Naša čitateljica Hana ima naviku za večeru pojesti tanjur voća, ali je brine hoće li se zbog šećera u voću udebljati i dobiti celulit. Savjet je potražila kod nutricionistice Vitaminoteke Sandre Krstev Barać koja smatra da je lagani voćni večernji obrok dobar put ka vitkoj liniji, budući da voće ima nisku energetsku vrijednost
'Moja obitelj ima običaj navečer pojesti puni tanjur različitog voća. Koliko je to dobro za nas? Pridonosi li to mršavljenju ili zbog šećera u voću samo "nabijamo" kalorije? Ima li voće puno masti koja se može taložiti u salo ili celulit, pitala je naša čitateljica Hana.
Mišljenje nutricionistice
Navika koju njeguje tvoja obitelj je zasigurno jedna od najzdravijih prehrambenih navika koju ste mogli usvojiti. Većina voća i povrća (izuzev maslina i avokada) ima nisku kalorijsku vrijednost te nizak udio masti i proteina.
Ova skupina namirnica predstavlja bogat izvor brojnih vrijednih nutrijenata, posebice ugljikohidrata, kalija, vitamina C, folne kiseline, prehrambenih vlakana, vitamina K, vitamina A te beta karotena i vitamina E. Nadalje, voće i povrće izvor su fitokemikalija, biološki aktivnih, nenutritivnih tvari kojima je novija znanost dokazala brojna blagotvorna djelovanja na očuvanje zdravlja čovjeka. Zahvaljujući impresivnom nutritivnom sastavu svakodnevna konzumacija voća pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i moždanog udara.
Nadalje, ovakav lagani večernji obrok je dobar put ka vitkoj liniji, budući da voće ima nisku energetsku vrijednost. Prirodna fruktoza (voćni šećer) koji se nalazi u voću ne treba te zabrinjavati jer je riječ o malim količinama vezanim uz prehrambena vlakna koja čak potiču mršavljenje.
Konzumacija voća pomaže i protiv celulita
Konzumacija voća pomaže i u borbi protiv celulita budući da ga, osim niske energetske vrijednosti, krasi i bogatstvo vitamina C, kalija te prehrambenih vlakana koji pospješuju izlučivanje štetnih, otrovnih tvari iz organizma.
Konzumacija voća nudi uistinu brojne znanstvene prednosti zbog čega stručnjaci potiču kampanju „5+“ koja poručuje kako treba konzumirati pet i više obroka voća i povrća dnevno. Pri odabiru voća i povrća trebaš se odlučiti na raznovrsne i raznobojne plodove jer ćemo tako osigurati različite fitokemikalije koje posjeduju raznovrsna korisna djelovanja u organizmu.