Eko Mijenjam se na zeleno! 10. studenoga 2021.

Kako ukloniti neugodne mirise iz perilice rublja?

Foto: Thinkstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi od nas ne razmišljaju o čišćenju perilice za rublje, jer, zašto čistiti nešto što je namijenjen čišćenju? Ipak, plijesan, bakterije, skoreni sapun i ostale 'ljigave' stvari se nakupe u perilici kroz određeno vrijeme. Kako ih očistiti na prirodan način, provjeri u ovim uputama Wellness Mame.

  • Potrebno je ostaviti otvorena vratašca nakon svakog pranja. To pomaže spriječiti nastanak plijesni i ustajalog mirisa. 
  • Koristiš li previše deterdženta ili omekšivača, mogu se nakupiti skoreni ostaci u perilici. Trebaš smanjiti količine koje koristiš (koje su inače puno manje od očekivanog) ili nakon pranja uključiti još jednom perilicu kako bi se isprala. 
  • Zaštitna guma oko vratašca bubnja trebala bi se ponekad, oko jednom tjedno, prebrisati sredstvom protiv gljivica, poput octa pomiješanog s eteričnim uljem čajevca. Osuši gumu i ostavljaj vrata otvorenima nakon svakog pranja. 
  • Koristi samo visoko efektivan deterdžent s malim udjelima sapunice. To smanjuje šansu od nakupljanja ostataka sapunice u perilici. 
Zena-Cisti_1 Možda te zanima... 10 najvažnijih prednosti eko sredstava za čišćenje doma Eko Možda te zanima... Test tjedna: Probali smo trik za brzo i prirodno čišćenje kamenca Eko

Najbolja prirodna sredstva za dubinsko čišćenje 

Iako postoji puno preporuka kako očistiti perilicu, mnoge od njih uključuju i kemijska sredstva poput izbjeljivača, kojeg nikako nije dobro koristiti jer je sam po sebi respiratorni toksin i nje učinkovit u uklanjaju plijesni. 

Drugi, prirodni način je miks sode bikarbone i octa, no iako je sasvim siguran za zdravlje, nije tako efektivan. 

Koje onda odabrati?

Soda za pranje je genijalna za čišćenje raznih površina u kući. Ova pojačana verzija sode bikarbone pomaže razgraditi naslage tvrdokornog kamenca, masti te dezodorira. Može se koristiti i kao prirodno sredstvo za čišćenje posuđa te kao deterdžent za rublje.

Ocat, kao kiselina, pomaže 'ukrotiti' naslage minerala, masti i plijesni. Može se koristiti regularno u ciklusu ispiranja kao omekšivač rublja i kao pročišćivač perilice. 

Boraks ili natrijev borat prirodni je mineral koji je poznat po uklanjanju širokog varijeteta plijesni i po omekšavanju vode. Iako diže brojne kontroverzne, sasvim je siguran za čišćenje za razliku od korištenja u kozmetici, gdje se još istražuje njegovo djelovanje. 

Eterična ulja imaju široki spektar antibakterijskih svojstava, ovisi koje se koristi. Čajevac je vrlo efektivno sredstvo protiv gljivica, dok 'lopovsko' (thieves oil – spoj nekoliko različitih eteričnih ulja) eterično ulje pomaže protiv bakterija i virusa. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Recept za prirodno sredstvo za čišćenje perilice

  • 2 žlice boraksa ili prirodnog hidrogen peroksida
  • 2 žlice sode za pranje
  • 2 šalice bijelog octa
  • 20 kapi eteričnog ulja (lopovskog ili čajevca)

Očisti dozator deterdženta u toploj vodi i ukloni svu prljavštinu četkicom ili spužvicom. Vrati ga natrag u perilicu i ulij malo octa u njega. Zatim stavi boraks ili hidrogen peroksid u bubanj i uključi perilicu na najvećoj temperaturi s puno vode.

Ako ima opciju čišćenja, uključi taj program. Nakon što je program gotov, dodaj ocat i esencijalna ulja u dozator. Pokreni ponovo program na visokoj temperaturi, i kad je gotov obriši perilicu krpom s mikrovlaknima.

Također, ne zaboravi filter oprati u toploj i vrućoj vodi ili octu ako ga mašina ima. 

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj ovdje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.