Dijeta 14. lipnja 2023.

Konkretni savjeti nutricionistice kako jesti sve, a držati težinu pod kontrolom

andrea bilandžija
Foto: Matija Habljak Andrea Bilandžija, mag. nutricionizma i fitness trenerica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjesno jesti znači da koristite sva svoja fizička i emocionalna osjetila kako biste doživjeli i uživali u izboru hrane koji donosite. Ideja koja stoji iza svjesne prehrane jest da, kako postajemo svjesniji svojih prehrambenih navika, možemo poduzeti korake prema promjenama ponašanja.

Dokazana je pozitivna veza između svjesne prehrane i zdrave prehrane. Osobina svjesnosti povezana je s manje impulzivnim jedenjem, smanjenom potrošnjom kalorija i zdravijim izborom grickalica, nadalje, rezultati istraživanja pokazuju da je svjesnost povezana s preferiranjem zdravije hrane. Mnoge navike koje pokreću rad su nesvjesna ponašanja koja ljudi ponavljaju godinama, a provode ih a da toga nisu ni svjesni.

Dok sjedite na kauču ispred TV-a, velike su šanse da u isto vrijeme radite nešto drugo - poput čitanja knjige, listanja na telefonu ili žvakanja grickalica. Međutim, jesti dok radite nešto drugo može dovesti do nezdravih navika. Ne fokusiramo se na ono što jedemo i kakav je okus hrane niti na okus naše hrane. Nesvjesno jedenje prilično je lako učiniti. Hrana je tako sastavni dio svakodnevnog života i tako je lako dostupna. Ali, ako se to čini redovito, bezumno jedenje jednostavno nije dobra navika. Možda ćete konzumirati više nezdrave hrane nego što mislite ili steći naviku jesti kada niste ni gladni. Prihvaćanje prakse poznate kao svjesno jedenje može vas vratiti na pravi put.

Koncept svjesne prehrane razvio se iz teorije i prakse svjesnosti, koja potiče ljude da uspore, žive u trenutku i obrate pozornost na svoje postupke. Svjesno jedenje usredotočeno je na zašto i kako jesti, u odnosu na ono što promiču mnoge dijete, koje su više što jesti, koliko jesti, možda čak i kada jesti. Dio svjesnog jedenja je razmatranje zašto - koja je moja namjera jesti? Ova vrsta promišljanja važna je jer vodi do promišljenijih i personaliziranih izbora hrane. Učenje kako jesti svjesno također odražava promjenu perspektive. To je vrlo osnažujući pristup u odnosu na pristup uskraćivanja. Vraćate kontrolu nad hranom umjesto da joj dopustite da preuzme kontrolu nad vama.

andrea bilandžija | Author: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL Andrea Bilandžija, mag. nutricionizma i fitness trenerica

Prednosti svjesne prehrane

Općenito, svjesno jedenje navodi nas na odabir hranjivije hrane, što ima dodatni bonus poboljšanja naših ukupnih prehrambenih navika. Ali prihvaćanje tehnika svjesne prehrane ima višestruke prednosti osim dobrog zdravlja. Promiče bolje uživanje i zahvalnost -hrani. Sjećate li se koliko je dobar vaš prvi okus sladoleda svakog ljeta? Svjesno jedenje može vam dati pozitivan osjećaj tijekom cijele godine  a kao dodatni bonus možete postići zadovoljstvo kroz manje porcije. Jedna od najvećih prednosti prakticiranja svjesnog jedenja je ta što zapravo više uživamo u hrani, ali u manjim količinama. Ako naučite uživati u hrani i bavite se svim njezinim različitim osjetilnim aspektima, bit ćete zadovoljni kornetom za djecu u odnosu na kornet s dvostrukom kuglicom sladoleda.

Pomaže u suzbijanju žudnje


Praksa svjesnog jedenja može se opisati kao reformatiranje tvrdog diska vašeg mozga. Počet ćete drugačije reagirati na različite prehrambene naznake. Na primjer, mogli biste primijetiti da napuštate žudnju za nezdravom hranom i umjesto toga stvarate nove, zdrave navike.

andrea bilandžija Možda te zanima... 7 savjeta kako steći i trajno zadržati ravan trbuh Fitness

Poboljšava probavu


Vaša usta sadrže enzime koji vam pomažu da počnete probavljati hranu dok žvačete. Kada svjesno jedete, potiče vas se da jedete sporije i temeljito žvačete hranu. Kao rezultat toga, hranu probavljate ranije i učinkovitije. Ako netko ima problema s probavom, sporije jedenje može neizmjerno pomoći u tome. Mnogi svjesni načini prehrane uključuju dobro žvakanje hrane, što također pomaže kod probavnih procesa.

Pomaže regulirati obrasce prehrane


U prošlosti ste vjerojatno počeli grickati čak i kad ste siti ili ste za večerom pojeli toliko da se osjećate neugodno prenatrpano. Svjesno jedenje je način da vratite svoje prehrambene navike na pravi put pomažući vam da bolje osluškujete znakove da ste gladni ili siti.

Možda te zanima... Vodič kroz sportske dodatke prehrani: Koji daju rezultate, a koji su bacanje novca? Dijeta


Podržava kontrolu težine


Umjesto da svoju glad mjerite vanjskim mjerama, poput količine hrane na tanjuru ili kalorija koje unosite, oslanjate se na ono što vam tijelo govori. Pažljivo jedenje može biti izuzetno oslobađajuće. Ako kažemo da više nikada nećemo nešto pojesti, to hranu diže na pijedestal i čini je još poželjnijom, ali ako nešto od toga uključimo u svoje prehrambene obrasce i jedemo svjesno, mogli bismo otkriti: “Oh, zadovoljni smo samo s malo toga i nije baš tako primamljivo kako naš mozak misli biti.”

Imat ćete pozitivniji stav prema hrani  i prema sebi


S vremenom je lako razviti nezdrav odnos s hranom. Svjesna prehrana pomaže poništiti dugotrajne negativne navike ili stavove. Svjesno jedenje je pristup jelu s ljubavlju i bez srama. Zamjenjujete ono što treba i što ne treba jesti ili primjenu moralnih implikacija na hranu, sa stavom istraživanja i znatiželje.

Vedrana Fontana Mikulić Možda te zanima... Intuitivna prehrana, nije isto što i 'jesti kad vam dođe', ovako to ide Hrana

Savjeti za vježbanje i prakticiranje svjesnog jedenja

  • Razmislite o tome kako se osjećate prije jela.
  • Sjednite umjesto da jedete u hodu.
  • Isključite TV, telefon, tablet, računalo itd. (sve što ima ekran).
  • Poslužite sebi razumnu porciju na tanjur umjesto da jedete iz vrećice ili kutije.
  • Odaberite manji tanjur kako biste lakše kontrolirali porcije.
  • Žvačite nekoliko puta – zadana vrijednost je 30, iako neke namirnice mogu zahtijevati više ili
  • manje žvakanja.
  • Između svakog zalogaja odložite vilicu ili žlicu i nemojte ih više uzimati dok već ne progutate
  • zadnji zalogaj.
  • Podsjetite se da ne trebate sve pojesti!
  • Pokušajte jesti u tišini i koncentrirani na hranu, kada vam misli odlutaju vratite ih na sadržaj svog tanjura.
Andrea Bilandžija vlasnica je nutricionističkog savjetovališta i centra za mršavljenje Nutricentar.hr te se dodatno bavi vođenjem individualnih i grupnih treninga i specijalizirane grupe za mršavljenje pod nazivom Slim&Fit. Više savjeta vezanih uz prehranu i treninge potražite na Andreinom Instagram profilu.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.