Zaboravi na sredstva za čišćenje kuhala! Ovim jednostavnim trikom za koji ti treba tek čaša octa možeš zauvijek izbaciti kemijska sredstva za otapanje kamenca i zaštititi sebe i svoju obitelj od otrovnih isparavanja. Uzmi kuhalo i malo octa i krenimo.
Zdrava krava je samo za tebe usporedila koliko su učinkovita sredstva za čišćenje kuhala s najobičnijim alkoholnim octom.
Ovo je pogotovo korisno za kućanstva koja se nalaze u gradovima s tvrdom vodom, gdje se kamenac svakim danom nakuplja bez obzira koliko ga uklanjali.
Dok s kemijskim sredstvom postoji opasnost od otrovnih isparavanja, kod octa nema tih problema. Pored toga, bočica kemijskog sredstva koje je dostatno za dva čišćenja, puno je skuplja, skoro duplo od cijele litre alkoholnog octa kojeg možeš iskoristiti za najmanje desetak čišćenja.
Postupak je jednostavan i kod jednog i kod drugog sredstva: ulije se tekućina za čišćenje (u ovom slučaju otapalo kamenca ili ocat) skupa s vodom (količina će ovisiti o tome do kud ti se sve 'uhvatio' kamenac), upali se kuhalo, no ne smiješ dopustiti da prokuha do kraja, već samo da se zagrije, i nakon toga samo ostaviš da kamenac nestane.
Ako ti se ne da 'dežurati' oko kuhala, prije spavanja ulij čašu octa skupa s vodom i ujutro će te dočekati čisto kuhalo. Ne moraš brinuti da će ocat nešto nagristi, kao kod kemijskih sredstava.
Također, izbjeći ćeš time i udisanje alkoholnih para dok ocat ključa.
Nakon svega trebaš pročistiti kuhalo tako da zakuhaš nekoliko puta svježu vodu u njemu dok se ne izgubi miris octa (a vjeruj nam, on će prije nestati od smrada kemijskog sredstva).
I evo ga, tvoje kuhalo je čisto kao onog dana kad si ga izvukla iz kutije i spremno za nove pobjede. Primijetit ćeš i kako lakše 'diše', tj. radi i brže obavlja svoj posao bez napornog bijelog tereta na grijačima.
Cijeli postupak pogledaj ovdje: