Dijeta Dijetni savjeti 02. srpnja 2016.

Otkrij svoj ispušni ventil i smršavi bez puno muke!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kontrolirati apetit u današnjem svijetu može biti vrlo izazovno. Posvuda nailazimo na pekarnice, restorane i kioske iz kojih se šire privlačni mirisi i navode nas da razmišljamo o hrani i da ju poželimo. No ipak, postoje načini kako možemo svoj vlastiti unos držati pod kontrolom.

Vodi dnevnik prehrane

Vođenje dnevnika prehrane može biti itekako koristan alat u kontroli žudnje za hranom. Kada se sav unos stavi na papir, osvijeste se svi prehrambeni grijesi poput pretjerivanja u čokoladi, sladoledu i čipsu i javi se osjećaj krivnje zbog kojeg ćemo dvaput razmisliti prije nego pretjeramo s visokokaloričnom hranom.

Povremeno valja isplanirati odlazak u slastičarnicu

Odlučiš li potpuno izbaciti hranu koju obožavaš, može biti dobro u kalorijskom smislu, no ne i u psihološkom. Drugim riječima, obožavaš li pizzu, a odbijaš ju jesti dok si na dijeti jer se bojiš da ćeš se udebljati, takvo ponašanje bi moglo pizzu u tvojim očima učiniti još poželjnijom. Velika želja za hranom koja je zabranjena čest je razlog odustajanja od režima mršavljenja. Rješenje je jesti pizzu ili omiljeni čokoladni kolač planirano i to u sigurnom okruženju. Nemoj jesti kolače kod kuće već planiraj odlazak u slastičarnicu s prijateljicom, gdje ćeš pojesti jedan komad kolača i tu se zaustaviti.

Nemoj "pregladniti"

Redoviti obroci otprilike u isto doba dana čine nas sitima i ne dozvoljavaju pojavu velike gladi, a time i sprječavaju da navalimo na prvu hranu koja nam dođe pod ruku.

Ugasi televizor dok jedeš

Nemoj jesti ispred televizora ili slušajući glazbu, već jedi svjesno i polako, žvačući svaki zalogaj i odlažući pribor za jelo između zalogaja.

Očekuj neočekivano

Primamljiva hrana može nas potaknuti na prejedanje u svakoj prilici, no posebno je učinkovita u situacijama u kojima ju nismo očekivali. Primjerice, ako se kolegica na poslu iznenada pojavi s kolačima, obraniti se od prejedanja možeš na način da imaš spreman uvjerljivi odgovor. Reci da si toliko sita da ti kolač u tom trenutku nikako ne paše.

Otkrij svoj ispušni ventil

Izbjegavaj stres ublažiti vrećicom čipsa već pokušaj pronaći neki drugi način, bilo da je to kratka šetnja, joga, meditacija ili duboko disanje. Čips ionako ima samo trenutno djelovanje. Kada ispraznimo vrećicu tjeskoba i osjećaj stresa ponovno se vraćaju, a mi ostajemo u debelom kalorijskom plusu.

Izračunaj svoj BMI!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.