Dijeta Dijetni savjeti 09. rujna 2021.

Kako spriječiti debljanje zbog nakupljanja vode?

Foto: shutterstock Hiponatremija je stanje uzrokovano predoziranjem vodom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako pratiš svoju težinu, mogla bi primijetiti da svaki dan variraš između nekoliko kilograma, bez obzira na tvoje osobne navike. Prije svega, trebala bi znati da je to potpuno normalno, a ta težina koja stalno variva je težina od vode.

"Naše tijelo u prosjeku ima oko 50 do 65 posto vode, a to je prilično velik raspon jer se mijenja iz dana u dan", objašnjava Erica Zellner, zdravstvena trenerica u Parsley Healthu u Kaliforniji. "Povećanjem težine zbog vod tijelo se štiti zaštiti od dehidracije budući da možemo preživjeti samo nekoliko dana bez vode", rekla je Zelliner za Women's Health.

Što točno uzrokuje težinu nastalu vodom?

Razmotrimo najprije fiziološki aspekt povećane težine nakupljanjem vode. Tijelo želi prirodno održavati ravnotežu vode, natrija i elektrolita, kaže Zellner. "Međutim, kada si dehidrirana, tijelo će htjeti sačuvati što više vode", objašnjava Zellner. Hipotalamus će prvo signalizirati mehanizam žeđi (na primjer, usta se osuše), govoreći kako je tijelu potrebno više vode. Istodobno, hipofiza će otpustiti antidiuretski hormon (ADH), koji će tijelu reći da uzme što više vode iz urina (tad je mokraća tamno žuta do smeđa). Tijelo skladišti vodu u tkivu i zglobovima, osiguravajući ravnotežu potrebnu za preživljavanje, kaže Zellner. "Ovo zadržavanje vode i recikliranje vode putem urina može uzrokovati natečenost i nadutost", obješnjava. Ukratko, ovako težina vode utječe na tijelo.

Navike zbog kojih tijelo zadržava vodu, a ti se osjećaš i izgledaš natečeno

Dehidracija

"Većina Amerikanaca je kronično dehidrirana", kaže Zellner. Odrasla osoba trebala bi popiti oko osam čaša vode dnevno. Koja čaša više ili manje ovisi o tjelesnoj težini osobe te o klimatskom podneblju kaoi vrsti aktivnosti kojima se osoba bavi.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prehrana bogata natrijem

Ako je tvoja prehrana osobito bogata natrijem, tijelo će pokušati zadržati više vode kako bi uravnotežilo unos, objašnjava Zellner. Prehrana s visokim udjelom natrija može značiti konzumiranje ekstra slane hrane, ali također znači i konzumiranje mnogo prerađene ili zapakirane hrane. Takva hrana je puna dodatnog natrija kao konzervansa kako bi joj se produžio rok trajanja, napominje Zellner.

10 znakova da ne piješ dovoljno vode i da tvom tijelu prijeti dehidracija Možda te zanima... 10 znakova da ne pijete dovoljno vode i da vam prijeti dehidracija Zdravlje

Menstruacija

Žene koje imaju menstruaciju vjerojatnije će zadržati vodu nekoliko dana do tjedan dana prije menstruacije zbog fluktuirajućih hormona. To zadržavanje vode doseći će svoj vrhunac oko prvog dana menstruacije, a zatim će se smanjiti u narednim danima, kaže Zellner.

Kako ćeš znati jesi li se udebljala ili je uzrok težina od vode?

Pratiš li svoju težinu, možda ćeš se pitati kako možeš utvrditi je li težina koju dobivaš ili gubiš vodena ili mišićna/masna masa. "Težina može varirati čak do pet ili šest kilograma dnevno, ovisno o tome koliko vode zadržavaš", kaže Zellner. „Ako je to pravi gubitak težine, bit će sporiji i održiviji, dok će težina od vode biti mnogo promjenjivija - jedan kilogram jedan dan, dva kilograma sljedeći dan, tri kilograma dnevno nakon toga. Dosta će se mijenjati”, kaže Zellner.

