Dijeta 14. svibnja 2015.

Koliko proteina treba za mršavljenje?

Mesou
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom dana treba unijeti od 1,2  do 1,6 g proteina po kilogramu tjelesne mase, što bi za ženu od 65 kg značilo 80 do 100 g proteina dnevno. Također, zapaženo je da je za željeni učinak proteina na liniju vrlo bitno da je unos pravilno raspoređen – svaki od tri glavna obroka trebao bi sadržavati najmanje 25 do 30 g visokokvalitetnih proteina

Objavljeno je u novom preglednom radu u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, a prenosi Vitaminoteka.hr. Stručnjaci sa Sveučilišta u Missouriju u SAD-u saželi su dosadašnja saznanja o utjecaju unosa proteina na mršavljenje.

Viši udio proteina u prehrani ubrzava metabolizam

U radu su naveli kako mnoga istraživanja predlažu da veći unos proteina može doprinijeti gubitku kilograma te pomoći u održavanju poželjne tjelesne mase. Viši udio proteina u prehrani, smatra se, može "pojačati" metabolizam, povećati osjećaj sitosti te pomoći u održavanju mišićne mase tijekom mršavljenja. Međutim, istraživanja američke populacije pokazuju da većina ljudi ne unosi dovoljno proteina.

Ako trebaš podršku u mršavljenju učlani se u Mršavimo zajedno klubu gdje te čeka više od 60 kontinentalnih, mediteranskih i vegetarijanskih jelovnika.

Smanjuju osjećaj gladi

Autori smatraju da bi pojedinci tijekom dana trebali unijeti od 1,2 do 1,6 g proteina po kilogramu tjelesne mase, što bi, primjerice, za ženu od 65 kg značilo od 80 do 100 g proteina dnevno. Također, zapaženo je da je za željeni učinak proteina vrlo bitno da je unos pravilno raspoređen – svaki od tri glavna obroka trebao bi sadržavati najmanje 25 do 30 g visokokvalitetnih proteina.

Niži sadržaj proteina najčešće se primjećuje kod doručka i večere, stoga su autori napomenuli da bi se kod ova dva obroka trebalo posebno pripaziti na unos proteina. Zamijećeno je da konzumacija 30 g proteina za doručak može povećati osjećaj sitosti i regulirati apetit tijekom ostatka dana, te tako smanjiti potrebu za "grickanjem" između obroka.

Pročitaj koji su nedostaci visokoproteinskih dijeta.

Pročitaj kako tablete za mršavljenje utječu na zdravlje na 24sata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.