Dijeta 25. travnja 2023.

Što je OMAD dijeta i što o njoj misle stručnjaci

gubitak kilograma dijeta
Foto: Pexels Gubitak kilograma je gotovo garantiran, no nutricionistice smatraju da nosi previše rizika
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povremeni post je popularan izbor dijete, no u posljednje vrijeme raste popularnost posta zvanog OMAD dijeta. Skraćenica od one meal a day, odnosno jedan obrok dnevno, ova dijeta podrazumijeva upravo to. Više o tome što je OMAD dijeta, koje prednosti i nedostatke nosi te što o njoj misle nutricionisti, pročitajte u nastavku.

"OMAD dijeta se smatra oblikom povremenog posta, ali je mnogo ekstremniji. Osoba ima samo jedan sat vremena za jelo i 23 sata posta", objašnjava za Eating Well nutricionistica Lisa Andrews. Naravno, ovakvim načinom prehrane osoba unosi manje kalorija dnevno i samim time osigurava gubitak kilograma. Zagovornicima ove dijete se sviđa činjenica da ne moraju brojati kalorije ili izbaciti određenu vrstu hrane s jelovnika. Osim jednog obroka dnevno, nema drugih pravila kojih bi se trebali pridržavati. Možete odabrati hranu u kojoj uživate i spojiti ju u jedan obrok.

Dobar izbor namirnica može pomoći osigurati energiju

Iako možete jesti što god želite na OMAD dijeti, dobro uravnotežen obrok sa zdravim ugljikohidratima, nemasnim proteinima i zdravim mastima pomoći će vam da ostanete siti i puni energije ostatak dana. "Ograničavanje alkohola i jednostavnih šećera može smanjiti želju za hranom tijekom vremena kada biste trebali postiti", dodaje Andrews. Također napominje da je tijekom posta dopuštena crna kava, nezaslađeni čaj, mineralna voda ili drugi nekalorični napici.

Idealan obrok za OMAD dijetu napravite tako da spojite zdrave ugljikohidrate poput voća, povrća i cjelovitih žitarica, nemasne proteine kao što su perad, bjelanjci, riba, grah, proizvodi od soje, mahunarke i mliječni proizvodi te zdrave masti poput orašastih plodova, sjemenki, avokada i maslinovog ulja. 

losos riža | Author: Pexels Foto: Pexels Važno je da obrok bude uravnotežen proteinima, kompleksnim ugljikohidratima te zdravim mastima

Rizici su veći od prednosti, posebno ako odaberete krive namirnice

Prije nego što se odlučite za ovakvu dijetu, dobro je upoznati se s prednostima i nedostacima koje nosi, ali imati na umu da stručnjaci ne preporučuju ovakvu vrstu ishrane, pogotovo ne kroz duže periode. Postoji obilje istraživanja o utjecaju posta na zdravlje, no istraživanja o ovako ograničenom režimu su vrlo ograničena. Studija iz 2021. objavljena u časopisu Frontiers in Physiology ispitala je učinke konzumacije jednog obroka dnevno na metabolizam i fizičku spremnost kod zdravih pojedinaca. Autori su zaključili da jedan obrok dnevno u večernjim satima smanjuje tjelesnu težinu bez utjecaja na fizičku spremnost. Međutim, studija je bila izuzetno mala, sa samo 13 sudionika i trajala je samo 11 dana. Svakako je potrebno više istraživanja u ovom području prije nego što rezultati budu konačni.

Povremeni post s većim intervalom hranjenja, primjerice osam sati, opsežno je proučavan. U preglednom radu iz 2020. objavljenom u The Journal of Physiology promatrani su učinci vremenski ograničenog posta na težinu i kardiometaboličko zdravlje. Otkrili su da vremenski ograničeni post može smanjiti unos kalorija za 20 do 30 posto i potaknuti gubitak težine od jedan do četiri posto tjelesne težine. Osim toga, povremeni post smanjio je sistolički i dijastolički krvni tlak kod ispitanika, bez obzira na gubitak težine. Ipak, uočeno je sve više nedostataka ovakvog režima, uključujući i smanjenu plodnost kod žena. 
 

trbuh žena Možda te zanima... Povremeni post može uzrokovati neplodnost, upozoravaju znanstvenici Dijeta
 

Nedostaci OMAD dijete su očiti. Ekstremna glad, nedostatak energije, umor i nekontrolirana žudnja za hranom samo su neki od simptoma koji se mogu javiti ako jedete jedan obrok dnevno. Andrews također dodaje da ovako ekstremni post uzrokuje glavobolje i razdražljivost zbog neizbježne gladi. Osim toga, jedenje jednog obroka dnevno možda nije održivo ako volite vježbati, večerati u restoranima ili putovati. Ako uz to ne odaberete prave namirnice može vas izložiti riziku nedostatka hranjivih tvari, budući da različite namirnice imaju različite hranjive tvari i bilo bi teško zadovoljiti sve svoje prehrambene potrebe u samo jednom obroku.

Što savjetuju stručnjaci?

"​​Sa stajališta nutricionizma, ovo se čini kao kazneni plan prehrane", kaže Andrews. "Osobno to ne bih mogla učiniti niti to savjetovati svojim klijentima", dodaje te savjetuje da ako se osoba ipak odluči za OMAD dijetu, svakako treba piti puno vode kako bi ostala hidrirana i uložiti u kvalitetan multivitamin visoke učinkovitosti kako bi se nadomjestio nedostatak hranjivih tvari. Ovakav stil prehrane ne preporučuje se trudnicama ili dojiljama, osobama s dijabetesom ili bilo kome tko ima povijest poremećaja prehrane ili onima koji su u opasnosti od poremećaja prehrane.
 

Možda te zanima... Preskakanje obroka povećava rizik od raznih bolesti i prerane smrti Dijeta
 

"Ne bih preporučila ovu dijetu. Mislim da je previše restriktivna i može dovesti do nezdravih odabira hrane. Kad bih se izgladnjivali cijeli dan, osoba bi bila sklonija pojesti pizzu nego komad ribe s povrćem", rekla je za Health nutricionistica Natalie Rizzo. Savjetuje da ako želite isprobati povremeni post, krenite barem s metodom 16:8, prema kojoj postite 16 sati i jedete osam. Nije za svakoga, ali je puno uravnoteženiji pristup, rekla je Rizzo.
 

Harvardska dijeta žena jede Možda te zanima... Harvardska dijeta pomaže skinuti kilograme, ali i produljiti život Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.