Kako napraviti alkalnu vodu Možda te zanima... Alkalna voda, jednostavna za napraviti, a 'otkiseljuje' organizam Zdravlje

Je li povećanje težine zbog vode zabrinjavajuće?

"Ukratko, povećanje tjelesne težine nije opasno niti nezdravo. Jedino upozorenje ovdje je ako primijetiš da možda postoji oteklina ili postoji zadržavanje vode na mjestu gdje obično ne zadržavaš vodu, to bi mogao biti problem", kaže Zellner. Normalno je zadržavati vodu u području trbuha, u zglobovima ili čak u stopalima, napominje ona.

"Ako primijetiš da se zadržavanje vode događa na mjestu gdje se obično ne pojavljuje, poput koljena i laktova, tada bi bilo dobro nazvati liječnika", kaže Zellner. "Pobrini se da redovito odlaziš na preglede, osobito ako u obitelji imaš problema sa štitnjačom ili kardiovaskularnim problemima", kaže Zellner. Neuobičajeno zadržavanje tekućine moglo bi signalizirati da se u tijelu događa još nešto

Kako izgubiti težinu nastalu vodom?

Iako nikada nećeš potpuno "izgubiti" svoju težinu od vode, budući da je tijelu neophodna za život, postoji način za smanjenje količine vode koju tijelo općenito zadržava. Naravno, to je - ostani hidrirana tijekom cijelog dana!

To je najbolji način da kontroliraš razinu težine nastalu od vode jer tijelo neće biti prisiljeno proizvesti fiziološki odgovor na dehidraciju, kaže Zellner. "Također možeš piti stvari koje imaju blage diuretičke učinke, poput soka od brusnice ili čaja, one će pomoći izbacivanju viška vode", kaže Zellner. Međutim, ako se pitaš kako spriječiti povećanje ukupne težine od vode pročitaj u nastavku.

voda Možda te zanima... Koliko vode treba piti za mršavljenje i što joj dodati za bolji učinak? Dijeta

Kako uopće spriječiti debljanje zbog nakupljanja vode?

Evo nekoliko savjeta kako izbjeći višak ili nepotrebno povećanje tjelesne težine nastalo nakupljanjem vode, kaže Zellner.

  • Pazi na dovoljan unos vode. Kad si dobro hidrirana, manja je vjerojatnost da ćeš zadržati puno vode.
  • Pij tekućinu s diuretskim učinkom. Poput soka od brusnice i čaja, kako bi izbacila višak vode iz tijela.
  • Izbjegavaj slanu hranu. Ako ne želiš zadržati više vode nego što je potrebno, pokušaj izbjegavati previše slanu ili prerađenu hranu koja potiče tijelo da zadrži više vode.
  • Redovito se kreći. Dobro vježbanje koje potiče znojenje također može pomoći izbaciti višak vode iz tijela. Jednostavnije rečeno, ako imaš tendenciju biti cijeli dan za stolom, pazi da redovito ustaješ i prošetaš, jer kretanje pomaže spriječiti zadržavanje tekućine povećavajući cirkulaciju.
  • Upravljaj unosom ugljikohidrata. Višak ugljikohidrata potiče tijelo da te ugljikohidrate pretvori u glikogen, koji se u mišićima skladišti s vodom. Za svaki gram glikogena koji skladištimo, naše tijelo skladišti i tri do četiri grama vode, što rezultira povećanjem težine od vode, kaže Zellner.
  • Naspavaj se. Kad si pod velikim stresom i neispavana, tvoje tijelo oslobađa kortizol, koji zapravo može negativno utjecati na sposobnost tijela da uravnoteži svoj antidiuretski hormon. (Koji je, kao što je već spomenuto, hormon koji pomaže tijelu signalizirati da si dehidrirana i da mu je potrebno zadržavanje vode.) Ukratko, što manje kontroliraš svoje antidiuretičke hormone, manje imaš kontrolu nad povećanom težinom nastalom nakupljanjem vode.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.