Eko 02. veljače 2011.

Sol - ekološki i jeftino čisti tvoj dom

Sol_Zelena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prilikom pripreme jela, sol upotrebljavaj štedljivo, ali ju obilno možeš koristiti u drugim kućanskim poslovima! Njome ćeš lako ukloniti mrlje od prolivenog vina, očistiti metalno posuđe i nakit, riješiti se mirisa češnjaka s ruku i osvježiti stare cipele... Donosimo ti recepte za jeftina ekološka sredstva za čišćenje!

Univerzalno sredstvo za čišćenje: Mješavinu soli i octa možeš koristi kao univerzalno sredstvo za čišćenje, osim za materijale osjetljive na ocat, kao što su linoleum mramor ili ulaštene površine.

Ruke: Mješavinom soli i octa brzo ćeš ukloniti miris češnjaka s ruku. 

Cipele: Želiš li ukloniti neugodni miris iz cipela, s vremena na vrijeme u njih stavi malo soli.

Sol upija mrlje s tepiha i vraća sjaj zlatnom nakitu

Tepih: Za uklanjanje mrlja s tepiha napravi mješavinu jednakih dijelova soli, octa i boraksa. Stavi ovu smjesu na prljavi dio tepiha, ostavi da se osuši pa ju usisaj.

Mrlje od vina: Ako ti se vino ili neka druga obojena tekućina prolije po tepihu, najprije spužvom ili papirnatim ručnikom upij dio tekućine, a onda još uvijek vlažnu mrlju pospi solju. Pričekaj da se osuši pa ju pokupi usisavačem.

Dimnjak: Povremeno u peć ubaci šaku soli, kako bi ti dimnjak ostao čist i prohodan.

Pleteni namještaj: Ako tvoj bijeli pleteni namještaj gubi bjelinu, četkom nanesi na njega sol otopljenu u vodi i ostavi da se osuši na suncu.

Drvo: Na površinska oštećenja drvenog namještaja utrljaj smjesu ulja i soli, a onda obriši čistom krpom.

Zlato: Kao i ostale metale, zlato možeš očistiti pastom od jednakih dijelova soli, brašna i octa.

Prva pomoć u kuhinji

Pećnica: Za generalno čišćenje pećnice, koristi mješavinu soli, octa i sode bikarbone i dobro izribaj, a zatim prebriši vlažnom krpom. Ako ti se nešto prolije u pećnici tijekom pečenja, pospi solju, pusti da sol upije tekućinu i jednostavno obriši. 

Zagorene posude: Ako ti u posudi ili tavi zagori hrana, odmah dodaj sol pa ćeš lakše oprati zagoreni dio.

Odvod sudopera: Za redovito čišćenje odvoda, prokuhaj vodu sa solju i ulij u odvod. U slučaju začepljenog odvoda pomiješaj pola šalice soli, pola šalice sode bikarbone i četvrt šalice vinske kiseline pa uspi u odvod. Prelij kipućom vodom i ostavi barem dva sata pa pusti vodu da sve ispere.

Hladnjak: Hladnjak ćeš lako oprati mješavinom soli i mineralne vode.

Spas za metalno posuđe

Mjed ili bakar: Za povećanje sjaja predmeta od bakra ili mjeda, pomiješaj jednake dijelove soli, brašna i octa. Nanesi na metal pomoću krpice, ostavi da odstoji oko sat vremena, a onda obriši i ispolirati.

Posuđe od lijevanog željeza: Treba li tvom posuđu od lijevanog željeza temeljito čišćenje, zagrij ga srednje-niskoj temperaturi i ulij u njega dovoljno ulja da prekrije dno posude. Kad se ulje zagrije, makni posudu s izvora topline i dodaj 2 do 4 žlice krupne soli i zamješaj pastu. Izribaj posudu. Ako je potrebno, dodaj još soli ili ulja. Isperi posudu vrućom vodom, obriši i premaži ju tankim slojem ulja. Svaki put nakon korištenja posude možeš u nju staviti malo soli s vrućom vodom i dodati još malo ulja. Tako ćeš održati svoje posuđe čistim i spriječiti stvaranje hrđe.

Emajl: Emajlirano posuđe očistit ćeš mješavinom jednakih dijelova soli i octa i temeljitim ribanjem.

Srebro: Za čišćenje srebrnog pribora za jelo i drugih stvari od srebra, u lonac ili posudu za pečenje stavi aluminijsku foliju, na nju poslaži srebreninu i prelij ju vodom. Dodaj žlicu soli i žlicu sode bikarbone. Stavi na vatru da zakuha i pusti da kipi pet minuta. Makni s izvora topline, ostavi da se ohladi pa isperi.

Nehrđajući čelik: Za čvršće metale, poput nehrđajućeg čelika, koristi mješavinu soli i soka limuna. Njome izribaj površinu predmeta pa isperi vodom i osuši.

Hrđa: Napravi pastu od soli, vinske to jest tartarne kiseline i vode i nanesi na zahrđalo mjesto. Ostavi da se osuši na suncu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.