak na okoliš. Studija iz 2018. utvrdila je da proizvodnja govedine zauzima 83 % svjetskih poljoprivrednih površina. Govedina također otpušta ogromne količine stakleničkih plinova, prenosi Prevention

Rješenje: razmisli o prehrani na biljnoj bazi

  • Prema istoj studiji iz 2018., biljni proteini mnogo manje utječu na okoliš, zahtijevajući činjenici da za njihov razvoj treba manje prostora i oslobađaju manje stakleničkih plinova. Uz to, smanjivanje potrošnje mesa i povećavanje količine bilja na svojem tanjuru moglo bi rezultirati i drugim pogodnostima za tebe, kao što je recimo i gubitak kilograma.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ostaci hrane

Problem: bacanje ostataka hrane

  • Ako ne možeš dovršiti porciju koja se nalazi na tvojem tanjuru, tvoj prvi instinkt mogao bi biti bacanje ostataka u smeće. Međutim, ova nepromišljena akcija ima velik utjecaj na emisiju stakleničkih plinova. Prema studiji iz 2015. godine organski otpad čini većinu emisija metana s odlagališta. Nažalost, oko 95 % ostataka hrane i dalje završi na odlagalištima.

Rješenje: počni kompostirati i razdvajati otpad

  • Kompostiranje je jedan od najlakših načina za smanjenje organskoga otpada na odlagalištima. Većinu kuhinjskog otpada, plus cvijeće i biljke, možeš kompostirati. Ono što obavezno moraš izbjegavati jest miješanje životinjskih proizvoda poput mesa i sira, te ulja i masti. S vremenom, dobit ćeš dovoljno komposta kojim ćeš moći započeti sadnju drugog povrća. Također, moći ćeš biti mirna znajući da tvoji organski otpadci ne odlaze na odlagališta, već se vraćaju ponovno u proces uzgoja drugog bilja.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Deterdženti za rublje

Problem: korištenje toksičnih deterdženata za rublje

  • Mnogi popularni deterdženti sadrže kemikalije poput fosfata koje su toksične kada je u pitanju vod, odnosno čine ju kiselijom nego što ona sama je. Nadalje, jednom pomiješani s vodom, teško ih je izdvojiti pa često završavaju u rijekama i jezerima gdje utječu na uništavanje biljnog i životinjskog svijeta. Također, spomenuti proizvodi obično dolaze i u plastičnim posudama koje malo tko reciklira. 
Možda te zanima... Kako ukloniti neugodne mirise iz perilice rublja? Eko

Rješenje: isprobaj alternativni način pranja rublja

  • Nisu svi deterdženti jednako štetni za okoliš. Probaj pronaći ekološki prihvatljiva sredstva za pranje rublja koja ne dolaze u plastičnim ambalažama ili ih napravi sama uz pomoć octa i sode bikarbone.

Dezodoransi i losioni za tijelo

Problem: korištenje bilo kojeg dezodoransa ili losiona

  • Većina tradicionalnih dezodoransa je štetna za okoliš. Oni koji dolaze u obliku spreja daleko su najgori, barem kada je riječ o onečišćenju zraka. Spomenuti proizvodi doprinose stvaranju smoga i nakupljanju stakleničkih plinova u našoj atmosferi. Roll on dezodoransi štetni su iz drugog razloga. Oni dolaze u spremnicima koje je gotovo nemoguće reciklirati. Prema nekim procjenama, proizvodi za osobnu njegu čine trećinu plastike za jednokratnu upotrebu na odlagalištima. 
Možda te zanima... Napravi sama prirodni dezodorans ili losion bez štetnih sastojaka Eko

Rješenje: prebacite se na prirodne dezodoranse

  • Potpuno izbacivanje dezodoransa uz svoje higijene nije potrebno - zahvaljujući mnoštvu novih proizvoda, osobna njega može biti i ekološki prihvatljiva. U ovom slučaju, možeš se odlučiti na eko verzije dezodoransa ili možeš napraviti svoje domaće losione.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Proizvodi za tuširanje

Problem: pretjerivanje prilikom kupnje proizvoda za tuširanje

  • Kao i dezodoransi, proizvodi za tuširanje kao što su šampon, regenerator i losioni za pranje tijela najvjerojatnije dolaze zapakirani u plastičnu ambalažu. S obzirom da se 91 % plastike ne reciklira, vrlo je vjerojatno da će i ti spremnici završiti na odlagalištu. U ovom slučaju čak ni ambalaža koja se može reciklirati nije pozitivan odgovor, obzirom da proizvodi za osobnu njegu čine trećinu plastike za jednokratnu upotrebu na odlagalištima.

Rješenje: proizvedi sama svoje proizvode ili kupi one koji dolaze u papirnatom pakiranju

  • Probaj preskočiti plastičnu ambalažu i odluči se za proizvode za osobnu njegu koji stvaraju šampon, regenerator i losione u čvrstom obliku, prenosi Prevention. Nadalje, najbolja opcija možda je da stvoriš sama svoje proizvode koji su prikladni za tebe i tvoje tijelo.
Možda te zanima... 6 čestih higijenskih grešaka za koje niste ni znali da ih radite Zdravlje

Higijenski proizvodi

Problem: odabir higijenskih proizvoda za jednokratnu uporabu

  • Kao i mnoštvo drugih proizvoda za osobnu njegu, higijenski ulošci i tamponi uglavnom su štetni za okoliš. Većina robnih marki izrađuje ih od materijala koji se ne mogu reciklirati, uključujući plastiku. Nadalje, baš poput milijardi plastičnih boca i čepova, i sanitarni proizvodi mogu završiti plutajući u oceanu, povećavajući tako zagađenje.

Rješenje: isprobaj alternativne proizvode za višekratnu uporabu

  • Sanitarni proizvodi su nužnost. Srećom, na raspolaganju je puno opcija za žene koje ne žele pridonijeti klimatskim promjenama za vrijeme svojeg menstrualnog perioda. Najčešća opcija je menstrualna čašica, ali ako ti to nije prvi izbor, uvijek možeš isprobati menstrualne uloške za višekratnu upotrebu. Dugoročno, ove opcije bi ti mogle uštedjeti novac, tako da je to win-win situacija za tebe i za okoliš.

Recikliranje

Problem: nepravilno recikliranje

  • Šokantna količina proizvoda ne može ići izravno u kantu za recikliranje. Ti proizvodi uključuju aluminijsku foliju, tkanine, tekstil, staklene predmete, plastične omote i papir s posebnim premazima. 
Možda te zanima... Muškarci rjeđe recikliraju jer se boje da ih ne proglase gejevima, tvrde znanstvenici Eko

Rješenje: razmisli i obrazuj se prije procesa recikliranja

  • Izbjegavaj stavljanje neprikladnih materijala u kantu za recikliranje - umjesto toga, pronađi im novu namjenu. Spremi staru odjeću i doniraj ih ili ih recikliraj. Isto napravi i s plastičnim vrećicama. Za predmete koji se mogu reciklirati, poput konzervi i boca, pobrini se da su čiste i ukloni naljepnice koje se nalaze na njima. Ne možeš spasiti sve i biti dobra u svemu, pogotovo ne odmah, ali možeš pokušati.

Plastične boce

Problem: kupnja plastičnih boca za vodu

  • Kupnja plastičnih bočica s vodom i dalje je prilično popularna. Milijun plastičnih boca kupuje se svake minute širom svijeta, a samo 7 % njih se zapravo reciklira u nove. Rezultat toga je više plastičnog otpada nego što ga možemo podnijeti.

Rješenje: bočice za višekratnu upotrebu

  • Odgovor na ovaj problem je doista jednostavan - samo odaberi svoju višekratnu bocu i ponesi vodu sa sobom kamo god kreneš. Ovom jednostavnom promjenom smanjit ćeš potrošnju plastike i spriječiti ambalažu za jednokratnu upotrebu da odlazi na prenapučena odlagališta.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.