Dijeta 22. siječnja 2013.

Kako se udebljati uz iritabilno crijevo?

Men_Dieto
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naš čitatelj Danijel želi se udebljati na zdrav način. Nesiguran je u odabiru pravilne prehrane pri čemu mu dodatne poteškoće uzrokuje i nedavno otkriven sindrom iritabilnog crijeva. Što izbjegavati i kako pripremati hranu objašnjava nutricionistica Mirna Trumbetaš

Kako se udebljati?

'Molio bih za savjet na koji se način hraniti. Želim se udebljati i vratiti svoju staru tjelesnu težinu. Uvijek sam bio mršavije građe, najviše sam imao 64 kilograma, a sada trenutno imam samo 60 kilograma, na 185 centimetara visine. Prije šest mjeseci dijagnosticiran mi je sindrom iritabilnog crijeva.  Potreban mi je jelovnik koji bih mogao lagano pratiti da dođem do svoje normalne težine', piše Danijel iz Rijeke.

Iritabilno crijevo otežava dijetu

Kod iritabilnog crijeva hranu treba uzimati u više manjih obroka svaka 3 do 4 sata. Izbaci masna, pržena i pohana jela, smanji unos prerađenih ugljikohidrata poput slatkiša, bijelog kruha i peciva, grickalica itd.. Izbjegavaj voće poput ananasa, grožđa, lubenica, suhog voća kao i namirnice s velikim udjelom vlakana. Savjetujem ti da svakako smanjiš unos mlijeka koliko god to možeš, a povećaš unos fermentiranih proizvoda poput svježeg sira, jogurta i acidofila. Ako voliš mlijeko onda umjesto da ga se u potpunosti odrekneš zamijeni ga sojinim, bademovim, rižinim ili sličnim.

Pij dovoljno tekućine (1,5-2 l vode dnevno, voćne ili biljne čajeve), obavezno izbaci alkohol, gazirane napitke, kavu i cigarete. Kada pravilnom prehranom staviš stanje pod kontrolu svakako nastavi s dijetom jer ako vratiš u jelovnik sve nepoželjne namirnice dolazi do povratka i pogoršanja bolesti. Svakako izbaci i oštre začine, natrijev glutamat = Vegeta, sorbitol = žvakaće gume. Hrana koja može ublažiti tvoje stanje jesu probiotici i prebiotici, riba i riblja juha, ''sluzave juhe od žitarica'' (riža, zob, ječam), čajevi kamilica i metvica. Konzumiraj (stariji) kruh ili dvopek.

Što izbjegavati?

Crveno meso (poput junetine i nemasne svinjetine) konzumiraj dva puta tjedno - ne više. Nesmetano možeš uživati u bijelom mesu peradi, samo pripazi na pripremu. Jedi kuhana jaja koja su odličan izvor proteina (3 do 4 tjedno). Od masnoća najviše koristi maslinovo ulje, a iz prehrane izbaci  kiseljeno povrće i mesne umake, odnosno umake od pečenja i nedovoljno kuhano povrće.

Priprema hrane

Nemoj pripremati jela sa zaprškom. Meso mora biti kuhano, pečeno u aluminijskoj foliji ili pirjano u vlastitom soku uz minimalan dodatak ulja. Voće i povrće konzumiraj kuhano i pasirano kako bi sadržaj celuloze smanjio na minimum.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.