Dijeta Dijetni savjeti 16. studenoga 2017.

Osnovna pravila za ubrzavanje metabolizma

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gledaj na svoje tijelo kao na stroj kojem je potrebno gorivo da bi radilo, a to gorivo je hrana. Zato, počni jesti. Time ne samo da ćeš ubrzati metabolizam, već ćeš i stabilizirati razinu šećera u krvi i izbalansirati hormone u tijelu. Stručnjaci savjetuju da uzimaš prvi obrok do sat vremena nakon buđenja, a zatim jedi svaka tri do četiri sata kako bi se metabolizam ubrzao. Prestani jesti dva do tri sata prije spavanja.

Potrebno je imati pet uravnoteženih obroka dnevno, a redovita fizička aktivnost također se podrazumijeva. Jedi više svježeg voća, povrća, nemasnog mesa (puretinu, piletinu, ribu...), manje masnih mliječnih proizvoda, kao i onih koji se rade od integralnog, crnog, ječmenog ili raženog brašna.

Možda te zanima... Štetne namirnice koje usporavaju metabolizam i narušavaju zdravlje Hrana

Osnovno pravilo jest da ne preskačeš obroke, a navečer izbjegavaš ugljikohidrate. Ako, ipak, ne možeš odoljeti kolaču, potrudi se sutradan izgubiti te kalorije treningom. Brza šetnja također dolazi u obzir jer se za sat vremena, bržim tempom, može sagorjeti i do 270 kalorija.

Možda te zanima... Trening snage ubrzava metabolizam i daje izdržljivost Fitness

Metabolizam možeš ubrzati i ako redovito piješ dvije litre tekućine dnevno (dodaj ocijeđeni limun ili grejp kako bi poboljšala okus).

Dijeta-Debljina-Jabuka1 Možda te zanima... Pogreške u prehrani koje usporavaju metabolizam i gubitak kilograma Dijeta

Ono čemu moraš reći zbogom su tzv. "četiri bijele smrti" – šećer, brašno, sol i mast. Umjesto običnog brašna, koristi integralno, upotrebljavaj zdravija ulja (suncokretovo, maslinovo, palmino...), a umjesto šećera neka tvoj izbor bude stevija. Unos soli ograniči na 2,5 do 5 g dnevno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.